Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 04 Lip, 2011
Historia Haliny9
Halina9 
endo
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 10 Lis 2009
Wysany: Wto 10 Lis, 2009   Historia Haliny9

zacznę od początku. mam 50 lat i wrodzone zwichnięcie stawu biodrowego. Noga była krótsza 4cm. 6 miesięcy temu miałam wstawioną endoprotezę lewego stawu biodrowego. zabieg był skomplikowany bo jestem bardzo drobnej kości. Po zabiegu nie obciążałam nogi 2 miesiące. po 2 miesiącach zaczęłam chodzić o jednej kuli do 30 października po kontroli w październiku odłożyłam kule chodzę po domu bez kul, ale na spacery lekarz jeszcze kazał chodzić o 1 kuli. podczas kontroli lekarz uznał że wszystko jest zrobione prawidłowo. jeśli chodzi o rehabilitację to miałam tylko przez 10 dni pobycia w szpitalu po operacji . obecnie ćwiczę sama , bo do tej pory czekam na sanatorium . chciałabym sie dowiedzieć jakie ćwiczenia mogę wykonywać samodzielnie , bo jak do tej pory utykam na lewą nogę , choć mam krótszą 1cm.
Ostatnio zmieniony przez kinga Czw 21 Lip, 2011, w caoci zmieniany 5 razy  

Bea 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. + Endo
Doczya: 30 Wrz 2009
Skd: okolice Warszawy
Wysany: Wto 10 Lis, 2009   

Halinko nikt Ci nie odpowie na tak zadane pytanie .....jest wiele przyczyn .... musisz udać sie do bardzo dobrego rehabilitanta który Cię obejrzy i podpowie co masz zrobić i jak postępować :roll:

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 10 Lis, 2009   

Halino - może być wiele przyczyn. Na to pytanie powinien odpowiedzieć Ci dobry fizjoterapeuta, bo przyczyny mogą być różne.
Stawiam na to, że dobrze dobrane ćwiczenia bardzo szybko zlikwidują ten problem.
Czy konsultowałaś tą sprawę z rehabilitantem? W ogóle czy rehabilitowałaś się? Jeśli nie to zacznij natychmiast. Czy chodziaś na kulach? Czy część czasu chodziłaś z jedną kulą?
Napisz nam więcej o swoim stanie - będzie łatwiej coś doradzić - ale napewno to jeszcze można skorygować - tylko potrzeba Ci pomocy doświadczonego rehabilitanta, który zaleci odpowiednie ćwiczenia. ;-)

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland
Wysany: Wto 10 Lis, 2009   Re: endoproteza

Halina9
Zadałaś jedno z częściej powtarzających się pytań na tym Forum. Trudno na nie jednoznacznie odpowiedzieć bez badania funkcjonalnego, palpacyjnego i oceny Twojego RTG.
Tak na odległość się nie da....
Ponieważ jesteś 6 miesięcy po zabiegu rozumiem, że Twoja rehabilitacja jest w kulminacyjnym momencie. Proszę napisz jaką przyczynę utykania, o którym piszesz, podaje Twój fizjoterapeuta?

Pozdrawiam,
Fizkom

Bea 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. + Endo
Doczya: 30 Wrz 2009
Skd: okolice Warszawy
Wysany: Czw 12 Lis, 2009   

Teraz już lepiej naświetliłaś swój problem odpowiem tak ja też miałam krótszą nogę (obecnie równe) nadal kuleję co mi nie przeszkadza żeby nie fakt potwornych dolegliwości wynikających z nie właściwej postawy i chodu który trwa od zawsze .....Mam dłużą nogę i co z tego jak cała reszta nie została naprawiona i nie jestem z tego powodu nic a nic szczęśliwa :-P

Halina9 
endo
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 10 Lis 2009
Wysany: Pi 04 Gru, 2009   bioderko

Dzięki Aga W. za wsparcie jesteś wspaniałym człowiekiem, gdyby wszyscy byli tacy jak jak ty to na świecie byłoby pięknie. chciałabym się jeszcze dowiedzieć czy ktoś zna dobrego fizjoterapeuta w okolicach Dąbrowy Górniczej lub Sosnowca. Jeszcze jedno. Do którego miesiąca trzeba spać z poduszką między nogami. Pozdrawiam http://forumbioderko.pl/t.../icon/icon6.gif
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 15 Sie, 2012, w caoci zmieniany 1 raz  

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pi 04 Gru, 2009   

Cieszę się Halino, że pomogłam Ci choć trochę swoją odpowiedzią :-)
Co do spania po wszczepieniu endoprotezy to do 3 miesiecy po operacji jednynie na brzuchu lub plecach. Po 3 miesiącach można spać na nieoperowanym boku i poduszką między nogami aby przez przypadek ich nie skrzyżować.
To ważne, żeby nie skrzyżować nóg!
Jak długo powinno się spać na boku z poduszką i kiedy można ją odstawić oraz kiedy można spać na operowanym boku bez poduszki - tego nie wiem niestety... ale pytaj o to fizjoterapeutę i lekarza.
Być może czas spania z poduszką jest też określany indywidualnie zależnie od stany pacjenta. ;-)
Co do fizjoterapeutów to polecam Ci ten wykaz:
http://fizjoterapia.pl/bussinescards_list-12 . Tu są specjaliści z Twojego województwa, którzy ukończyli kursy nowoczesnych metod rehabilitacji. Skontaktuj się i popytaj. mam nadzieję, że znajdziesz kogoś odpowiedniego dla siebie. :-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: