Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Endo Ruda 82
ruda 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 02 Gru 2013
Skd: Lublin
Wysany: Pi 14 Sie, 2015   Endo Ruda 82

Cześć. Nie wiem czy dobrze robię, ale zakładam TU nowy temat :D 11.08 minęło mi 3 miesiące od operacji. 2 dni temu odstawiłam kule w domu, pod blok wychodzę z jedną. Mam tylko na razie jedno pytanie: czy mieliście bóle tego stawu i kucie po natychmiastowym odstawieniu obu kół po 3 miesiącach nieobciążania operowanej nogi? Kuleliście? Mam założoną bezcementową z trzpieniem Nanos i głową ceramiczna Delta i mam ww. "objawy". Pomocy :)
Czytam forum od czasu do czasu i wiele więcej wiem stąd niż od operatora niestety :( Lekarz kazał mi odstawić kule, nie kazał przejść się po gabinecie i nie spodziewałam się takiej tragedii po odstawieniu. Wiem, że noga, staw, mięśnie się zastały, ale aż tak?
Kazałmi pprzyjść do kontroli za rok, na zdjęciu wszystko dobrze i tylko noga standardowo mi puchła :D :(
Ostatnio zmieniony przez ruda Sob 15 Sie, 2015, w caoci zmieniany 1 raz  

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska
Wysany: Sob 15 Sie, 2015   

Tak może tak być, jak piszesz zdjęcie wygląda dobrze. Czyli od strony ortopedycznej nic się nie dzieje.Przez 3 miesiące nie obciążałaś nogi, mięśnie nie pracowały. Więc teraz przy powrocie do normalnej aktywności się buntują i stąd te objawy. Moja rada dobrze by było zasięgnąć opinii fizjoterapeuty. Ponieważ sama operacja ma na celu usunięcie bólu. Ale to czy dobrze chodzisz i jakie masz wzorce funkcjonalne tego chodu potrafi ocenić fizjoterapeuta.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Witaj, napisalas w dobrym miejscu.
Zgadzam sie z Bonia. Skoro ortopedycznie wszystko jest dobrze to znaczy ze musisz popracowac nad rehabilitacyjnymi sprawami, odbudowac wzorzec prawidlowego ruchu. Niestety sam on sie nie bierze, tego musisz sie od nowa nauczyc.
Prawdopodobnie za wczesnie odstawilas kule zanim Twoje cialo jest na to gotowe pod wzgledem prawidlowej funkcji.
Daj znac jak Twoja sprawe bedzie widzial terapeuta.

ruda 
Mikrus Bioderkus

Dziękuję :) Na pewno dam znać. Powiedzcie mi tylko czy mam się zgłosić bezpośrednio do fizjoterapeuty czy lekarza fizjoterapeuty najpierw?

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna

No tak Jak piszą wyzej Aga i Bonia to skontaktuj się z fizjoterapeutom i pomyśl o rehabilitacji . piszes ze czytasz forum to pewnie i czytałaś o rehabilitacji i ja mam małe pytanko dlacego wcześniej nie pomyślałaś o rehabilitacji .Mam tez mieszane myśli co do lekarza bo piszes następna kontrola dopiero za rok a rok to duzo czasu.Pozdrawiam i zycze wszystkiego co dobre....

ruda 
Mikrus Bioderkus

Rehabilitowałam się wcześniej, wzmacniałam mięśnie przed operacją, jak kazała fizjoterapeutka. W dodatku dużo, dużo chodziłam :)
Mam jakieś dziwne mięśnie, dość słabe w ogóle, nie tylko w miejscu operowanej nogi. Po operacji też chodziłam, nie leżałam dużo na łóżku :) ..no i nie bolą mnie mięśnie nogi a biodra i staw w środku, wtedy kiedy go obciążam, ale inaczej niż przed operacją, ponieważ ból nie promieniuje do nogi, jak kiedyś.
Też nie podoba mi się podejście lekarza, ale z tego co słyszałam od ludzi ze mną będących w przychodni też im kazał przyjść za rok. Do niego dostać się to koszmar, zapisują tylko tych z kolejki, a na kontrolę to tylko "po prośbie" :D albo do innych, do których na za miesiąc można się zapisać. Zero wytycznych, oprócz chodzenia o kulach. Podobno mogę nogę na rowerku stacjonarnym "rozruszać". Najgorsze jest to, że za 2 miesiące wracam normalnie do pracy, pomimo, że jakiś czas temu dostałam rentę z tyt. częściowej niezdolności do pracy, przyznaną i tak z łaską z powodu braku "mobilności".
Pójdę do niego prywatnie za miesiąc chyba, jak dalej będę miała te bóle.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Ruda, zanim pójdziesz prywatnie (może nie raz ) i wywalisz kasę by usłyszeć że trzeba Ci czasu i z endo jest ok. zasięgnij opinii terapeuty, który Ci dobierze ćwiczenia i manualnie rozpracuje to co trzeba w Twoim przypadku. Takia jak Twoja sytuacja wielokrotnie występowała na Forum i zwykle rozpoczęcie właściwej terapii było skutecznym rozwiązaniem - czego i Tobie życzę.
Powrót do pracy da się pogodzić z ćwiczeniami, uwierz mi że to możliwe ;)
Jeśli masz coś niewyrehabilitowane to i tak od terapii nie uciekniesz, bo dołączą inne dolegliwości - potem odkręcanie tego będzie dłużej trwało.
Zajrzyj do dz. o rehabilitacji - tam są tematy pomoce w poszukiwaniu terapeuty.

ruda 
Mikrus Bioderkus

Dzięki
AgaW napisa/a:
Ruda, zanim pójdziesz prywatnie (może nie raz ) i wywalisz kasę by usłyszeć że trzeba Ci czasu i z endo jest ok. zasięgnij opinii terapeuty

Dzięki Aga za pomoc :)

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)
Wysany: Nie 16 Sie, 2015   

ruda napisa/a:
2 dni temu odstawiłam kule w domu, pod blok wychodzę z jedną.

W chodzeniu o kulach nie ma kompromisów: albo chodzisz z obiema albo odstawiasz całkowicie. Chodzenie o jednej może utrwalić asymetrię tułowia co w końcowym rozrachunku wpływa na jakość chodu. Więcej o tym znajdziesz w dziale o chodzeniu o kulach.

ruda napisa/a:
Lekarz kazał mi odstawić kule, nie kazał przejść się po gabinecie i nie spodziewałam się takiej tragedii po odstawieniu.

Decyzję o odstawieniu kul powinien dać zarówno lekarz i fizjo. Przypuszczam że zdanie fizjoterapeuty czy i kiedy odstawić kule nie było uwzględnione?

ruda napisa/a:
Rehabilitowałam się wcześniej, wzmacniałam mięśnie przed operacją, jak kazała fizjoterapeutka. W dodatku dużo, dużo chodziłam :)
Mam jakieś dziwne mięśnie, dość słabe w ogóle, nie tylko w miejscu operowanej nogi. Po operacji też chodziłam, nie leżałam dużo na łóżku :) ..no i nie bolą mnie mięśnie nogi a biodra i staw w środku, wtedy kiedy go obciążam, ale inaczej niż przed operacją, ponieważ ból nie promieniuje do nogi, jak kiedyś.

Ingerencja chirurgiczna narusza ciągłość wielu warstw tkanek/mięśni: wrażenia bólu ciągnięcia pieczenia/rozpierania może być związane z ograniczeniem/brakiem wzajemnej ruchomości mięśni/tkanek względem siebie podczas ruchu. Dotyczy to także mięśni/tkanek nie leżących w bezpośrednim sąsiedztwie stawu ale leżących wyżej (lędźwie/klatka piersiowa) i niżej (udo/goleń/stopa) ponieważ one też biorą udział w ruchu i pośrednio przenoszą wzajemnie napięcia na siebie. Jak sama przyznałaś, już przed zabiegiem zwracałaś uwagę na reha: zabieg operacyjny stwarza warunki ale nie odtwarza wzorców ruchowych: ergo nie nauczy cie poprawnie chodzić.

ruda napisa/a:
Też nie podoba mi się podejście lekarza, ale z tego co słyszałam od ludzi ze mną będących w przychodni też im kazał przyjść za rok. Do niego dostać się to koszmar, zapisują tylko tych z kolejki, a na kontrolę to tylko "po prośbie" :D albo do innych, do których na za miesiąc można się zapisać. Zero wytycznych, oprócz chodzenia o kulach. Podobno mogę nogę na rowerku stacjonarnym "rozruszać". Najgorsze jest to, że za 2 miesiące wracam normalnie do pracy, pomimo, że jakiś czas temu dostałam rentę z tyt. częściowej niezdolności do pracy, przyznaną i tak z łaską z powodu braku "mobilności".
Pójdę do niego prywatnie za miesiąc chyba, jak dalej będę miała te bóle.

Rady lekarza odnośnie "rozruszania" nogi na rowerku można włożyć miedzy baśnie: jest to niestety często spotykane zjawisko, że lekarze/operatorzy wypowiadają się w tematyce reha, na której się po prostu nie znają.

Dołączam się do rekomendacji Boni, Małego22 i Agi W: optymalną pomoc możesz uzyskać u fizjoterapeuty/osteopaty pracującego zarówno na tkankach miękkich (powięzie) jak i funkcjonalnie. Opracowanie manualne tkanek pozwoli uwolnić ruch a terapia funkcjonalna pozwoli aktywnie skorzystać/dać aktywną kontrolę nad uzyskanym rezultatem.

Powodzenia

Daniel

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Pon 17 Sie, 2015   

Danielos napisa/a:
...Decyzję o odstawieniu kul powinien dać zarówno lekarz i fizjo...

Daniel, to jest właśnie sposób myślenia jakim się różnimy.

decyzję o odstawieniu kul podejmuje PACJENT, nikt inny. jeżeli jest rozgarnięty po konsultacji z lekarzem i fizjo.

pacjent po operacji biodra nie jest ubezwłasnowolniony i może samodzielnie podejmować decyzje. co więcej jest właścicielem swego ciała i wszelkie konsekwencje decyzji spadną tylko i wyłącznie na niego.

pacjent przez wielu lekarzy i niestety fizjoterapeutów jest spychany do roli obiektu bez własnego zdanie. wielu pacjentów z tym się godzi, co moim zdaniem jest złe. w niewielu przypadkach w pacjencie widzi się człowieka nie jako organizm do naprawy, ale również kogoś z psychiką i prawem do decyzji o własnym losie.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Ruda ma już opinie - i pacjentów i terapeuty i sama podejmie swoje decyzje.
Nikt za nią tego nie zrobi i nie powinien bo to jej zdrowie.

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)

Cyryl napisa/a:
Danielos napisa/a:

Daniel, to jest właśnie sposób myślenia jakim się różnimy.

decyzję o odstawieniu kul podejmuje PACJENT, nikt inny. jeżeli jest rozgarnięty po konsultacji z lekarzem i fizjo.

pacjent po operacji biodra nie jest ubezwłasnowolniony i może samodzielnie podejmować decyzje. co więcej jest właścicielem swego ciała i wszelkie konsekwencje decyzji spadną tylko i wyłącznie na niego.

pacjent przez wielu lekarzy i niestety fizjoterapeutów jest spychany do roli obiektu bez własnego zdanie. wielu pacjentów z tym się godzi, co moim zdaniem jest złe. w niewielu przypadkach w pacjencie widzi się człowieka nie jako organizm do naprawy, ale również kogoś z psychiką i prawem do decyzji o własnym losie.

Czy napisałem, że pacjenta ta decyzja ubezwłasnowolnia?
Jeśli pacjent/-ka nie jest poinformowany/-a (a z reguły świadomość kiedy odstawić kule: czyli gdy poprawnie się chodzi), to powinien/powinna o tym wiedzieć, że zbyt wczesne odstawienie kul zaważy na jego/jej sprawności.

29palms 
Bioderkus!!!

Status: Zdrowy szczęściarz
Doczya: 22 Lut 2012
Skd: Poznan

Danielos napisa/a:

Czy napisałem, że pacjenta ta decyzja ubezwłasnowolnia?
Jeśli pacjent/-ka nie jest poinformowany/-a (a z reguły świadomość kiedy odstawić kule: czyli gdy poprawnie się chodzi), to powinien/powinna o tym wiedzieć, że zbyt wczesne odstawienie kul zaważy na jego/jej sprawności.

Czy mogę zadać podchwytliwe pytanie - czy kiedykolwiek musiałeś chodzić przez dłuższy czas o kulach? Odstawienie kul to nie tylko kwestia wypracowania prawidłowego wzorca, to także poczucie bezpieczeństwa.
Wiele osób chodzi o kulach, bo najzwyczajniej boi się chodzić bez nich. Stąd też m.in. Cyryl wspomniał o psychice pacjenta, która pełni istotną rolę w procesie dochodzenia do sprawności. Również z tego powodu wiele osób chodzi przez jakiś czas o jednej kuli. Chodniki nie są równe jak nawierzchnia sali gimnastycznej, więc wypracowanie chodu w "warunkach cieplarnianych" nie musi przekładać się na równie sprawne i prawidłowe poruszanie się w warunkach bojowych. Piszę o warunkach bojowych, bo przynajmniej w mojej okolicy rowerzyści dosyć często jeżdżą po chodnikach i np. przez jakiś czas maszerowałam z kulą (w zasadzie noszoną w powietrzu), żeby dać innym do zrozumienia, że na niektóre bodźce mogę zareagować wolniej i że nie tylko ja muszę uważać na innych, ale też inni powinni zwrócić większą uwagę na mnie.

ruda 
Mikrus Bioderkus

Danielos napisa/a:
Rady lekarza odnośnie "rozruszania" nogi na rowerku można włożyć miedzy baśnie: jest to niestety często spotykane zjawisko, że lekarze/operatorzy wypowiadają się w tematyce reha, na której się po prostu nie znają.

To jest tak, że ja raczej sama zapytałam o rowerek :)

PS. Znalazłam kolegę fizjoterapeutę, który pomoże mi stanąć na nogi mam nadzieję, albo kogoś poleci, bo rzeczywiście: jeden terapeuta nie przyjmuje aż do listopada, a do drugiego nawet nie dojadę, nie mam czym :( Ale na 100% skorzystam z terapii tkanek miękkich :)

Ja wiem, że nie mogę jeszcze stawać bez kul, czuje to niestety :)

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

[quote="Danielos"]
Cyryl napisa/a:
Danielos napisa/a:

Czy napisałem, że pacjenta ta decyzja ubezwłasnowolnia?...

nic takiego nie napisałeś, ale w cytowanym zdaniu piszesz, że decyzja należy do lekarza i fizjo, a o pacjencie, którego dotyczy ta decyzja, ani słowa.
z tego wywnioskowałem, że nie powinien mieć on zdania.

ale tu nie chodzi o osobiste wycieczki, ale o sposób myślenia i lekarzy i fizjoterapeutów, znacznej ich części.
doświadczyła tego moja mama, emerytowana lekarka, żaląc się że lekarze ograniczają się do minimum informacji. na pytanie: a Ty więcej mówiłaś pacjentom, odpowiedziała: a po co?

nie mówię, że tak postępują wszyscy, ale na rehabilitacji doświadczyłem czegoś podobnego. dostałem ćwiczenia dla zniedołężniałego starca, które były dla mnie stratą czasu. czyli rehabilitantka podjęła decyzję za mnie, co jest dobre i powinienem w kącie sali cicho, z pokorą wykonywać ćwiczenia nic mi nie dające.
nikt nie zapytał się mnie o zdanie i gdybym sam się nie upomniał (czego 90% pacjentów nie robi), nikt by się mną nie zainteresował.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: