Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Jak znaleźć dobrego fizjoterapeutę? Na co zwrócić uwagę?
AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 05 Gru, 2009   Jak znaleźć dobrego fizjoterapeutę? Na co zwrócić uwagę?

Wybór osoby prowadzącej rehabilitację to sprawa bardzo ważna bo od fizjoterapeuty, jego umiejętności, doświadczenia i zaangażowania zależy powrót do sprawności.
Dobra rehabilitacja ma na celu nie tylko usprawnienie mięśni lecz przede wszystkim wymazanie złych nawyków ruchowych, spowodowanych chorobą ma kluczowy wpływ na życie pacjenta po operacji.
Jeśli pacjent nauczy się prawidłowych codziennych ruchów, chodu od nowa to ma dużą szansę na utrzymanie się dobrych efektów operacji chirurgicznej.
Żaden chory nie jest w stanie sam nauczyć się od nowa prawidłowych nawyków ruchowych, nie dobierze właściwych ćwiczeń,nie zwróci uwagi na kompensacje, nieprawdłowości w tkankach.
Dlatego wszystkie operowane osoby potrzebują pomocy (w mniejszym lub większym stopniu) w odzyskaniu sprawności i wykorzystania szansy na zdrowie jakie daje operacja - bez rehabilitacji odzyskanie sprawności nie jest w pełni możliwe.
Niestety dostęp do nowoczesnej dającej świetne rezultaty rehabilitacji jest czasem trudny, szczególnie dla osób z małych miasteczek, wsi.
Chciałabym tu podkreślić, że warto spotykać się z dobrym rehabilitantem nawet co jakiś czas najważniejsze jest indywidualne pokierowanie chorym, dobranie do każdej osoby najlepszego dla niej postępowania rehabilitacyjnego.
Często usługi na NFZ nie zapewniają dobrego poziomy rehabilitacji, nie stosują najnowszych metod, nie skupiają się na całościowym podejściu do pacjenta.
Dlatego jeśli trzeba warto poszukać pomocy prywatnej ale dającej możliwość nowoczesnej indywidualnej rehabilitacji.
Dobra rehabilitacja i przywrócenie sprawności to inwestycja w siebie, w możliwość normalnego życia i pracy.
Podkreślę tu niezmiernie ważną kwestię rehabilitacji jeszcze przed operacją - to często niedoceniany i niewykorzystany czas.
Zaczynając rehabilitację jeszcze przed operacją ma się szansę pokonać wiele nawyków jeszcze przed zabiegiem, jest się w dużo lepszej kondycji fizycznej co pozwala skrócić czas rehabilitacji po operacji i ułatwić ją pacjentowi.

Jak znaleźć dobrą osobę która poprowadzi rehabilitację?
Należy pytać i szukać, często trzeba obdzwonić wielu fizjoterapeutów, można też zdecydować się na terapię u osteopaty (o ile ma się taką osobę w swojej okolicy).
Terapeuta czy osteopata powinien być osobą otwartą, powinien nie bać się odpowiadać na pytania pacjenta.
Pytać trzeba o doświadczenie w rehabilitacji po operacjach stawów biodrowych, pytać o efekty rehabilitacji u byłych pacjentów.
Kolejną sprawą jest pytanie o umiejętności, o ukończone kursy - bardzo dobrze jest, gdy fizjoterapeuta doskonali swoje umiejętności.
Najlepiej jeśli ma ukończone jakieś kursy z nowoczesnych metod rehabilitacji jak np.PNF, terapia powięziowa, bobath, cyriax.
Fizjoterapeuta, który uczył się takich nowoczenych metod rehabilitacji ma zapełnie inne podejście do wielu problemów pacjenta, jest mu łatwiej skutecznie pomóc.
Dobrym rozwiązaniem jest próbne spotkanie z fizjoterapeutą - na takim spotkaniu można zapytać o nurtujące sprawy, warto znać podejście do kwestii odstawiania kul, na temat stosowania podwieszek.
Dobry fizjoterapeuta na takim spotkaniu powinien zwrócić uwagę nie tylko na chorą nogę lecz na całość ciała pacjenta, na postawę, chód, stan kręgosłupa.
Rehabilitacja to nie tylko odbudowa mięśni, to nauka ruchu, chodu i właściwego używana mięśni w nowych warunkach pooperacyjnych.
Właśnie dlatego dobrze jest zacząć poszukiwania odpowiedniej osoby wcześniej, kilka miesięcy przed operacją.
Dobra współpraca, szczerość, zaufanie i zaangażowanie się w rehabilitację obu stron jest bardzo ważne i ma wielki wpływ na postępy chorego. Dobry rehabilitant potrafi zachęcić do ćwiczeń, odpowie na pytania, dopinguje i wspiera.
Warto pamiętać, że jeśli powstają problemy i wątpliwości zawsze warto skonsultować się dodatkowo z innym rehabilitantem !

Lekarze często nie doceniają znaczenia rehabilitacji, na czym tracą pacjenci.
Tymczasem nowoczesne metody rehabilitowania się potrafią zdziałać bardzo dużo, przecież zły nawyki wykształcone przez lata nie wyeliminują się same - a mięśnie same nie nauczą się prawidłowej pracy - mając tą świadomość nie bójcie się pytać i szukać jak najlepszych fizjoterapeutów.

Osoby przed operacją jak również te po zachęcam do czytania całego działu kącik rehabilitacji.
Nie należy ograniczać się do wybranych tematów - wszystkie tematy z tego działu zawierają wiele cennych, pomocnych wskazówek mogących pomóc w wielu sprawach i dających odpowiedzi na wiele pytań.

Piotrek Medic 
FIZJOTERAPEUTA
Popularus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 30 Wrz 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Pon 07 Gru, 2009   

Dobry fizjoterapeuta.... Prawie zgodze się z powyższym :-) Ukończenie kursów nawet tych najlepszych nic nie da jeżeli terapeuta nie będzie czynnym, praktyjującym medykiem. Ja znam osobiście paru fizjopterapeutów, którzy za wielu kursów nie pokończyli a wiedzą, doświadczeniem oraz umiejętnościami przewyższają niejednego terapeute, który kursów ma na pęczki. Oczywiście nie jest to regułą. Bardzo ważnym aspektem jest obserwowanie podejścia fizjoterapeuty do pacjenta- czy patrzy tylko na chore biodro, czy tez potrafi czasem spojrzeć np na miednicę, bark, ustawienie tułowia itp. Fizjoterapeuta nie zastąpi lekarza i lekarz nie zastąpi fizjoterapeuty. Ważne jest to, żeby myślał i działał holistycznie i przede wszystkim FUNKCJONALNIE. Umiejętność odpowiadania na pytanai pacjentów, a co za tym idzie wiedza równiez jest bardzo ważnym kryterium. Mnie zawsze uczyli- nie wstydź się swojej niewiedzy przed pacjentem, nie wiesz jak to zrobić poprostu nie rób lub skonsultuj się z bardziej doświadczonym kolegą. Niektórzy terapeuci nazbyt skupiają się na jednym odcinku ciała nie patrząc co sie dzieje z innymi.

Mam tez taką, praktyczną uwagę- jeżeli otworzysz sobie jakąś książkę do rehabilitacji zobaczysz, że tam jest peewien system (styl) rehabilitacji. Jeżeli w 100% to co robi Twój terapeuta jest zgodne z tym- ja osobiście zacząłbym się zastanawiac, czy moja rehabilitacja przebiega poprawnie. Kolega FIZKOM wielokrotnie o tym pisał, że w państwowej, szpitalnej i nieszczęsnej NFZ-towskiej służbie zdrowia nie ma czasu, miejsca i przede wszystkim PIENIĘDZY na indywidualne podejście do pacjenta. Jedzie się utartymi schematami, osobiście widziałem pacjentów ze wzmożonym napięciem mięśniowym ćwiczących na uglach z nadgryzionymi wargami z bólu ( smutne ale prawdziwe), a widziałem też super zlecenie- lampa solux i zabiegi KRIO ( fajna logika).

Warto pytać znajomych również o to czy mają sprawdzonych terapeutów. Poza tym, to co Aga pisała powyżej jest jak najbardziej poprawne.

Pojawia sie tutaj trochę inny aspekt, czy pozwolić na rehabilitacje np praktykantowi ( może nie tyle na rehabilitację, co na uczestnictwo w niej). To jest odwieczny problem wszystkich studentów. Ja powiem tak, ja osobiście, gdyby mnie dotyczyła wada biodra pozwoliłbym każdemu uczestniczyć w tym procesie, kto może co kolwiek pomóc, czy to będzie student, ksiądz, pielęgniarka, lekarz, obojętnie. Student, praktykant poprzez obserwację a niekiedy i czynny udział, zdobywa wiedzę, niezbędne doświadczenie i w przyszłości z pewnością odwdzięczy się innym pokoleniom, pacjentom. Ja miałem okazje uczestniczyć w rehabilitacji 18 letniej dziewczyny, która na początku była niechętna mojej obecności, jednak krótka rozmowa, wyjaśnienie, po co ja tu jestem, podanie ręki zdziałały CUDA.

Poza tym, świetny temat :-)

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Pon 07 Gru, 2009   

:-D Widzę, że wszyscy studenci mają odwieczny problem: pacjenci ich nie lubią! Zgadzam się z kolegą, praktykant nie tyko może się odwdzięczyć przyszłym pokoleniom bioderkowiczów, ale również wiem z autopsji, iż obecność praktykanta wymusza na "nauczycielu - rehabilitancie" zwiększoną czujność, dokładność i wręcz wzorowość w prowadzeniu terapii.
Co do wyboru rehabilitanta to zgadzam się absolutnie z przedmówcami, aczkolwiek mam mieszane uczucia na temat tzw. doświadczenia. Niestety jest ono mylone z wieloletnią praktyką, a to nie zawsze idzie w parze z "dobrym" doświadczeniem. Wielokrotnie można się natknąć na rehabilitanta z ogromnym stażem, ale niestety okazuje się, że jest on wypalonym rutynowcem, z zerowym zapałem. Osobiście spotkałam się z podejściem do mnie jako terapeutki z niechęcią i brakiem wiary wypływającym z mojego wieku i co za tym idzie (w domyśle pacjenta) niewielką wiedzą. Dopiero po jakimś czasie udaje się uzyskać zaufanie po wielokrotnym udowadnianiu swoich umiejętności. Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę, że lepiej mieć młodego (może i niedoświadczonego) rehabilitanta, który podejdzie do terapii z ogromnym zapałem, a braki w wiedzy czy doświadczeniu będzie uzupełniał konsultując się z innymi terapeutami... nie wspomnę o niższej cenie ;-) ; niż wypalonego, postępującego utartymi schematami brzydko mówiąc lenia. Oczywiście (na szczęście) istnieje ogrom doświadczonych i bardzo dobrych rehabilitantów, którzy dla takich świeżaczków jak ja, są skarbnicą wiedzy, ale jeśli nie można usprawniać się u takiego mistrza ( :-D ) to kompromis jest przymusowy.
I jeszcze jedno: ważne by sprawdzić czy nasz terapeuta to rehabilitant, czy fizjoterapeuta.....
Tajemniczo? Tak na prawdę nigdzie nie da się tego sprawdzić, nigdzie nie jest to napisane, ale można to poznać po podejściu terapeuty do usprawniania. Rehabilitacja to pojęcie o wiele szersze niż fizjoterapia. W Polsce te dwa pojęcia są używane zamiennie, ale fizjoterapia jak sama nazwa wskazuje zajmuje się tylko fizycznymi elementami powrotu do zdrowia. Natomiast rehabilitacja zawiera i fizjoterapię i reedukację zawodową, społeczną i wielokrotnie zapominaną psychologiczną (w tym również seksualną), jak i wiele, wiele innych czynników.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Wto 08 Gru, 2009   

Wendy napisa/a:
Niestety nie wszyscy zdają sobie sprawę, że lepiej mieć młodego (może i niedoświadczonego) rehabilitanta, który podejdzie do terapii z ogromnym zapałem, a braki w wiedzy czy doświadczeniu będzie uzupełniał konsultując się z innymi terapeutami... nie wspomnę o niższej cenie ; niż wypalonego, postępującego utartymi schematami brzydko mówiąc lenia. Oczywiście (na szczęście) istnieje ogrom doświadczonych i bardzo dobrych rehabilitantów, którzy dla takich świeżaczków jak ja, są skarbnicą wiedzy, ale jeśli nie można usprawniać się u takiego mistrza ( ) to kompromis jest przymusowy.

Dziękuję Wam za wypowiedzi. :-)
Zgadzam się z tym, że rehabilitant musi mieć zapał i zaangażowanie.
To bardzo cenna cecha - tacy ludzie szybko nabywają doświadczenia i są otwarci na pacjenta, nowe wyzwania, mają pomysły ćwiczeń, nie boją się konsultować przypadku chorego z innymi kolegami po fachu.
Mam nadzieję, że dzięki naszym wspólnym wypowiedziom Forumowiczom będzie łatwiej wybrać odpowiednią osobę do prowadzenia rehabilitacji - taką, która będzie pacjenta postrzegać jako całość i która nauczy sprawności od nowa !

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Czw 28 Sty, 2010   

szukałam, szukam rehabilitanta :) poczytałam na Forum, że dobrze jest gdy taki stosuje/zna PNF
dużego wyboru nie mam na miejscu; znalazłam jednego-
http://fizjoterapia.pl/bussinescards_view-224
warto spróbować?

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań

Czasem warto pytać się znajomych, którzy mają dobrego rehabilitanta czy fizjoterapeutę, bo ten z kolei może polecić nam kogoś sprawdzonego i wykazującego się ogromną wiedzą i doświadczeniem. Tak jak w moim przypadku kiedy "Katji" Fizkom polecił mi dr Marszałka z Poznania :-D

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

nie mam zbyt się kogo poradzić :-| no ale się umówiłam z tym (z linku powyżej) :)
w poniedziałek na 17 :) zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wstępnie ta osoba warta jest uwagi. Porozmawiaj na żywo, zapoznaj się z metodą pracy terapeuty - masz już trochę wiedzy z Forum i myślę, że poczujesz czy to "ta" osoba :-D

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia

kinga napisa/a:
szukałam, szukam rehabilitanta :) poczytałam na Forum, że dobrze jest gdy taki stosuje/zna PNF
dużego wyboru nie mam na miejscu; znalazłam jednego-
http://fizjoterapia.pl/bussinescards_view-224
warto spróbować?

No, ten terapeuta ma tylko podstawowy kurs PNF.. dla naszych bioderek to mało... ale spróbuj. Masz już dużą wiedzę z forum na temat nowoczesnej terapii i pewnie dość łatwo powinnaś "wyczuć" czy to co Ci proponuje Twoje ciałko dobrze przyjmuje. Idź na pierwszą wizytę diagnostyczną, dużo rozmawiaj i pytaj o wszystko. Potem opisz nam swoje wrażenia. Życzę Ci aby facet którego znalazłaś okazał się fachowcem i abyście mogli podjąc współpracę. Próbuj Kinga! :)

jolanta454 
Popularus Bioderkus

Doczya: 21 Pa 2009
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: Pon 01 Lut, 2010   

Czy ktos z Was mógłby polecić mi gdzie (najlepiej Warszawa lub Otwock) szukac dobrych rehabilitantów dla małych dzieci? Wiem od Katji o placówce w Warszawie, ale szukam dalej bo jak sami radzicie warto bedzie skonsultować sie z kilkoma osobami, a najbardziej na świecie (oprócz udanej operacji - oczywiście) zależy mi na tym żeby rehabilitacją maleńswta zajęli się "najlepsi fachowcy".
Operacja w marcu, ale mieszkam daleko od Warszawy i podczas pobytu tam, w marcu włąśnie chciałabym zająć się poszukiwaniami.
Może to brzmi trochę obcesowo, ale już wiele złego się wydarzyło więc teraz szukam za wczasu prawidłowej drogi ...... :-(

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Pon 01 Lut, 2010   

jolanta454 napisa/a:
Czy ktos z Was mógłby polecić mi gdzie (najlepiej Warszawa lub Otwock) szukac dobrych rehabilitantów dla małych dzieci? Wiem od Katji o placówce w Warszawie, ale szukam dalej bo jak sami radzicie warto bedzie skonsultować sie z kilkoma osobami, a najbardziej na świecie (oprócz udanej operacji - oczywiście) zależy mi na tym żeby rehabilitacją maleńswta zajęli się "najlepsi fachowcy".

Tak jolanta454 , z reguły warto konsultować w kilku miejscach... w tym przypadku jednak nie musisz już tego robić :) Bez dwóch zdań.. to najodpowiedniejsze miejsce :)
Ale jeśli mimo wszystko będziesz chciała poznać jakiegoś innego fachowca - poleci Ci go Wendy. Świetną dr fizjoterapii pracującą z dziećmi. Przyjmuje prywatnie na Grochowie w Warszawie. Spróbuję "złapać" Wendy aby podała tutaj namiar.

jolanta454 
Popularus Bioderkus

Doczya: 21 Pa 2009
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: Wto 02 Lut, 2010   

Bardzo dziękuję dziewczyny i czekam dalej :)

beataa 
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 19 Sty 2010
Wysany: Sro 03 Lut, 2010   

Witajcie, może ktoś z Was zna dobrego rehabilitanta z Rzeszowa lub okolic, godnego polecenia, tzn. takiego który pomoże mi po Ganzu. Niestety moje poszukiwania są kiepskie. Trafiłam do kilku ale niestety nie potrafią mi pomóc, bo zwyczajnie nie mieli nigdy doczynienia z rehabilitacją osób po Ganzu. Może tutaj na forum jest ktoś z moich okolic i znalazł dobrego, to bardzo bym prosiła o namiar. Pozdrawiam :-)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Beato - zobacz TUTAJ
Ta osoba została polecona jako godna zaufania - spróbuj porozmawiać :-D

reniaa 
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 27 Wrz 2009
Skd: Piernikowo

Ale się napracowaliście w tym wątku: http://forumbioderko.pl/v...19035d5c1869fcf !!! Szczególnie wczoraj Katja po nocy... :flower:

A chciałam zapytać (przyszłościowo), czy ktoś wie może o dobrej rehabilitacji/dobrym rehabilitancie po Ganzu w Toruniu (albo chociaż w Ciechocinku, w końcu to blisko)?
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 15 Sie, 2012, w caoci zmieniany 1 raz  

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: