Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Spełnione marzenia ...
81Kasia 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 04 Sty 2017
Skd: Dąbrowa
Wysany: Sro 15 Mar, 2017   Spełnione marzenia ...

Cześć :-)

Moja historyjka jest długa i smutna, jeszcze nie wiem jaki będzie finał, bo jestem zaledwie miesiąc po operacji...
Postaram się w skrócie, żebyście mi tutaj nie porozwalali klawiatur głowami jak zaśniecie :-D ;-) :-)

"Once opon a time..." ;-)

Miałam jakies 5 lat, wywaliłam się na rowerze, potrzaskałam d... i biodro.
Lekarz ofiara losu źle zdezynfekował. Sepsa, śpiączka, transfuzje, 9 mies w izolatce w szpitalu dziecięcym... Poszło, prawie zapomniałam.
Potem rehabilitacje, buty ortopedyczne, szyna na nodze, bo krótsza była. Miałam jakies 12 lat jak się "uspokoiło"

Średnio szanowałam zdrowie, ale chciałam troszkę pożyć- normalnie, jak inni... Biegać, skakać, pływać.
Bóle zaczęły się kilka lat temu, włącznie z kręgosłupem i kolanem w chorej nodze.
Więc zaczęłam się przygotowywać psychicznie do tematu operacji.

16.02 zostałam przyjęta na Oddział w Piekarach- przypadek stabilny... EHE !
Operacja zamiast 2 h trwała chyba ze 4. Okazało się, że już jest martwica. W trakcie wyszły też inne problemy. Ehhhh

Po wybudzeniu byłam w jakiejś sali......
Złączyłam stopy! Zaczęłam płakać i chyba krzyczeć "SĄ RÓWNE, BOŻE SĄ RÓWNE ! PIERWSZY RAZ OD 30 LAT!"
Czułam wielką radość, szczęście, wzruszenie.... ahhh zapamiętam to do końca życia!!!! :-) :-) :-) :-) :-)
Chyba komuś moje szczęście i euforia przeszkadzały, bo zaraz była przy mnie kobitka ze strzykawką i odpłynęłam.... :-)

Po operacji podano mi 2 woreczki koktajliku dla wampirów, no bo źle było ze mną. A potem jeszcze 2 bo się nie poprawiło.
Okazało się też że mam du.. pawiana :-) bo dostalam jakiegoś uczulenia na podkłady albo miałam taką reakcję po operacji.
Po tyg. mimo, że czułam się kiepsko dałam sobie kopa i powiedziałam, że "dziś robię schody i spadam do domu" i tak też zrobiłam :-)
Oni tam już nic dla mnie zrobić więcej nie mogli, chyba ze doprowadzić mnie do depresji ;-)
W końcu dom, to dom. Moje łóżko, mąż, koty, Mamusia przeszła na emeryturę więc co dzień będzie przychodzić gotować obiadki :-) Tego mi było trzeba :-)

Niestety dostałam zapalenia po cewniku. Co 15-30 min. musiałam wstawać do wc., a szczerze mówiąc nie bardzo się nadawałam na takie "wycieczki"
Więc co... ? Ehhh antybiotyki. Na start Gentamycyna. Pomogła od razu, ale dostałam uczulenia i niestety odwiedzili mnie Super Bohaterowie z pogotowia.
Niestety noc spędziłam w szpitalu. Antybiotyk został zmieniony... Też dostałam uczulenie. Tym razem silnego! :O Na tyle, że zaczęłam się już dusić i trząść. Do lekarza nie dotarł komunikat, że mam uczulenie na Penicylinę! Ale ok. ok. Każdy ma lepszy i gorszy dzień. Znów trafiłam na Super Bohaterów z pogotowia. Na prawdę świetni ludzie, bardzo empatyczni, pomocni.

Teraz jestem już na etapie, że sama gotuję obiady, o kulach śmigam bez problemu, schody to pikuś, kąpiel biorę sama.
Nawet mam patent na zakładanie skarpet i na to jak się kule wywalą :-) Śmigam wtedy po podłodze jak Michael Jackson w swoim moon walku :D
Czuję się dobrze. Oczywiście ćwiczę wytrwale, mimo że boli i wyć się chce momentami :-)

P.S.
Dzień po operacji miałam ochotę zamordować mojego Operatora :D Czy tylko ja tak miałam ? :-)
Niech się chłopina cieszy, że nie mogłam wstać z łóżka ;-)
W sumie to dzisiaj już mi przeszło i nawet się cieszę, że mnie tak zmasakrowano :-)
W końcu spełniły się moje największe marzenia ! MAM RÓWNE NOGI !

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska
Wysany: Sro 15 Mar, 2017   

Witaj miło Cię gościć na forum. Twoja historia nie jest nudna nie usnęłam na klawiaturze :-) sporo jak widzę przeszłaś, ale podchodzisz do tego z humorem i optymizmem. I tak trzymaj. Nie tylko ty miałaś ochotę zamordować operatora ja też :-) A upiekło mu się tylko dlatego że również nie mogłam wstać z łóżka. :-) . Ale jestem mu wdzięczna bo uratował mi biodro.

81Kasia 
Mikrus Bioderkus

Bonia napisa/a:
sporo jak widzę przeszłaś, ale podchodzisz do tego z humorem i optymizmem.

Podchodzę z humorem, bo każdą przykrość w moim życiu chcę szybko wymazać z pamięci, bo tylko z miłymi obrazami w głowie jest fajnie żyć :-)
Nie wspominałam w poście o pielęgniarkach ... bo to w głównej mierze one sprawiały, że miałam ochotę wyskoczyć przez okno, ale zostawię ten temat. może jakaś to przeczyta i dotrze do nich, że ich praca to nie odwalenie dniówki i oczekiwanie, że ktoś wyjmie 300 zł dziennie z kieszeni żeby postarały się bardziej.

Bonia napisa/a:
Nie tylko ty miałaś ochotę zamordować operatora ja też :-) A upiekło mu się tylko dlatego że również nie mogłam wstać z łóżka.

Już się bałam, że tylko ja miałam takie potworne myśli :-) Dobrze, że nie daje wstać się z łóżka, bo mielibyśmy zapewne mało lekarzy :-)

Ula Kubasiewicz 
Popularus Bioderkus

Doczya: 10 Maj 2016
Skd: Warszawa

Witaj Kasiu :)
Bardzo dobrze Cię rozumiem, bo wiem jaki to okropny problem mieć znacznie krótszą nogę/ oprócz bólu oczywiście/...żadne buty nie pasują, bo wkładka nie wejdzie..tragedia..Chybotanie się z lewej strony na prawą..zniekształcanie się kolan i stopy...masakra..
Jestem 10 miesięcy po operacji i też mam równe nogi! czuję się świetnie. Wszystko dało się w miarę wyprostować. Jestem szczęśliwa, nic nie boli. Śmigam. Pracuję. Odzyskałam nowe, piękne życie. Chodzę prosto i kupuję każde buty! :) no i okazało się, że bóle odkręgosłupowe były związane z nierównymi nogami. Teraz ich nie mam/bólów ma się rozumieć :) / Wszystko minęło. Wszystko po prostu :)
Życzę wytrwałości i powodzenia! U. :)

81Kasia 
Mikrus Bioderkus

Ula Kubasiewicz napisa/a:
Witaj Kasiu :)
Jestem szczęśliwa, nic nie boli. Śmigam. Pracuję. Odzyskałam nowe, piękne życie. Chodzę prosto i kupuję każde buty! :) :)

Ula na to właśnie czekam, na moje nowe, piękne życie :-) Jestem już na prawdę blisko :-)

81Kasia 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Nie 26 Mar, 2017   

Witajcie po małej przerwie,

Niestety gorączka nie pojawiła się ot tak, męczyłam się 4 dni z silną alergią, 2 razy było u mnie pogotowie, 2 razy zabrali mnie na SOR. Za drugim razem zostalam w szpitalu, bo juz chyba nie wiedzieli co ze mną zrobić. Silna pokrzywka utrzymywała się ponad 2 dni, mimo pobytu w szpitalu i podawaniu leków. Już przestałam się z tego śmiać, teraz byłam przerażona.
W efekcie byłam mocno osłabiona, nie miałam siły wstać z łóżka. Od wczoraj jest juz super. Nawet byłam na długim spacerze :-)
Blizna jest piękna, alergia nie zaszkodziła na endo :-)
gorączka minęła. Uffff Wysypka i pokrzywka też :-)

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Pon 27 Mar, 2017   

81Kasia Miałaś robione badanie na uczulenie na metale? Chrom, kobalt?
Czy lekarze powiedzieli skąd wzięła się tak silna i szybka alergia?

biedronne 

Doczya: 15 Sie 2010
Skd: Kraków

Alergia mogła być po przetoczeniu krwi. Krew jest zgodna co do głównych antygenów i nie masz ostrego odczynu hemolitycznego, ale to jest jedynie kilka antygenów badanych, a wszystkich jest cała masa.
Pokrzywka alergiczna po przetaczaniu jest stosunkowo częsta (1-2% przypadków), upierdliwa, ale życiu nie zagraża. Leczy się jak każda inną alergię - leki antyhistaminowe.

81Kasia 
Mikrus Bioderkus

aga.t. napisa/a:
81Kasia Miałaś robione badanie na uczulenie na metale? Chrom, kobalt?
Czy lekarze powiedzieli skąd wzięła się tak silna i szybka alergia?

Nie, niestety nie. Będę w najbliższym czasie kilka dni w szpitalu i będą tam mi robić wszystkie testy. Alergia była po spożyciu antybiotyków, albo leku ktory przepisal lekarz po operacji doraźnie. Wziełam 2 razy i o 2 za duzo.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: