Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 04 Lip, 2011
AgaW - choroba, leczenie, rehabilitacja...
AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 20 Maj, 2023   

14 lat po osteotomii Ganza.

Kolejna biodrowa rocznica i nadal jest ok.
W miarę potrzeb umawiam się z fizjoterapeutą (jak przeciążam biodro to co ok miesiąc, jak jest dobrze to bez fizjo miałam przerwę pół roku (!) ) staram się w miarę regularnie profilaktycznie ćwiczyć i biodro sprawuje się dobrze.
Pozdrawiam Bioderkowiczów :)

janmar 

Status: Endo x 2
Doczy: 21 Sie 2022
Skd: Kuj-pom
Wysany: Pon 22 Maj, 2023   

Cieszą te informacje ,i otuchy dodają. Fajnie że piszecie :-)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Sro 05 Cze, 2024   

15 lat po osteotomii Ganza.

Krótko określając jest jak rok temu, dbam o swój stan podobnie jak opisywałam 2 lata temu. Metoda działa i oby tak dalej :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Pon 19 Maj, 2025   

16 lat po osteotomii Ganza

Jest jak było. Funkcjonalnie dobrze, zdarzają się kontuzje kilkudniowe gdy podżwigam lub przeforsuję nogę ale ustępują pod wpływem ćwiczeń samodzielnych lub dzięki pracy z fizjo. Przyznam że ostatni rok to radziłam sobie samodzielnie z kontuzjami, praktycznie bez pomocy fizjo. Noga ma tendencję do uciekania z podporu więc w moim przypadku muszę o nią dbać pod tym kątem.
Robiłam rtg, biodro ulega stopniowemu zniszczeniu, dla "zwykłego" ortopedy obraz rtg nadaje się do endoprotezy i niepojęte jest jak to z takim rtg funkcjonuje bezbólowo lub mogę chodzić np.po górach.
Konsultowałam rtg z Prof.Czubakiem i choć jest zniszczone póki nie mam bólów ciągłych, nocnych które nie ustępują zadnym sposobem nie ma sensu się operować, to ból i funkcjonowanie jest wyznacznikiem konieczności operacji, trudno powiedzieć ile jeszcze mam czasu do endo.
Zdaniem fizjo (dodatkowo konsultowałam u innych niż mój fizjo) czasu mogę mieć więcej niż mi się wydaje. Czas pokaże, jeśli mój fizjo przestanie dawać sobie radę z nogą (a ma coraz większe umiejętności które wciąż rozwija więc nie zanosi sie na to póki co) zasięgnę pomocy u innych nawet jeśli trzeba będzie co jakiś czas daleko dojechać. Do endo nie będę się spieszyć jak radzi Profesor Czubak chyba że wyczerpię możliwości jakie daje fizjoterapia.
Póki co pracuję, żyję i cieszę się sprawnością pomimo zmian widocznych na rtg. i nie przejmuję się na zapas.

Skyyy2 

Status: Endo + Kapo
Doczy: 16 Maj 2025
Skd: Warszawa
Wysany: Sro 21 Maj, 2025   

Fajnie czytać takie historie, pokazują że da się żyć dobrze mimo trudności. Regularna fizjo i własne ćwiczenia to klucz — świetnie, że masz ten balans i słuchasz swojego ciała. Trzymam kciuki, żeby dalej wszystko szło tak dobrze, a endoproteza nie musiała na razie wchodzić w grę. Pozdrawiam serdecznie Bioderkowiczów! :)
A sądzicie, że to może w czymkolwiek pomóc?
https://vitagel-collagen.pl/kolagen-na-kosci-jak-wspiera-odbudowe-i-regeneracje/
Ostatnio zmieniony przez Skyyy2 Pon 23 Cze, 2025, w caoci zmieniany 1 raz  

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Sro 21 Maj, 2025   

Skyyy2 dzięki :)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach