Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pi 25 Lip, 2014
Przedstawiam się:)
Humbaczeq 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne
Doczy: 25 Lip 2014
Skd: Ełk
Wysany: Pi 25 Lip, 2014   Przedstawiam się:)

Witam, mam na imię Michał, lat 22 i pochodzę z Ełku. Postanowiłem zarejestrować się na forum, gdyż od jakiegoś czasu nie tylko fizycznie już ale i psychicznie zaczyna dokuczać mi pewien problem... duży problem. Otóż kilka lat temu trenowałem sztuki walki, chodziłem na siłownię, biegałem, pływałem, jeździłem rowerem, ogólnie uprawiałem aktywnie sport. Na jedym z treningów sztuk walki(kick boxing) wyskoczył mi dziwny, duży "guz" na prawym biodrze, zaniepokoiłem się i postanowiłem udać się do lekarza. Ortopeda w moim rodzinnym mieście stwierdził u mnie po "badaniu" oraz zdjęciu dysplazję bioder, ale nic mi to nie mówiło więc wysłał mnie na konsultację do Poradni Ortopedycznej w Otwocku, gdzie stwierdzono u mnie koksartrozę - zwyrodnienie stawów biodrowych. Otóż lekarz już wtedy(a było to gdzieś w 2010r) stwierdził , iż nie pozostaje mi nic innego jak operacja, ale oczywiście nie zgodziłem się , bo byłem w wielkim szoku... Muszę mieć wstawiane endoprotezy stawów biodrowych obu...
W chwili obecnej dokuczają mi biodra już... jestem aktualnie na 2 roku studiów zaocznych i nie poddam się operacji ... na razie...Chodziłem po kilku ortopedach i każdy mówi to samo... operacja, operacja, operacja... Wiadomo, żyjemy w kraju w którym ciężko znaleźć dobrą pracę, a co pisząc jeszcze o młodych ludziach. Jeden z lekarzy powiedział mi bym udał się do Powiatowego Zespołu do spraw Orzekania o Niepełnosprawności.Zatem złożyłem tam swoje dokumenty i starałem się o stopień niepełnosprawności. Stanąłem przed komisją do orzekania o stopniu niepełnosprawności i stwierdzili, iż nie kwalifikuję się do tego, bym otrzymał jakikolwiek stopień... Operacji poddam się w ostateczności... proszę mi pomóc napisać odwołanie od orzeczenia...

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza
Wysany: Pi 25 Lip, 2014   

Humbaczeq, witam Cie raz jeszcze.
Przedstawiłeś na komisji wszystkie dokumenty. Miałeś napisane, że konieczna jest operacja?

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Humbaczeq napisa/a:
po kilku ortopedach i każdy mówi to samo... operacja, operacja, operacja...

Witaj, czy diagnozowałeś swój problem u dobrego fizjoterapeuty/osteopaty? Poczytaj nasze Forum, polecam Ci dz. ogólny temat: coś mnie boli-przed operacją. Temat długi ale przebogaty w wiedzę. Skoro nie chcesz się operować to tym bardziej warto zadbać o wszyskie inne możliwości poprawy zdrowia-operacja jest przecież koniecznością a nowoczesna rehabilitacja daje wiele możliwości.

Dagny 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2014
Skd: Wielkopolska

Humbaczeq napisa/a:
proszę mi pomóc napisać odwołanie od orzeczenia.

Już doczytałam, że na złożenie Twojego odwołania jest za późno, ale sprawdziłam, czy wzór o który prosiłeś jest w internecie.
Na stronce są dwa linki do wzorów w formacie pdf - może Ci się przydać w przyszłości, więc Ci podpowiem, że byłoby dobrze, gdybyś go sobie wydrukował:
http://www.pzon-tychy.pl/...id=16&Itemid=10

Humbaczeq 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne
Doczy: 25 Lip 2014
Skd: Ełk
Wysany: Sro 30 Lip, 2014   

Dziękuje serdecznie za pomoc, na pewno poczytam! Mam teraz pytanko, dziś leci 5msc zwolnienia chorobowego, a nie pracuję, bo poszedłem na zwolnienie w czasie wypowiedzenia o pracę. Czy mogę starać się o zasiłek rehabilitacyjny nie pracując? Byłem dziś w ZUS'ie i zaniosłem zwolnienie chorobowe, jak pisałem dziś leci 5 msc zwolnienia i wziąłem wszystkie dokumenty potrzebne do zasiłku rehabilitacyjnego.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Humbaczeq, z tego co się orientuję to chyba możesz. Najlepeij dopytać u źródła czyli w ZUS-ie.

bebe14 
Bioderkus!!!

Status: Endo x 2
Doczy: 20 Lip 2013
Skd: Lubelskie

Witam jak jesteś na zwolnieniu to znaczy że dopóki jesteś to masz stosunek pracy i nikt cię nie może zwolnic i jesteś w stosunku pracy wiec spokojnie możesz się starać o świadczenie rehabiltacyjne

mioda 
Popularus Bioderkus

Doczya: 18 Kwi 2014
Skd: śląsk
Wysany: Pi 15 Sie, 2014   

Witaj, jeśli jesteś cały cza ns L4 to nawet jeśli rozwiązała się już umowa o pracę to możesz starać się o zasiłek rehabilitacyjny, tylko nie przegap terminu złożenia dokumentów - na 6 tygodni przed zakończeniem okresu zasiłkowego. Teoretycznie niedotrzymanie terminu nie powinno mieć wpływu na decyzję ale cały proces bardzo się przedłuża - piszą beznadziejne pisma na które musisz odpowiadać - przynajmniej tak było w moim przypadku, nie chcieli rozpatrywać wniosku ze względu na niedotrzymanie terminu.

"Osoba ubiegająca się o świadczenie rehabilitacyjne jest zobowiązana złożyć oświadczenie na druku ZUS Np-7, którego wzór określa załącznik nr 5 do rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2012 r. poz. 444). Przy czym oświadczenie to jest traktowane przez ZUS jako wniosek w sprawie.

Przepisy ustawy zasiłkowej, jak również powołanego rozporządzenia, nie określają, kiedy osoba zainteresowana otrzymaniem świadczenia ma zgłosić taki wniosek.

Niemniej jednak, oświadczenie Np-7 wraz z kompletną dokumentacją należy złożyć w terenowej jednostce organizacyjnej ZUS właściwej według miejsca zamieszkania co najmniej na 6 tygodni przed zakończeniem pełnego, tj. odpowiednio 182- lub 270-dniowego okresu zasiłkowego. Zasada ta została zawarta w formularzu oświadczenia. Warto ją stosować, ponieważ postępowanie w sprawie świadczenia wymaga określonych procedur, a więc także stosownego czasu na ich przeprowadzenie.

Sześciotygodniowy termin na złożenie wniosku, jak już wcześniej wspomniano, nie wynika wprost z przepisów. Niedotrzymanie go nie spowoduje zatem żadnych ustawowych konsekwencji. Nie ma też mowy o tym, by organ rentowy odrzucił bez rozpoznania spóźniony wniosek pracownika.

Pomimo tego warto trzymać się wyznaczonego terminu, gdyż przekroczenie go (zwłaszcza znaczne) spowoduje, że rozstrzygnięcie sprawy przedłuży się w czasie".
http://www.zasilki.pl/art...ilitacyjne.html
pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: