Az mnie ten temat zastanowił mam 4 mieś. endo. ponoć ze stopów meatli dokładnie typu AJS czytając pobieznie temat zastanawia mnie on na dokładnym zapoznaniu .Poniewaz tydzień po zabiegu w koncówce przetaczania krwi dostałem uczulenie duze bomble na ciele wielkości opuszka kciuka nawet większe co było zgłoszone do banku krwi i sprawdzone i podobno krew była oki co i mam na wypisie , sytuacja się powtózyla po jakiś około 2 tygodniac na wieczornym obchodzie pielegniarek poczułem swędzenie i znowu bomble tylko ze tym razem nie wiadomo z cego . W obu przypadkach dostałem leki odczulające i w obu przypadkach odrazu badał mnie lekarz za pierwszym razem było bardzo dokładne badanie nawet z miezeniem ciśnienia tentna osłuchaniem itp itd
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
maaly-22
Zbadaj koniecznie poziom kobaltu ,chromu i niklu w organizmie bo wczoraj spotkałem się z Toksykologiem z Krakowa i nie zawsze zatrucie musi być spowodowane tarciem metalu o metal. Niektóre organizmy reagują w początkowej fazie alergią a później zatruciem na nawet najmniejszy kawałek metalu umieszczony w ciele. Organizm ewidentnie sygnalizuję ,że coś jest nie tak.
Zechar jak coś służę pomocą.
Pozdrawiam,
Mateusz
.
_________________ Badajcie poziom kobaltu we krwi i w moczu!
maaly-22 czytam twoje posty jestem zdziwiona że wszczepili endoproteze stop metal
kobalt cynk wymiemili jak piszesz na plastik nie słyszałam o takiej endoprotezie .
Napisz nam dokladnie z karty wszczepu bo to bedzie najlepsza informacja ,może nie
potrzebnie się martwisz .Jeśli rzeczywiście metal i metal to trzeba robić badania i mieć
ją pod kontrolą pozdrawiam
Trzpień jest ze stopu metali cobalt cynk i molibden jak dobrze pamiętam tak mówił mi lekarz głowa kości udowej polietylen lub inny plastik (endo typu AJS) gdzie na początku była z porcelany bo taką najczęsciej stosuje się u młodych lecz wymienili z powodu zwichnięć a powód zwichnięć był złamana miednica 2 lata wcześniej .Dlatego napisałem w tym temacie poprostu pomyślałem napisze zapytam zobace co odpowiecie , w necie czytałem tez raz ze nawet plastik potrafi się ścierać i wnikać do organizmu . Co do badania poziomu o którym pise Mateusz myśle ze wykonam lecz znająć zycie to nie umnie lecz w większym miescie
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
Właśnie oglądam serial ''lekarski'' - oby w rzeczywistości lekarze tak szybko kojarzyli objawy choroby z metalozą/kobaltozą. Mieli płukać organizm z metali, które uwalniały się z uszkodzonej protezy ale stanęło na jej wymianie. Proteza starego typu, która miała w sobie kobalt..
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...
Aguś to tylko w filmie Także oglądałam i się zastanawiam, który lekarz poddaje takie przypadki i rozpoznania do filmu. Dla reżyserów umieją a dla pacjentów niestety nie
Ja o tym myśle tylko ze prucz chęci to mam około 50 km do labolatorium umnie gdzie zrobili by to badanie ale chce zrobić i jak zrobie napisze wynik .Powód tych badań to po endo pierwszym jak i drugim miałem nie wiadomo z kąd za kazdym razem uczulenie jakby mega komary gryzły o jednym jest nawet wzmianka w wypisie nie spiesze się z tym badaniem tez poniewaz nie ma jesce roku po zabiegach...
Szkoda, że tylko mnie...a tyle było pisania, rozmawiania. Mimo braku jakichkolwiek niepokojących objawów ja zrobiłam badanie - tak dla spokojnego sumienia. Będę je powtarzać co rok.
Mój wynik w normie Nie przeglądałam ich jeszcze na papierze ale gdy zadzwoniłam zapytać o wynik to pan mi powiedział, że 1 (nie pamiętam czego ) i że to jest ok
Badanie robiłam w Instytucie Medycyny Pracy w Sosnowcu, koszt badania 70 zł z krwi.
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...