Szpital posiada kilka oddziałów na jednym terenie, w osobnych budynkach np. ortopedia, rehabilitacja, poradnia itp., leczenie w ramach NFZ
Byłem pacjentem oddziału chirurgii urazowej i ortopedii, na temat oddziału rehabilitacji się nie wypowiadam bo nie miałem styczności, ale opinie mają raczej nieciekawe.
Jeśli chodzi o chirurgię/ortopedię szpital ma w Krakowie bardzo dobre opinie, najczęściej wybierane szpitale (w ramach NFZ) to Modrzewiowa i Żeromski.
Od początku: rejestracja (średni termin oczekiwania 1,5 miesiąca)i wizyta u ortopedy (kwiecień 2013), od razu skierowanie na endoprotezę - pierwszy termin lipiec 2017 , trzeba składać odwołanie, ilość zapisanych ogromna.
W związku z tym że miałem wypadek (złamanie, ale to kiedyś w innym wątku), operację miałem pod koniec maja br., no to wrażenia:
- po przyjęciu na operację czekałem 2 dni, opieka ze stron pielęgniarek bardzo dobra poza jednym (jedną) wyjątkiem
- po operacji jedna doba na OIOM, opieka super
- wyżywienie paskudne
- rehabilitacja po operacji fatalna- tylko jeden rehabilitant na oddział (pan Piotr, bardzo pozytywna postać) od czasu do czasu z pomocą praktykantów, żadnych ćwiczeń oprócz urządzenia do zginania nogi, nauka chodzenia balkonik, kule, schody.
- wypis ze szpitala, ogólne zalecenia co można i nie można robić po operacji i tyle.
Ogólnie wrażenia mam dobre, gdyby nie ta rehabilitacja byłoby bardzo dobrze.
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 03 Lip, 2013, w caoci zmieniany 1 raz
Ogólnie wrażenia mam dobre, gdyby nie ta rehabilitacja byłoby bardzo dobrze
A ponieważ ortopedia jest nierozłącznie związana z rehabilitacją, ponieważ zabieg ortopedyczny to tylko/aż połowa sukcesu, ponieważ brak dobrej rehabilitacji to często zaprzepaszczenie szansy na powrót do zdrowia po zabiegu operacyjnym - to jakie teraz masz wrażenia odnośnie Krakowskiego Centrum Rehabilitacji i Ortopedii w KRAKOWIE .....
Status: Endo x 1
Wysany: Czw 04 Lip, 2013
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...
nie czarujmy się, znając realia naszej służby zdrowia, większość z nas (pacjentów) myśli o rehabilitacji (tej prawidłowej) po wyjściu ze szpitala, prawda jest taka że w większości szpitali wygląda to tak:
- pionizacja
- nauka chodzenia
- wypis do domu
Dlatego moja ogólna ocena jest dobra biorąc pod uwagę wszystko o czym napisałem, oprócz rehabilitacji która dla mnie była niewystarczająca
Wysany: Czw 04 Lip, 2013
Na pytanie "jak się rehabilitować po operacji" moja Teściowa usłyszała od tamtejszego lekarza (KCR) - cytuję dosłownie - "Tego się nie rehabilituje". Co prawda było to 8 lat temu...
Status: Endo x 2
Wysany: Pi 25 Kwi, 2014
drupinka napisa/a:
Na pytanie "jak się rehabilitować po operacji" moja Teściowa usłyszała od tamtejszego lekarza (KCR) - cytuję dosłownie - "Tego się nie rehabilituje". Co prawda było to 8 lat temu...
Myślę iż od tego czasu,coś tam jednak na lepsze się zmieniło.
Wysany: Pi 25 Kwi, 2014
Mi w KCR 3 lata temu proponowano pełne endo. miałam wtedy 27 lat.
Krótkotrzpieniowe endo wg lekarza to nowa moda i się nie sprawdza klinicznie.
Zdecydowałam, że ja jednak za modą podążę.