Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Sro 08 Sie, 2012
Ból pleców przy chorym biodrze
dorka 
dorka

Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 11 Pa 2010
Skd: Zakopane/ Gdańsk
Wysany: Wto 21 Lut, 2012   

Mnie tak jak Nucie pomaga leżenie na brzuchu.
Od b.dawna mam problemy z kręgosłupem (wypadał mi dysk), nie mogłam się wtedy w ogóle ruszać. Pomagało leżenie na podłodze ok. 30 min. Poleciłam kilku swoim znajomym i im też pomaga leżenie na brzuchu w przypadku bólu pleców.

kiksem 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 10 Sty 2011
Skd: Opole

Nuta napisa/a:
Kiksem, mnie dobrze robi leżenie na brzuchu w ciągu dnia. Tak około 20 min. co jakiś czas. Wtedy kręgosłup jest w naturalnej niewymuszonej pozycji i mięśnie odpoczywają. Spróbuj, może pomoże.

W moim przypadku wydaje mi się również, że dla pogłębionej lordozy którą mam w opisie rezonansu - nie jest do konca dobre leżenie na brzuchu. Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za taki odzew. Widze, że nie tylko ja cierpię z powodu kręgosłupa. Parę dni temu coś mi strzyknęło i chodzę wygięty jak dziadek. Ale wcześniej mój ból raczej był ciągły jednostajny nasilający się przy chodzeniu lub staniu w miejscu. Przy siedzeniu boli natomiast środkowa część pleców i czuje się cały zesztywniały. Wizyta u rehabilitanta w poniedziałek. Byłem już u niego w ubiegły piątek. Powykrecał mnie troszkę, strzeliły kręgi w lędźwiowym i piersiowym - ponoć tak miało być i kazał przyjść za 10 dni na dalsze zabiegi...

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

kiksem napisa/a:
W moim przypadku wydaje mi się również, że dla pogłębionej lordozy którą mam w opisie rezonansu - nie jest do konca dobre leżenie na brzuchu.

Właśnie z powodu lordozy ważne jest jak leżysz, aby nie jej nie pogłębiać-nawet możliwa jest korekcja postawy-dlatego namawiam Cię abyś ten temat omówił z fizjoterapeutą :)
Zresztą terapeuta powinien wiedzieć po zbadaniu jakie zlecić Ci ćwiczenia :)

danka 

Bioderkus!!!

Status: Przed
Doczya: 03 Lut 2010
Skd: Górny Śląsk

kiksem napisa/a:
. Powykrecał mnie troszkę, strzeliły kręgi w lędźwiowym i piersiowym - ponoć tak miało być

Tak TEŻ MA BYĆ - najczęściej.Ja miałam kręgosłup ustawiany już kilka razy i na pewno będzie jeszcze nie jeden raz.Też byłam za pierwszym razem zestresowana tymi trzaśnięciami-w dodatku kręgarz za każdym trzaśnięciem,zadowolony,powtarzał: O,dobrze!
No i było dobrze.Ale gdzieś tak po roku skrzywienie wraca.Ech,taki nasz los...

kiksem 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 10 Sty 2011
Skd: Opole

danka napisa/a:
kiksem napisa/a:
. Powykrecał mnie troszkę, strzeliły kręgi w lędźwiowym i piersiowym - ponoć tak miało być

Tak TEŻ MA BYĆ - najczęściej.Ja miałam kręgosłup ustawiany już kilka razy i na pewno będzie jeszcze nie jeden raz.Też byłam za pierwszym razem zestresowana tymi trzaśnięciami-w dodatku kręgarz za każdym trzaśnięciem,zadowolony,powtarzał: O,dobrze!
No i było dobrze.Ale gdzieś tak po roku skrzywienie wraca.Ech,taki nasz los...

Ja byłem u rehabilitanta, który działał na podstawie wcześniej oglądanych zdjęć RTG i rezonansu. Kazał mi sie rozluźnić, a potem wygiął ze dwa razy, po czym pykło w części lędźwiowej, a potem w piersiowej kręgosłupa i rzeczywiście był zadowolony z tych pyknięć. Gdzieś czytałem, że to pyknięcie zmniejsza ciśnienie w kręgosłupie... Prawdę mówiąc myślałem, że rehabilitant zaleci jakieś ćwiczenia, a tu nic...

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Sro 22 Lut, 2012   

Więc na kolejnej wyzycie zapytaj jak widzi Twój przypadek, sprawę ćwiczeń itd. Dobry terapeuta powinien się jakoś określić jeśli zapytasz o wszystkie swoje wątpliwości :)

AnnaEn 
AnnaEn
Mikrus Bioderkus

Doczya: 11 Lis 2010
Skd: Gdańsk
Wysany: Sro 07 Lis, 2012   

Mam problemy z kręgosłupem piersiowym i lędźwiowym.Byłam wczoraj u lekarza rehabilitacji i zostały mi przepisane zabiegi m. in. terapuls na odcinek lędźwiowy.Chciałabym się dowiedzieć czy przy wstawionej endoprotezie prawego stawu biodrowego mogę te zabiegi pobierać , czy nie zaszkodzą.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Nie poinformowałaś lekarza że masz endo? Nie zapytałaś przy wypisywaniu?

AnnaEn 
AnnaEn
Mikrus Bioderkus

Tak lekarz wie o tym, pytała się nawet jak się czuję z endo. Tylko wczoraj jak przyszłam do domu to zaczęłam się zastanawiać, może troszkę bez sensu, ale nie daje mi to spokoju.

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź

Będąc na oddziale rehabilitacyjnym cztery miesiące po operacji jednym z zabiegów były tensy - na odcinek lędźwiowy kręgosłupa - troszkę mi to pomogło, nie było przeciwwskazań. Natomiast nie wiem jakie są częstotliwości przy tensach a jakie przy terapulsie, być może ma to znaczenie dla naszych protez.

AnnaEn 
AnnaEn
Mikrus Bioderkus

Czyli poczekam może ktoś mi odpowie. po prostu nie chciałabym sobie zaszkodzić biorąc te zabiegi.

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź

Skoro lekarz nie widzi przeciwwskazań to spróbuj. Oczywiście polecam wizytę u dobrego fizjoterapeuty - dobry masaż bardziej pomoże. Możesz spróbować i tego i tego i wtedy sama porównasz, to Twój wybór. Powodzenia, mam nadzieje, że coś to pomoże :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

aga.t. napisa/a:
Oczywiście polecam wizytę u dobrego fizjoterapeuty

To zdecydowanie najlepszy sposób, odpowienio dobrane ćwiczenia przy wsparciu zabiegów jak np. masaż powinny szybko przynieść poprawę. Inaczej zabiegi podziałają tylko jakiś czas o ile w ogóle bo nie wyleczą przyczyny.

Ola foczka 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 28 Sty 2014
Skd: Myslowice
Wysany: Nie 23 Lut, 2014   

Witam, nie wiem czy dobrze trafiłam z tematem. Mam taki problem. Otóż jestem 4 tygodnie po wstawieniu endo w lewym biodrze. Oprócz tego mam duże skrzywienie kręgoslupa - skoliozę lędźwiowo-piersiową. Noga operowana była nieco (ok.1-1,5cm krótsza), w trakcie operacji została wydłużona i prawdopodobnie wyrónana ze zdrową. Na chwilę obecną odczuwam ją jako dłuższą to podobno normalne że przez jakiś czas jeszcze tak będzie. Ostrzegano mnie, że po operacji mój kręgosłup może dostać w kość gdyż zmieni się ułożenie miednicy a co za tym idzie kręgosłupa również. Narazie chodzę o dwóch kulach więc nie jest źle. Dotychczas spałam wyłącznie na plecach, ale wczoraj mój fizjoterapeuta uznał, że spokojnie mogę spróbować leżenia na zdrowym boku i tu jest problem.... Kiedy próbuje leżeć na zdrowym boku, oczywiście z wałkiem między nogami po kilku minutach mam okropny ból ciągnący się poziomo przez całe plecy w odcinku lędźwiowym, tzn. od "wcięcia" w boku po stronie operowanej (tu najgorzej) do wcięcia w boku po zdrowej stronie. Nie wiem czy po prostu 4 tygodnie spania tylko w jednej pozycji na plecach siedzenie prościutko na podwyższonym krześle spowodowało jakieś zesztywnienie kręgoslupa i kiedy leżę na boku on chce się wykrzywić i dostosować do pozycji i przez to boli? Czy ktoś z Was mial podobne dolegliwości? Czy jest szansa, że po jakimś czasie wszystko się rozrusza. Mozliwość leżenia na boku bardzo mnie ucieszyła, ale widzę że to nie takie proste....

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)
Wysany: Nie 23 Lut, 2014   

Ola foczka napisa/a:
Witam, nie wiem czy dobrze trafiłam z tematem. Mam taki problem. Otóż jestem 4 tygodnie po wstawieniu endo w lewym biodrze. Oprócz tego mam duże skrzywienie kręgoslupa - skoliozę lędźwiowo-piersiową. Noga operowana była nieco (ok.1-1,5cm krótsza), w trakcie operacji została wydłużona i prawdopodobnie wyrónana ze zdrową. Na chwilę obecną odczuwam ją jako dłuższą to podobno normalne że przez jakiś czas jeszcze tak będzie. Ostrzegano mnie, że po operacji mój kręgosłup może dostać w kość gdyż zmieni się ułożenie miednicy a co za tym idzie kręgosłupa również. Narazie chodzę o dwóch kulach więc nie jest źle. Dotychczas spałam wyłącznie na plecach, ale wczoraj mój fizjoterapeuta uznał, że spokojnie mogę spróbować leżenia na zdrowym boku i tu jest problem.... Kiedy próbuje leżeć na zdrowym boku, oczywiście z wałkiem między nogami po kilku minutach mam okropny ból ciągnący się poziomo przez całe plecy w odcinku lędźwiowym, tzn. od "wcięcia" w boku po stronie operowanej (tu najgorzej) do wcięcia w boku po zdrowej stronie. Nie wiem czy po prostu 4 tygodnie spania tylko w jednej pozycji na plecach siedzenie prościutko na podwyższonym krześle spowodowało jakieś zesztywnienie kręgoslupa i kiedy leżę na boku on chce się wykrzywić i dostosować do pozycji i przez to boli? Czy ktoś z Was mial podobne dolegliwości? Czy jest szansa, że po jakimś czasie wszystko się rozrusza. Mozliwość leżenia na boku bardzo mnie ucieszyła, ale widzę że to nie takie proste....

Zapytaj swego fizjo:
-o to czy istnieje anatomiczna czy pozorna różnica (wynikająca z ustawienia miednicy) w długości nóg,
- jak masz ustawioną miednicę w przestrzeni (zrotowana, przesunięta przechylona?)Jak ustawione są istotne punkty orientacyjne (kolce biodrowe przednie i tylnie i guzy kulszowe),
-jaka jest to skolioza (prawa/lewa), kąt skrzywienia i poziom klatki piersiowej względem lędźwi (i stan napięcia kopuł przepony),
-o określenie tonusu mięśniowego tej okolicy ( zwłaszcza mięśni tworzączych przednią i boczną kolumnę kręgosłupa),
-o określenie zdolności do niskoprogowej rekrutacji (do tego czy w izolowanym położeniu mięsień będzie reagował na specyficzny ruch).
A dlaczego o tym piszę? Bo ból który sie teraz pojawił może mieć różne podłoże. Ważne, by funkcjonalnie określić jak masz ustawione ciało w przestrzeni i jak nim poruszasz. A do tego dobrać takie działania i zalecenia które dadzą potwierdzenie w zmniejszeniu/ustąpieniu dolegliwości.
To powinno pomóc określić, co właściwie wywołuje ból spoczynkowy.
Oczywiście problem może leżeć/być związany z innymi okolicami ciała (biodra,stopy,odcinek szyjny) ale w pierwszej kolejności zajrzałbym do lędźwi/miednicy/klatki piersiowej.
Może to brzmi dla Ciebie zbyt naukowo, ale twój fizjo powiniem wiedzieć o co mi chodzi.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: