Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pi 05 Lut, 2010
Powrót do pracy
vlodeck 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczy: 17 Lip 2014
Skd: Łódź
Wysany: Wto 22 Lip, 2014   

Pracowałem w ochronie w grupach interwencyjnych, ja mówiłem na to "grupa szybkiego reagowania", świadomie piszę że pracowałem gdyż po rozmowie z lekarzem jeszcze przed operacją oznajmił mi że nie ma mowy bym wrócił do pracy o takim charakterze. Chyba że chcę szybko wrócić na stół. Ta praca wymaga 100% sprawności fizycznej gdyż bardzo często pokonuje się wysokie przeszkody "gimnastykując się", a w niektórych sytuacjach trzeba że tak powiem mocno stać nogami na ziemi... Krótko mówiąc muszę się przekwalifikować...

esca 
2000r i 2014r

Status: Endo x 2
Doczya: 29 Wrz 2012
Skd: Polska zach

vlodeck napisa/a:
Krótko mówiąc muszę się przekwalifikować...
znając się na rzeczy, mając doświadczenie będziesz organizował takie akcje. Bez biegania na nie.

U mnie w rodzinie rolnik po endo nie wsiada na ciągnik. Za dużo trzepocze, podskakuje, kiwa się na boki..... No to na traktorze jeździ ktoś inny.

Nawiasem mówiąc, nóżki bolą mnie całe życie ale to nie przeszkodziło mi trenować judo przez kilka lat i latać po Tatrach.
Będzie dobrze.
pozdr

Eva 

Popularus Bioderkus

Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Warszawa

A ja dzisiaj po dwóch miesiącach od operacji zawitałam do pracy :) Byłam tam w celu przeszkolenia osoby, która objęła moje stanowisko, ale gdybym tylko miała ochotę to mogłabym wracać. Spokojnie dałam radę i ponad 8 godzin pracowałam, ale wiadomo, że praca biurowa to zupełnie inna bajka niż fizyczna. Tak czy inaczej od września zaczynam pracę w nowym miejscu i wtedy muszę być już na 100% dyspozycyjna.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Eva, jesteś w świetnej formie, ćwiczysz nadal wytrwale i myślę że na wrzesień będziesz w stanie bezpiecznie sprostać obowiązkom w swojej nowej pracy-czego Ci gorąco życzę :ok:

Eva 

Popularus Bioderkus

AgaW napisa/a:
Eva, jesteś w świetnej formie, ćwiczysz nadal wytrwale i myślę że na wrzesień będziesz w stanie bezpiecznie sprostać obowiązkom w swojej nowej pracy-czego Ci gorąco życzę :ok:

Bardzo, bardzo dziękuję Aga :)

ewka 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 16 Gru 2013
Skd: Nowy Sacz
Wysany: Sro 23 Lip, 2014   

Cytat:
ale wiadomo, że praca biurowa to zupełnie inna bajka niż fizyczna
.

tak masz racje że praca biura to inna bajka ale niestety te osiem 8 musisz wysiedzić :-> wiem cos o tym bo tez pracuje w biurze , a do pracy wróciłam po 4 miesiącach.
Eva zycze Ci powodzenia

drupinka 

Maximus Bioderkus

Doczya: 19 Sie 2009
Skd: Górny Śląsk
Wysany: Sro 23 Lip, 2014   

ewka napisa/a:
niestety te osiem 8 musisz wysiedzić

Eva, możesz zawalczyć o orzeczenie o niepełnosprawności, nawet jeśli będzie tylko czasowe, to są pewne udogodnienia na ten trudny początkowy okres...
Chociaż życzę Ci, abyś nie musiała z tej rady korzystać :-) Pozdrawiam!

Eva 

Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 24 Lip, 2014   

drupinka napisa/a:
ewka napisa/a:
niestety te osiem 8 musisz wysiedzić

Eva, możesz zawalczyć o orzeczenie o niepełnosprawności, nawet jeśli będzie tylko czasowe, to są pewne udogodnienia na ten trudny początkowy okres...
Chociaż życzę Ci, abyś nie musiała z tej rady korzystać :-) Pozdrawiam!

Drupinka, no właśnie orzeczenie o niepełnosprawności mam i w obecnej pracy je przedłożyłam, dzięki czemu miałam 10 dodatkowych dni urlopu. Z 7 godz. dnia pracy zrezygnowałam. Niestety chyba w tzw. międzyczasie sejm przyjął jakąś ustawę, która mówi o tym że pracownik z takim orzeczeniem nie może zrezygnować z przywileju pracy 7 godzinnej. Stąd teraz mam dylemat czy w ogóle orzeczenie przedstawiać, bo nie chcę stawiać pracodawcy w takiej sytuacji, poza tym ja również będę źle się czuła na tle innych pracowników. Spokojnie dam radę pracować 8 h. Z tego co czytałam na forach nie można jednak ukrywać orzeczenia przed pracodawcą. Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?

moniak2003 
ADHD
Mikrus Bioderkus

Doczya: 24 Lip 2014
Skd: Przytyk

cześć
jestem niecały tydzień po endoplastyce stawu biodrowego
mam protezę bezcementową co wiąże się z bieganiem o kulach przez pół roku
pracę ma taką, że powrót z jedną kulą (po trzech miesiącach) jest jak najbardziej realny
tylko zastanawiam się co na to lekarz medycyny pracy - bo L4 przekroczy 30 dni
czy ktoś z Was ma w tym temacie jakieś doświadczenia?

bebe14 
Bioderkus!!!

Doczy: 20 Lip 2013
Skd: Lubelskie

Za 3 miesiące to już kule na strychu będziesz miała ,kto ci powiedział że 6 miesięcy o kulach tu prawie każdy ma bezcementowa Wiadomo każdy inny i fizycznie i psychiczne ale tak żle nie będzie zobaczysz tym bardziej że jesteś młoda

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza

moniak2003 napisa/a:
mam protezę bezcementową co wiąże się z bieganiem o kulach przez pół roku

kto Ci cos takiego powiedział? Nie ma sztywnych reguł z wyznaczeniem czasu chodzenia o kulach. Przede wszystkim zadbaj o rehabilitację. Jak w tej chwili wyglada u Ciebie rehabilitacja?
moniak2003 napisa/a:
pracę ma taką, że powrót z jedną kulą (po trzech miesiącach) jest jak najbardziej realny

chodzeniem z jedna kulą możesz bardzo sobie zaszkodzić.
moniak2003 napisa/a:
tylko zastanawiam się co na to lekarz medycyny pracy - bo L4 przekroczy 30 dni

powrót do pracy to bardzo indywidualna sprawa.

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika

Witam. Ja także chciałabym się pochwalic, iż we wtorek otrzymałam nową prace w nowym miejscu. Zacznę ją nie wcześniej niż październik nawet listopad (bo tak ruszy wszystko). I tu mam pytanie co z rentą ? Na rozmowie powiedziałam całą prawdę, że teraz jestem na rencie i mam orzeczenie o niepełnosprawności ale będę normalnie zatrudniona na pełen etat. Na chwilę obecną nie wiem jak to rozwiązac i zastanawiam się czy dostanę zdolnośc skoro mam na orzeczeniu "niezdolna do pracy"?
Jest to praca gdzie zawsze chciałam pracowac, nowo powstałe, bardzo bliziutko domu i szkoły - no i oczywiście odpowiednie stanowisko :lol:

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Skd: Polska

fiolet, pracować możesz tylko dochód nie powinien przekroczyć jakiejś tam kwoty Sprawdź na stronie ZUS-u. Gratuluję nowej pracy :)
moniak2003 napisa/a:
....co wiąże się z bieganiem o kulach przez pół roku
Niestety tak to nie jest że mija 180 dni i rzucasz kule. Bez kul można chodzić jak lekarz i fizjoterapeuta jednocześnie wyrazi zgodę. O jednej kuli nie chodź bo złe nawyki szybko wchodzą w krew. Już o tym wiele pisaliśmy w ogólnym dziale.
Lekarz medycyny pracy najprawdopodobniej wyrazi zgodę o ile masz pracę nie wymagającą stania lub chodzenia.

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika

pasiflora napisa/a:
fiolet, pracować możesz tylko dochód nie powinien przekroczyć jakiejś tam kwoty Sprawdź na stronie ZUS-u. Gratuluję nowej pracy :)

Dziękuję. Co do renty to wiem - ale bardziej niepokoi mnie ten stopień niepełnosprawności i "niezdolna do pracy". Tym bardziej, że moja praca wymaga właśnie chodzenia i dźwigania. Trochę obawiam się czy dostanę zdolnośc.

esca 
2000r i 2014r

Doczya: 29 Wrz 2012
Skd: Polska zach

Cytat:
chodzenia i dźwigania
Nie szkoda ci endo? Chodzenie jakoś by przeszło, ale dźwiganie :shock: :shock:
Pozdr

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu