witam wszystkich:P
zastanawiałam sie czy ktoś jeszcze moze jak ja ma oprócz deformacji bioderek problemy ze stopą lub kregosłupem ostatnio na baletach boli mnie stopa mam niedorozwój 3kosci sródstopia koślawoś palucha jakąs duża narosl na kości(kostną) i kość łódkowatą dwudzielną no i platfusa słyszałam ze wady stop towarzysza dysplazji jak jest u was???
Niektóre posty z tego tematu mówią, że bioderkowcy mogą mieć problemy ze stopami.
Nieprawidłowy chód , jaki wykształca się podczas rozwoju choroby wpływa także na stopy, które mogą ulegać jakimś deformacjom. Kręgosłup jest powiązany z miednicą, jej złe ustawienie podczas złego chodu ma wpływ na powstawanie dolegliwości bólowych, osłabienie m. kręgosłupa. Gdy do tego dochodzi skrócenie nogi na skutek pogłębiania zmian chorobowych w biodrze to odbija się to negtywnie i na kręgosłupach i na stopach, także na kolanach.
Dlatego tak ważna jest rehabilitacja nie tylko po operacji, ale też przed, aby te nieprawidłowości korygować na ile jest to możliwe już przed zabiegiem. Całościowe podejście do pacjenta podczas rehabilitacji funkcjonalnej pomaga naprawić nie tylko samo chodzenie, ale też koryguje postawę ciała od kręgosłupa aż po stopy, co zwiększa szansę powodzenie samej operacji
Możesz jeszcze doczytać na temat roli dna miednicy w dz.o rehabilitacji, oraz na stronie Fundacji Bioderko jest artykuł o stopie napisany przez Piotrka Medic Jest też bardzo ciekawy artykuł o roli miednicy na jednej ze stron internetowych
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Aga W chyba poszłaś na fizjoterapię?! Super. Zgadzam się z powyższym, ale mam Pytanie do Justy. O co chodzi z tymi baletami? Czy o taki prawdziwy balet, czy raczej imprezy, to dość istotne jeżeli mam jeszcze coś dodać
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Status: Przed
Wysany: Czw 13 Pa, 2011
ha no tak trenuje mazoletki(chodze z parada w kusej spodniczce na obcasach i krece mazoletką) i raz w tyg mamy balet w sali baletowej czyli cwiczenia rozciągające masa cw na palcach i tu problem jest przez to ze mam tego palca 3 takiego króciotkiego jak stoje na palcach wygina mi sie kostka i ygladam jak bym sie krzywila ale jestem gipka cwiczylam zapasy a tam jest akrobatyka wiec to raczej nie wina biodra bo z nim daje rade dodam ze mam bardzo hmmm elastyczne stawy jak cwiczylismy cwignie trener był w szkoku bo mnie nic nie bolalo
aha... no to zdecydowanie zmienia postać rzeczy
W związku z tym, że masz problem z biodrami i ze stopą to bardzo ciężko jest opisać jaka może być przyczyna Twojego bólu. Balet bardzo mocno obciąża stopy. Jest to dyscyplina, która powoduje niezliczone dysfunkcje w obrębie tego narządu. Zapasy (z tego co wiem) też nie są zbyt pomocne:) Proponowałabym raczej konsultację, ponieważ z tego co piszesz to bardzo złożony problem. Życzę powodzenia!!!!!!
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 30 Wrz 2009 Posty: 135 Skd: Warszawa
Powiem tak- można dopatrzeć się zależności między wadą biodra, chorobą i tzw rzutami postępującymi na dalsze, odległe stawy np stopę czy tez kręgosłup. Z tego co piszesz, Twoja stopa znacząco odbiega od normy- skrócona 3 kosć, valgalizacja palucha, koślawość- to wszystko zaburza znacząco biomechanikę stopy, może wpływać na kolano i na dalsze stawy. Rola samej 3 kości śróstopia w zachowaniu biomechaniki stopy jest niezmiernie ważna, wchodzi ona w skłąd tak zwanego posrodkowego stawu Lisfranca ale nie to jest jakby dział i temat do rozważań biomechanicznych nad stopą. Pytanie- co było pierwotna przyczyną, czy zaniedbanie problemu stopy co dało skutek w biodrze, czy na odwrót itp. Kolejne pytanie jakie trzeba sobie zadać- to jak bardzo Twój chód odbiega od normy i czy korekcja ustawienia stopy ( o ile jest możliwa) daje polepszenie jakości chodu i odczuć bólowych w kręgosłupie itp. To wszystko tak na prawdę to mechanizm bardzo złożony- wręcz mechanizm łańcuchowy. Sport który uprawiasz- taniec- z tego co czytam znacząco może fiksować stawy stopy tym bardziej że sklepień stopy prawdopodobnie nie masz- z tego co mówisz. Może to nieco ,,skomplikowanie brzmieć" ale warto by Twoją sytuację dokłądnie przeanalizować i zobaczyć jak napięcie, osiowośc kończyn i statyka ciała ustawia się w przestrzeni, jak wpływa na ruch itp itd.
Generalnie czy bioderkowiec ma problemy ze stopą? Ja bym odpowiedział ,że MOŻE MIEĆ. Zależy to od bardzo wielu, wielu czynników. Ale generalnie stopy są bardzo ale to bardzo reaktywne na wszelkie zmiany w kręgosłupie, kolanie czy też biodrach. ALe bywają też pierwotną przyczyną problemów powyżej.
Status: Przed
pierwotnym problemem były biodra zdecydowanie długo gipsy potem dlugo kaczy chód stopa na początku do do 16 r zycia nie bolała a wygląd był dla mnie nie ważny zreszta rodzice uparli sie ze mam cos trenowac bo to fanatycy ruchu.Mój chód zalezy od tego jak dlugo dreptam im dluzej chodze to bardziej mi noga ucieka i bolą biodra albo nagle prostuje mi sie kolano i w biodrze cos przeskakuje z kregosłupem raczej mam norme czyli skolioze ale to tam raczej mi nie przeszkadza a dowiedzialam sie o skoliozie jak urolog szukal przyczyny choroby ukl moczowego wyszlo ze mam esowata skolioze w odc piersiowym lukiem w lewo sakralizacje L5 niesojenie łukuS1iS2 poza tym nic
Ciekawy temat - co było pierwsze dysplazja a potem pojawienie się wad stóp, czy wady stóp a potem problem z biodrami. Moje stopy nie są idealne - mam haluksy, ale miałam je już jako 16-to letnia dziewczyna. Były zapewne mniejsze niż teraz, ale i teraz nie są bardzo duże i nie dają objawów bólowych. Mam też zapewne niezbyt dobrze wysklepioną stopę z tendencją do płaskostopia podłużnego i poprzecznego. Ciekawe, czy wady stóp przyczyniły się do dysplazji, czy to własnie dysplazja spowodowała, że stopy w czasie wzrostu nabawiły się deformacji. Ostatnio właśnie dowiedziałam się, że biodra popsuły mi się od stóp a kiedyś inny lekarz twierdził, że na odwrót .
W każdym razie często patrzę na stopy osób, które mają podobne problemy jak ja i dysplazja niekoniecznie objawia się haluksami i płaskostopiem. Odwrotnie - moja mama ma haluksy a dysplazji nie ma i problemów z biodrami również.
zozo, Twoja odpowiedź przypomina pytanie "co było pierwsze? Kura czy jajko?"
Chyba nigdy tak do końca nie jest Ci w stanie na Twoje pytanie odpowiedzieć
Ja mam również duże problemy ze stopami