Moja historyjka jest długa i smutna, jeszcze nie wiem jaki będzie finał, bo jestem zaledwie miesiąc po operacji...
Postaram się w skrócie, żebyście mi tutaj nie porozwalali klawiatur głowami jak zaśniecie
"Once opon a time..."
Miałam jakies 5 lat, wywaliłam się na rowerze, potrzaskałam d... i biodro.
Lekarz ofiara losu źle zdezynfekował. Sepsa, śpiączka, transfuzje, 9 mies w izolatce w szpitalu dziecięcym... Poszło, prawie zapomniałam.
Potem rehabilitacje, buty ortopedyczne, szyna na nodze, bo krótsza była. Miałam jakies 12 lat jak się "uspokoiło"
Średnio szanowałam zdrowie, ale chciałam troszkę pożyć- normalnie, jak inni... Biegać, skakać, pływać.
Bóle zaczęły się kilka lat temu, włącznie z kręgosłupem i kolanem w chorej nodze.
Więc zaczęłam się przygotowywać psychicznie do tematu operacji.
16.02 zostałam przyjęta na Oddział w Piekarach- przypadek stabilny... EHE !
Operacja zamiast 2 h trwała chyba ze 4. Okazało się, że już jest martwica. W trakcie wyszły też inne problemy. Ehhhh
Po wybudzeniu byłam w jakiejś sali......
Złączyłam stopy! Zaczęłam płakać i chyba krzyczeć "SĄ RÓWNE, BOŻE SĄ RÓWNE ! PIERWSZY RAZ OD 30 LAT!"
Czułam wielką radość, szczęście, wzruszenie.... ahhh zapamiętam to do końca życia!!!!
Chyba komuś moje szczęście i euforia przeszkadzały, bo zaraz była przy mnie kobitka ze strzykawką i odpłynęłam....
Po operacji podano mi 2 woreczki koktajliku dla wampirów, no bo źle było ze mną. A potem jeszcze 2 bo się nie poprawiło.
Okazało się też że mam du.. pawiana bo dostalam jakiegoś uczulenia na podkłady albo miałam taką reakcję po operacji.
Po tyg. mimo, że czułam się kiepsko dałam sobie kopa i powiedziałam, że "dziś robię schody i spadam do domu" i tak też zrobiłam
Oni tam już nic dla mnie zrobić więcej nie mogli, chyba ze doprowadzić mnie do depresji
W końcu dom, to dom. Moje łóżko, mąż, koty, Mamusia przeszła na emeryturę więc co dzień będzie przychodzić gotować obiadki Tego mi było trzeba
Niestety dostałam zapalenia po cewniku. Co 15-30 min. musiałam wstawać do wc., a szczerze mówiąc nie bardzo się nadawałam na takie "wycieczki"
Więc co... ? Ehhh antybiotyki. Na start Gentamycyna. Pomogła od razu, ale dostałam uczulenia i niestety odwiedzili mnie Super Bohaterowie z pogotowia.
Niestety noc spędziłam w szpitalu. Antybiotyk został zmieniony... Też dostałam uczulenie. Tym razem silnego! Na tyle, że zaczęłam się już dusić i trząść. Do lekarza nie dotarł komunikat, że mam uczulenie na Penicylinę! Ale ok. ok. Każdy ma lepszy i gorszy dzień. Znów trafiłam na Super Bohaterów z pogotowia. Na prawdę świetni ludzie, bardzo empatyczni, pomocni.
Teraz jestem już na etapie, że sama gotuję obiady, o kulach śmigam bez problemu, schody to pikuś, kąpiel biorę sama.
Nawet mam patent na zakładanie skarpet i na to jak się kule wywalą Śmigam wtedy po podłodze jak Michael Jackson w swoim moon walku
Czuję się dobrze. Oczywiście ćwiczę wytrwale, mimo że boli i wyć się chce momentami
P.S.
Dzień po operacji miałam ochotę zamordować mojego Operatora Czy tylko ja tak miałam ?
Niech się chłopina cieszy, że nie mogłam wstać z łóżka
W sumie to dzisiaj już mi przeszło i nawet się cieszę, że mnie tak zmasakrowano
W końcu spełniły się moje największe marzenia ! MAM RÓWNE NOGI !
Witaj miło Cię gościć na forum. Twoja historia nie jest nudna nie usnęłam na klawiaturze sporo jak widzę przeszłaś, ale podchodzisz do tego z humorem i optymizmem. I tak trzymaj. Nie tylko ty miałaś ochotę zamordować operatora ja też A upiekło mu się tylko dlatego że również nie mogłam wstać z łóżka. . Ale jestem mu wdzięczna bo uratował mi biodro.
_________________ Żyj tak by jak najwięcej dać z siebie innym
sporo jak widzę przeszłaś, ale podchodzisz do tego z humorem i optymizmem.
Podchodzę z humorem, bo każdą przykrość w moim życiu chcę szybko wymazać z pamięci, bo tylko z miłymi obrazami w głowie jest fajnie żyć
Nie wspominałam w poście o pielęgniarkach ... bo to w głównej mierze one sprawiały, że miałam ochotę wyskoczyć przez okno, ale zostawię ten temat. może jakaś to przeczyta i dotrze do nich, że ich praca to nie odwalenie dniówki i oczekiwanie, że ktoś wyjmie 300 zł dziennie z kieszeni żeby postarały się bardziej.
Bonia napisa/a:
Nie tylko ty miałaś ochotę zamordować operatora ja też A upiekło mu się tylko dlatego że również nie mogłam wstać z łóżka.
Już się bałam, że tylko ja miałam takie potworne myśli Dobrze, że nie daje wstać się z łóżka, bo mielibyśmy zapewne mało lekarzy
Status: Endo x 1
Doczya: 10 Maj 2016 Posty: 40 Skd: Warszawa
Wysany: Sro 15 Mar, 2017
Witaj Kasiu
Bardzo dobrze Cię rozumiem, bo wiem jaki to okropny problem mieć znacznie krótszą nogę/ oprócz bólu oczywiście/...żadne buty nie pasują, bo wkładka nie wejdzie..tragedia..Chybotanie się z lewej strony na prawą..zniekształcanie się kolan i stopy...masakra..
Jestem 10 miesięcy po operacji i też mam równe nogi! czuję się świetnie. Wszystko dało się w miarę wyprostować. Jestem szczęśliwa, nic nie boli. Śmigam. Pracuję. Odzyskałam nowe, piękne życie. Chodzę prosto i kupuję każde buty! no i okazało się, że bóle odkręgosłupowe były związane z nierównymi nogami. Teraz ich nie mam/bólów ma się rozumieć / Wszystko minęło. Wszystko po prostu
Życzę wytrwałości i powodzenia! U.
Niestety gorączka nie pojawiła się ot tak, męczyłam się 4 dni z silną alergią, 2 razy było u mnie pogotowie, 2 razy zabrali mnie na SOR. Za drugim razem zostalam w szpitalu, bo juz chyba nie wiedzieli co ze mną zrobić. Silna pokrzywka utrzymywała się ponad 2 dni, mimo pobytu w szpitalu i podawaniu leków. Już przestałam się z tego śmiać, teraz byłam przerażona.
W efekcie byłam mocno osłabiona, nie miałam siły wstać z łóżka. Od wczoraj jest juz super. Nawet byłam na długim spacerze
Blizna jest piękna, alergia nie zaszkodziła na endo
gorączka minęła. Uffff Wysypka i pokrzywka też
Status: Endo x 1
Wysany: Pon 27 Mar, 2017
Alergia mogła być po przetoczeniu krwi. Krew jest zgodna co do głównych antygenów i nie masz ostrego odczynu hemolitycznego, ale to jest jedynie kilka antygenów badanych, a wszystkich jest cała masa.
Pokrzywka alergiczna po przetaczaniu jest stosunkowo częsta (1-2% przypadków), upierdliwa, ale życiu nie zagraża. Leczy się jak każda inną alergię - leki antyhistaminowe.
81Kasia Miałaś robione badanie na uczulenie na metale? Chrom, kobalt?
Czy lekarze powiedzieli skąd wzięła się tak silna i szybka alergia?
Nie, niestety nie. Będę w najbliższym czasie kilka dni w szpitalu i będą tam mi robić wszystkie testy. Alergia była po spożyciu antybiotyków, albo leku ktory przepisal lekarz po operacji doraźnie. Wziełam 2 razy i o 2 za duzo.