Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Ustawa o zawodzie fizjoterapeuty
AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 21 Lip, 2015   

Dla zainteresowanych tematem artykuł.

esca 
2000r i 2014r

Status: Endo x 2
Doczya: 29 Wrz 2012
Skd: Polska zach
Wysany: Wto 18 Sie, 2015   

Dzisiaj w wyborczej
http://m.wyborcza.pl/wybo...onsultacji.html
Pozdr

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

no przeczytałem te artykuły, szczególnie zmartwił mnie ten z wyborczej.

nie wiem, czy przedstawił to tak autor, czy taka jest rzeczywistość.
bo wygląda to tak, że ustawa o zawodzie fizjoterapeuty lub jej bark ma być orężem walki fizjoterapeutów z lekarzami i na odwrót.

o pacjencie niestety nikt nie pomyślał.

natomiast czy będzie ustawa ta czy nie, nie zmieni to faktu, że rehabilitacja na NFZ pozostanie fikcją, tak jak jest to dzisiaj.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Cyryl napisa/a:
ustawa o zawodzie fizjoterapeuty lub jej bark ma być orężem walki fizjoterapeutów z lekarzami i na odwrót.

o pacjencie niestety nikt nie pomyślał.
Bardziej fizjoterapeuci walczą o pacjenta niż odwrotnie. Lekarz to pozycja - tak uważa społeczeństwo które patetycznie wręcz wypowiada się o tym zawodzie.

esca 
2000r i 2014r

Doczya: 29 Wrz 2012
Skd: Polska zach
Wysany: Sob 03 Pa, 2015   

Ustawa przyjęta przez Senat
http://www.zdrowie.abc.co...at-bez-poprawek

I dobrze, bo zniknie pośrednik niejaki lekarz rehabilitacji.
Fizjoterapeucie ze specjalizacją jest potrzebny tylko ortopeda, który operował i który da hasło, zgodę kiedy można obciążać.
Pozdr

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pon 05 Pa, 2015   

esca napisa/a:
I dobrze, bo zniknie pośrednik niejaki lekarz rehabilitacji.
Fizjoterapeucie ze specjalizacją jest potrzebny tylko ortopeda, który operował i który da hasło, zgodę kiedy można obciążać.

Zgadzam się. Teraz zobaczymy jak to wszystko zacznie się przekładać na realną poprawę (bo wiadomo jak w naszym kraju jest) - ale jestem dobrej myśli :)

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Pon 05 Pa, 2015   

Teraz wszystko w rękach prezydenta. Senat przyjął projekt ustawy, potem powstało mnóstwo min. niekorzystnych dla nas pacjentów poprawek, które mocno były lobbowane w senackich kuluarach. Jednak senat przyjął ustawę w pierwotnej formie. I chwała! Mam nadzieję, że prezydent nie postawi nas pod ścianą i nie skorzysta z weta. Jest naprawdę duża szansa, byśmy mieli jasno określone warunki korzystania z pomocy rehabilitantów i co najwazniejsze mieli do niech swobodny dostęp a nie (jak było proponowane) musieli przechodzić przez gabinety lekarskie w celu uzyskania skierowania na rehabilitację - także prywatną (!). Trzymam kciuki za prezydenta Dudę i jego (oby) mądry wybór i brak wahania przy podpisaniu naszej ustawy.

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)
Wysany: Nie 11 Pa, 2015   

Katja napisa/a:
Teraz wszystko w rękach prezydenta. Senat przyjął projekt ustawy, potem powstało mnóstwo min. niekorzystnych dla nas pacjentów poprawek, które mocno były lobbowane w senackich kuluarach. Jednak senat przyjął ustawę w pierwotnej formie. I chwała! Mam nadzieję, że prezydent nie postawi nas pod ścianą i nie skorzysta z weta. Jest naprawdę duża szansa, byśmy mieli jasno określone warunki korzystania z pomocy rehabilitantów i co najwazniejsze mieli do niech swobodny dostęp a nie (jak było proponowane) musieli przechodzić przez gabinety lekarskie w celu uzyskania skierowania na rehabilitację - także prywatną (!). Trzymam kciuki za prezydenta Dudę i jego (oby) mądry wybór i brak wahania przy podpisaniu naszej ustawy.

Aby tak było warto poprzebierać troszkę nóżkami :) np. na pocztę z listem w sprawie poparcia Ustawy do Pana Prezydenta . Wzory listów z podanym adresem znajdziecie tu: http://fizjoterapeuci.org...-pacjent%C3%B3w

Katja 

Wysany: Pon 19 Pa, 2015   

Trwamy w oczekiwaniu na podpis prezydenta. Prezydent ma ja podpisać do środy czyli do 21 października. Co będzie? Czy w końcu skończy się przepychanka? Mam nadzieję, że tak...choć nie wygląda to różowo.. Izba Lekarska oficjalnie blokuje podpisanie ustawy i co dzień łomocze w drzwi kancelarii prezydenta lobbując i broniąc swoich obecnych szerokich praw. Martwi mnie to wszystko...i niecierpliwie czekam na środę.

Katja 

Wysany: Wto 27 Pa, 2015   

Kochani!
(wiem, wiem, pisząc posta pod postem łamie Regulamin Bioderka, ale dla tej wiadomości - muszę!)
UDAŁO SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Z ogromną radością dzielę się najświeższym newsem! Prezydent PR podpisał ustawę o Zawodzie fizjoterapeuty! Wreszcie, o wielu wielu latach dążeń i prób ustalenia, że rehabilitanci to zawód - udało się! Ustawa "przeszła" w przyjaznej dla nas pacjentów formie. Zapewniając nam swobodny dostęp do leczenia rehabilitacyjnego bez konieczności skierowań od lekarzy. Z drugiej strony ustawa warunkuje, iż w zawodzie będą mogli pracować tylko i wyłącznie wykształceni i certyfikowani rehabilitanci - ukróci to praktyki pseudofizjoterapeutów (po 4 dniowych kursach eksternistycznych). Niebawem informacja o ustawie zostanie opublikowana na ofizjalnej stronie prezydenta: http://www.prezydent.pl/p...ik-2015-r-.html
Ogromnie się cieszę, to wielki dzień. Dzień niewątpliwego zwycięstwa nad głupotą i zacietrzewieniem :) Dzień w którym my pacjenci - wygraliśmy :D Zatem świętujemy!

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Wto 27 Pa, 2015   

cudowna wiadomość :!: :!: :!: :D :) :D

kieszczyński 

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczy: 11 Sty 2010
Skd: Piotrków Tryb.