Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 11 Cze, 2012
Ile będzie mniej więcej wynosić powrót do zdrowia po operacj
zel 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 11 Cze 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Pon 11 Cze, 2012   Ile będzie mniej więcej wynosić powrót do zdrowia po operacj

Witam serdecznie wszystkich :)
Od pewnego czasu mam problemy z biodrami - generalnie bolaly, zawsze myslalem ze z racji wykonywania dosc ekstremalnego sportu, no ale okazalo sie inaczej po wizycie u dr Dragana ktorego wszystkim we wroclawiu szczerze polecam :)

Jak sie okazalo, po moim wypadku samochodowym i zlamaniu nogi, kosc udowa tejze mi sie bardizej rozrosla i mam nierowne nogi przez co krzywe biodra. To raz.
Dwa, nie pamietam jak dokladnie doktor to opisal, w kazdym razie mam niedorozwinieta miednice jak na faceta i sie ze mnie smial, ze w sumie problem wystepuje tylko u kobiet :D glowy uda nie sa w calosci w panewce, tylko ok. 2/3 moze, cos takiego. Przy okazji tego faktu, biodra naturalnie probowaly sie dopasowac przez co mam je koslawe - jedno i drugie, o jakies 15 stopni.
Doktor nie mowil nic szerzej, bo potrzebuje zdjecia ktore ide niedlugo zrobic. Wole jednak zapytac za wczasu i pomyslec szybciej :)
Dostalem propozycje operacji sciecia troche glow i dopasowania ich do panewek, a takze wyprostowania koslawosci i powrotu na normalny tor ze tak powiem.

Moje pytanie jest nadzwyczaj proste - ile bedzie trwal moj powrot do zdrowia? Jak z poruszaniem sie jakimkolwiek? Bede uziemiony? Bede mogl wrocic do sportu (kopane sztuki walki, pi razy drzwi mowiac)? Jest sens w moim mlodym wieku (21 lat) to robic?
Aktualnie nie mam dolegliwosci bolowych przy normalnym zyciu, ale keidys sie na pewno pojawia (szczegolnie ze biodra krzywe i kregoslup juz powoli tez), wiec nie wiem czy jest sens zwlekac, szczegolnie ze moze jeszcze naciesze sie sportem? No i rzecz jest dodatkowa chociaz malo wazna, jak to potem wyglada z seksem? Ile przerwy? :D

Nie mam zbytnio pojecia o fachowosci nazw czy czegos, wiec dalem to do forum ogolnego, mam nadzieje ze nic sie nie stanie jak temat pasowalby jednak gdzie indziej :)

pozdrawiam wszystkich i dziekuej za rady, moze jeszcze link do jakiegos tematu gdzie ktos mial podobny problem, albo znacie jakis artykul o tym?

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pon 11 Cze, 2012   

Witaj :) Masz mnóstwo pytań, wiele razy były już poruszane podobne zapytania na Forum, więc nie będę się powtarzać z odpowiedziami. Na swoje pytania jak i wiele innych znajdziesz odpowiedzi przede wszystkim w dz. ogólnym jak też w dz. o rehabilitacji. Jest tego trochę ale naprawdę warto poczytać :)

zel 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 11 Cze 2012

po prostu nie znam dokladnych nazw zabiegow ani zbytnio chorob, wiec jakas wskazowka czego mialbym szukac i bedzie git :D

Enigmatyczny27 
Zreperowany :)
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczy: 14 Sty 2011

Jeśli chodzi o poprawę kąta* szyjki stawu kości udowej to szukaj w tematyce : -osteotomia kości udowej coxa / valga
oraz z tego co opisywałeś masz konflikty udowo-panewkowy ,który leczy się z tego co wiem poprzez zabieg artroskopowy , temat:
- artroskopia biodra

Powodzenia!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: