Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Moja historia-pół wieku z ortopedami
atka 
atka
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 30 Sie 2011
Skd: Łódź
Wysany: Sob 29 Gru, 2012   

Witaj fizkom Wiesz co, ból jest umiejscowiony ok.15cm nad kolanem i do 10cm pod kolanem. Nie boli tylko wtedy, gdy nie napinam mięśni. Boli nawet w nocy przy każdym ruchu. Boli generalnie w kolanie. Mam duży ubytek kości udowej i się powiększa...Rusza się trzpień protezy, a także śruba mocująca- na rtg widać cienie. Ale czy boli od tego? Nie wie nikt. Proteza jest z długim trzpieniem, rewizyjna sięgająca kilka cm nad kolanem. Nie wiem czy uwierzysz, ale wszyscy boją się cokolwiek zrobić i zdecydować. Byłam 2 razy na rehabilitacji szpitalnej i NIC! Mam dość, bo to już trzeci rok. Może Ty coś wymyślisz? Pozdrawiam!

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

atka,
Jaki był cel rehabilitacji? No bo jeśli rozpoczęto leczenie to rozumiem, że diagnoza została postawiona (czytaj: określono przyczynę bólu).
Niestety, bez zbadania Ciebie nie mogę postawić diagnozy. Na odległość to niemożliwe.

Fizkom

atka 
atka
Popularus Bioderkus

Fizkom wiem,że mój przypadek jest dziwny. Rehabilitacja miała zmniejszyć ból, aczkolwiek nikt nie potrafił podać jego przyczyny. Początkowe hipotezy były takie: skręcenie kolana podczas operacji + ucisk długiej i ciężkiej protezy. Usg wykonane w kwietniu 2011r nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Mój lekarz ortopeda wymyśla jakieś ortezy, ale to się nie nadaje do codziennego stosowania. Lekarz operator nie pojmuje w ogóle mojego bólu :cry: Nie potrafi powiedzieć czym on może być spowodowany:cry I co Ty na to?:

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

atka,
Twój przypadek - dziwny? Z tego co piszesz o dotychczasowych próbach postawienia diagnozy, to raczej niechlubny standard w naszej służbie zdrowia. Wszyscy coś leczą ale nikt nie umie postawić diagnozy, cyferki się zgadzają w papierach ale człowiek cierpi nadal. Ręce opadają ......
Szukaj kogoś kto na podstawie przeprowadzonego wywiadu i badania będzie umial postawić prawidłową diagnozę. Jeśli z punktu widzenia lekarzy, problem z ENDO nie występuje to szukaj raczej pomocy u fizjoterapeuty. Pamiętaj! Najpierw dokładny wywiad w gabinecie. Potem bardzo dokładne badanie funkcjonalne i palpacyjne, postawiona diagnoza i dopiero potem terapia. Jakiekolwiek odstępstwo w tym algorytmie - to leczenie na chybił trafił, w ciemno.

Fizkom

atka 
atka
Popularus Bioderkus

Fizkom dzięki za wszystko. Wiem, że masz racje, ale przecież chodzę do lekarzy rehabilitantów i na oddziałach też są podobno fachowcy. Więc dlaczego nikt nic nie wie???? Nie chce wiedzieć? Boi się wychylić? A pacjent cierpi!!! MASAKRA!

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

atka,
Dlaczego nikt nic nie wie? Pytanie , które mi zadajesz kieruj nie do mnie.
Zresztą Tobie powinno zależeć najbardziej na odpowiedzi na pytanie: "dlaczego boli mnie noga?". Pytaj właśnie o to na wizytach u fizjoterapeutów czy lekarzy........

Fizkom

atka 
atka
Popularus Bioderkus

Wysany: Nie 30 Gru, 2012   

FizkomStaram się dowiedzieć przyczyn bólu już trzeci rok (dwa minęły w sierpniu), ale nikt nie potrafi albo nie chce postawić diagnozy. Byłam u wielu lekarzy niezależnych, niezwiązanych z moim przypadkiem I NIC. Nie pytam Ciebie, jest to raczej pytanie retoryczne. Pozdrawiam!

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Nie 30 Gru, 2012   

Atka TUTAJ
znajdziesz namiary na polecanych i sprawdzonych rehabilitantów
wg mnie warto spróbować nawet w innym mieście :)

atka 
atka
Popularus Bioderkus

Wysany: Wto 05 Mar, 2013   

Witam! Znowu mnie trochę tu nie było :cry: tak bywa...Nic się nie wyjaśniło, chociaż zaliczyłam wizytę u kolejnych dwóch lekarzy rehabilitantów. 3 kwietnia mam wizytę u prof.Czubaka i nie ukrywam, że bardzo liczę na jakieś konkrety a propos tego bólu, jego przyczyny. Oprócz tego przyplątało się inne schorzenie- jakby było mało- podejrzenie kolagenozy, ale raczej nie toczeń. 17 kwietnia kładę się na reumatologię na dokładne badania i diagnozę. I tak się chrzani to moje życie. Pozdrawiam :!:

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

atka napisa/a:
chociaż zaliczyłam wizytę u kolejnych dwóch lekarzy rehabilitantów

a co ta dwójka Tobie powiedziała? Zbadali Ciebie chociaż? podali potencjalne źródła bólu?
Z kolagenozą można żyć. Ważne żeby szybko zdiagnozować potencjalną chorobę i wdrożyć leczenie :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

atka napisa/a:
Nic się nie wyjaśniło, chociaż zaliczyłam wizytę u kolejnych dwóch lekarzy rehabilitantów

Co zrobisz? ja szukałabym dalej, u innych specjalistów od rehabilitacji.

atka 
atka
Popularus Bioderkus

Wysany: Sro 06 Mar, 2013   

Wiecie co, najgorsze jest to, że niczego się nie dowiedziałam konkretnego. Ból przypisują uciskowi trzpienia protezy i nic nie można z tym zrobić :cry: Mam wrażenie, że pozbywają się mnie i problemu :-(

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Przypisują nie wiedząc tego na pewno? Nie masz wyjścia,bez znalezienia przyczyny będziesz w błędym kole - jak wyżej napisałam szukaj pomocy u innych specjalistów, nie lekarzy rehabilitacji ale naprawdę doświdczonych terapeutów.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

atka napisa/a:
Oprócz tego przyplątało się inne schorzenie- jakby było mało- podejrzenie kolagenozy

Trochę zapędziłaś się za daleko. Podejrzenie schorzenia to nie zdiagnozowane schorzenie. Dopóki brak potwierdzenia w badaniach, dopóty podejrzenie jest tylko przypuszczeniem. Lekarze już tak mają, zanim zrobią badania już na wstępie werbalizują podejrzenie. Trochę to niepotrzebne i targa nerwy pacjentów ale co zrobić .......
Radzę przyjąć założenie: IDĘ DO SZPITALA NIE PO TO ABY POTWIERDZIĆ PODEJRZENIE ALE PO TO ABY JE WYKLUCZYĆ :idea:

Fizkom

atka 
atka
Popularus Bioderkus

Wysany: Czw 07 Mar, 2013   

Fizkom ja wiem i tak podchodzę, a napisałam niefortunnie, że już mam schorzenie ;-) Pozdrawiam!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: