Ja dodam od siebie, żeby o tą bliznę dbać nie tylko z perspektywy estetyki ale również i ,,mechaniki". Często dochodzi do zrostów pod blizną- potrafi ona zrosnąć się z powięzią, nerwem i innimi strukturami, dlatego w trakcie rehabilitacji nie wolno pominąć tematu tak zwanego masażu blizny, jej mobilizacji itp. Rehabilitanci powinni o tym wiedzieć. Ale jak święta zasada brzmi- o czym rehabilitant nie mówi, warto mu przypomnieć lepiej żeby pacjent wiedział, bo uświadomiony pacjent to połowa sukcesu - Piotrek Medic
Nie gniewajcie się, że ja z takim duperelkiem wyskakuję i proszę o wyrozumiałość bo wstyd mi strasznie... Chciałabym się dowiedzieć jak duże są blizny po endo... Nie jestem nienormalna- zdrówko najważniejsze jestem jednak kobitką i chciałabym wiedzieć czy mąż nie zwieje jak je zobaczy Żartuję oczywiście z tym zwiewaniem ale nie ukrywam, że trochę mnie "zagadnienie" martwi...
_________________ Wiara góry przenosi... mnie mogłaby czasem znieść po schodach... hihi
Status: Endo x 2
Wysany: Pon 08 Lut, 2010
Moja blizna po endo ma 10 cm i jest najładniejsza z całej kolekcji blizn Mądry, kochający mąż nie zwraca uwagi na takie drobiazgi... Piękna, nie szuka się z lupą, studiując po centymetrze każdy fragment ciała... Piękno ma się w sobie
Wysany: Pon 08 Lut, 2010 Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
Nie jestem próżna ani pusta Widziałam dwie blizny ale obie- przewspaniałe zresztą- panie, były dośc leciwe. Miały udo rozharatane niemiłosiernie i nie ukrywam- troszkę mnie to przeraziło...
Mężusia mam wspaniałego Dzielnie wspiera mnie w mojej walce z chorobą i pewnie pokocha te bliznę, jaka by nie była To ze mnie rasowa kobietka wychodzi i chyba po prostu boję się oszpecenia...
_________________ Wiara góry przenosi... mnie mogłaby czasem znieść po schodach... hihi
Kochanie to, jak wygląda blizna zależy również od wieku i kondycji skóry. Na młodym, sprężystym udzie z pewnością z czasem będzie to niewidoczna kreska. Dodatkowo zastosujesz odpowiedni krem do blizn i będzie super. Ważniejsze od wyglądu blizny jest to, żeby operację przeprowadził sprawny operator raz i dobrze oraz, żeby wszczepili Ci dobry implant. Zbyt świeżą bliznę i tak nie należy opalać a więc ładna chustka na biodro i możesz bez obaw wskoczyć w bikini.
Ja mam blizny dość duże. Około 15 cm na udzie i dodatkowo blizna ok 10 cm skręca na pośladek. Ale już w tej chwili są mało widoczne. Stosowałam krem "Cepan" - około 12 zł/tubkę. Może teraz są lepsze.
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Pon 08 Lut, 2010
zozo napisa/a:
Kochanie to, jak wygląda blizna zależy również od wieku i kondycji skóry. Na młodym, sprężystym udzie z pewnością z czasem będzie to niewidoczna kreska.
A mi lekarz powiedział, że ładniej się wszystko zrasta u starszych osób i u nich ładniej blizny wyglądają
Nie wiem, jak to w praktyce wygląda jednak hehe ja na swoją nie narzekam mi się tam podoba
amalka poproś, by ładnie Ciebie zszyli hehe ja tak zrobiłam
Inną sprawą jest miejsce cięcia ja byłam krojona od góry: bliżej pachwiny bielizna, czy strój kąpielowy praktycznie ją zakrywają
Może to nie jest estetyczne, ale ja bym chciała zobaczyć przykładową bliznę po endoportezie. Jeśli ktoś z Was się nie wstydzi... i może zamieścić. To z góry dziekuję.
Status: Endo x 1
Wiek: 59 Doczya: 20 Pa 2009 Posty: 32 Skd: zachodniopomorskie
Wysany: Sro 10 Lut, 2010
Miałam w sumie 4 operacje prawego biodra: dysplazja operowana w dzieciństwie, osteotomia, wyciąganie blachy po osteotomii i endo trzy tygodnie temu. Razem pół metra blizn, albo lepiej. Ośmiorrnica na nodze Za każdym razem krojona w innym miejscu. To ostatnia rzecz o jakiej myślę. Bo w końcu to nie blizna jest chorobą. Dla mnie najważniejsze żeby nie bolało, a cała reszta... To, jaka blizna będzie po to głównie zdolność indywiduwalna każdego organizmu do koloidowania, tak to się chyba nazywa. Oczywistym jest, że ludzie różne w życiu mają priorytety. Dla mnie nigdy wygląd blizn nie stanowił żadnego problemu, ale wierzę, że są ludzie, dla których to problem. Trzeba prosić przed operacją o ładne zszycie, a nie na "baleron". Jak się uda, dostaje się nić wzdłuż rany, a w poprzek tylko platerki :)Jedną bliznę taką mam. Odważyłam się poprosić, bo operowali mnie w moje urodziny
Ja mam po 3 razy krojone każde udo, ale cięcia mam w tym samym miejscu. Tylko przy wstawianiu Endo zwiększyli cięcie w kierunku pośladka. Blizny mam całkiem ładne