Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Sro 04 Kwi, 2012
Stanisław Rudzk napisa/a:
Sory! Trochę chaotycznie napisałem to pytanie.Jestem wieloletnim zasłużonym honorowym dawco krwi, oddałem ponad 20 litrów krwi, obecnie oczekuje na operacje endo i jestem ciekaw czy też muszę sobie zapewnić krew na operacje
ok )
tamten post usunęłam
nie wiem jak się traktuje honorowych dawców krwi
wiem, że jak krwi brakuje, to brakuje dla każdego
Ja nie oddawałam krwi swojej przed zabiegiem, ani nie musiałam nikogo sobie szukać. W tej chwili jest urządzenie i dostaje się swoją krew z powrotem
Stanisławie najlepiej i najpewniej będzie, jeśli zadzwonisz do szpitala, w którym będziesz operowany i zapytasz
Kopiuję treść tego artykułu, ponieważ dostęp do niego wymaga zalogowania
"Polityka - nr 9 (2848) z dnia 2012-02-29; s. 8
Flesz. Ludzie i wydarzenia / Kraj
Paweł Walewski
Krew za operację
Termin operacji ustalony, ostatnie badania wykonane. Pacjentka trzy lata czekała w kolejce na wyznaczoną w jednym z warszawskich szpitali operację wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego.
Gdy data już była bliska, dowiedziała się, że musi jeszcze dostarczyć na oddział imienne potwierdzenie, że ktoś z jej bliskich lub znajomych oddał na rzecz placówki dwie jednostki krwi (500 ml). Dowolnej grupy, bo nie chodziło o krew dla niej, lecz na zapas. Będzie to jej przepustka na operację, gdyż krwi brakuje przy wielu operacjach. Nie tylko w Warszawie. Podobnie jest w Krakowie, Łodzi, Trójmieście.
Choć do tej pory nie uzależniano wykonania planowych operacji od dostarczenia przez chorego kwitka, że on sam lub jego najbliżsi oddali wcześniej krew – szpitale wprowadzają po cichu takie praktyki. Czy to etyczne?
Odpowiada prof. Paweł Łuków z Zakładu Etyki Instytutu Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego:
– To jest nie tylko nieetyczne, ale też nielegalne. Polskie prawo nie uzależnia udzielania świadczeń medycznych od oddawania krwi, nawet jeśli jest ona bardzo potrzebna.
Jak zatem powinien zachować się pacjent, przed którym postawiono taki wymóg?
Może oczywiście poskarżyć się dyrekcji szpitala, choć konsekwencje takiego kroku mogą być dla pacjenta przykre. Być może za taką decyzją stoi ciche przyzwolenie dyrektora, aby pacjenci rezygnowali z operacji, wybierali inne szpitale i wtedy kłopot z głowy.
Czy taki szantaż jest dopuszczalny?
To coś gorszego niż szantaż. To stawianie pacjenta w sytuacji bez wyjścia: zoperujemy cię, ale wcześniej musisz nam coś oddać. A co w sytuacji, jeśli jest to chory samotny, który z różnych powodów może nie mieć sąsiadów lub przyjaciół i nie ma skąd tej krwi wziąć?
Pewnie gdyby krwi było pod dostatkiem, nie dochodziłoby do takich incydentów. Skądś trzeba ją pozyskiwać.
Nie sądzę. Lekarzom mylą się pewne pojęcia. Zasada solidaryzmu, która obowiązuje w naszym publicznym systemie ochrony zdrowia, to nie jest zasada wymiany. Solidaryzm oznacza bowiem gotowość do udzielenia świadczenia bez żądania ekwiwalentu, z czym w tym wypadku mamy ewidentnie do czynienia.
rozmawiał Paweł Walewski"
_________________ Z zamartwianiem się lepiej poczekać. Może okazać się, że wcale nie jest potrzebne.
Ostatnio zmieniony przez Mijka Sro 04 Kwi, 2012, w caoci zmieniany 1 raz
Status: Endo x 1
Wysany: Sro 04 Kwi, 2012
W Piekarach jeśli jest potrzeba to przetaczają krew odzyskaną w trakcie operacji, a autotransfuzji nie praktykują. Nie zaszkodzi na pewno zjawić się z kartką, że ktoś wnaszym imieniu oddał krew, ale dr Mielnik powiedział, że nie jest w żaden sposób wymagane.
Więc co szpital to obyczaj - najlepiej zadzwonić i zapytać.
A, tak nawiasem mowiac, krwiodawców nigdy za mało, wiec jak ktoś może oddać to czemu nie - nie zmarnuje się na pewno.
W Piekarach jeśli jest potrzeba to przetaczają krew odzyskaną w trakcie operacji
Nie tak to wygląda. Podczas operacji zakładają dreny którymi ścieka krew by nie tworzyły się skrzepy. To właśnie ta krew jest podawana w formie kroplówki. Krew odepną od dren i od razu podłączą do wenflonu. Oczywiście jak jest taka potrzeba i musi to być stosunkowo świeża krew.
Ja byłam dwukrotnie operowana na oddziale VII w Otwocku ( 2010 i 2011).
Nie proszą tam o zaświadczenie o oddanej krwi. Po ostatniej operacji ( 4,5 godz.) dostałam 5 jednostek.
Czekam na Ganza w Otwockim szpitalu i ostatnio jak dzwoniłam to otrzymałam informację, że powinnam mieć zaświadczenie o oddaniu krwi w Warszawie na Saskiej Kępie. To jest warunek aby operacja została przeprowadzona, ponieważ brakuje im krwi. Mam teraz problem, jak tę krew zorganizować..., bo do Warszawy mam kawałek drogi . Staram się zrozumieć Szpital, bo co ma zrobić, jak jest deficyt krwi ale dlaczego wszystko znowu spada na pacjenta..?
Staram się zrozumieć Szpital, bo co ma zrobić, jak jest deficyt krwi ale dlaczego wszystko znowu spada na pacjenta..?
"BRAKUJE KRWI. POMÓŻ!
MazuryLive.pl Niedziela, 27 stycznia 2013, 11:20
Michał Sawicz
W całym regionie w punktach krwiodawstwa brakuje krwi. Zwykle o tej porze roku zawsze jest jej dużo. Tym razem sytuacja jest dramatyczna. Gmina Giżycko zachęca do oddawania najcenniejszego leku w Walentynki.
14 lutego w sali konferencyjnej Urzędu Gminy w Giżycku czuwać będą pielęgniarki. Krew można oddawać w godzinach 8.00 - 11.00. Każdy kto odda krew, otrzyma oprócz paczki czekolad, wejściówkę do Parku Wodnego w Wilkasach."
Nena, to jest odpowiedź na Twoje pytanie - punkty krwiodawstwa szukają różnych rozwiązań.
_________________ Z zamartwianiem się lepiej poczekać. Może okazać się, że wcale nie jest potrzebne.
AgaW, przeczytałam i zrobię tak jak pisała Katia i ostatnio Martula - zorganizuję krew, lub zaświadczenie u siebie.
Mijka, sytuacja z brakiem krwi jest przerażająca Sama jestem wystraszona, bo mam rzadką grupę krwi i trochę się martwię jak to będzie. Trochę zdenerwowałam się tym co mi powiedziano w Otwocku,że krew ma być zdana w Wawie na Saskiej Kepie i koniec, bo wtedy mają pewność, że ją dostaną. Nie chciała mnie słuchać, że jestem zamiejscowa... ale nic to, zrobię tak jak pisałam wyżej i mam nadzieję, że będzie ok.
Neno, zawsze możesz jeszcze zadzwonić do szpitala i upewnić się że to jest praktykowane i zadać pytania jeśli jakieś jeszcze masz. Pewność sytuacji uspokoi Cię Powodzenia!
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*