Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
[MOJA HISTORIA] Bieganie po endoprotezie biodra
Krzykro 
Można biegać

Status: Endo x 2
Doczy: 25 Mar 2026
Skd: Małopolska
Wysany: Sro 25 Mar, 2026   [MOJA HISTORIA] Bieganie po endoprotezie biodra

Witam wszystkich.
Jako, że tutaj debiutuję, to tylko krótko napiszę. Mam endoprotezy obydwu bioder - prawa strona od sierpnia 2024, a lewa od sierpnia 2025. Dodam, że mam 57 lat i w zasadzie całe życie byłem aktywny sportowo (piłka nożna, a ostatnie kilka lat bieganie). Największą bolączką, związaną ze zwyrodnieniem stawów biodrowych była niemożność biegania. Chociaż przyznam, że przed pierwszą operacją jakieś pół roku wcześniej przestałem biegać, a przed drugą biegałem do końca. Jakość biegu nie była najlepsza, ale nie odpuszczałem.
Teraz zmierzam do brzegu. Po drugiej operacji po około dwóch miesiącach zacząłem lekkie bieganie, począwszy od 1 km, potem dwóch, trzech, itd. Po 4,5 miesiącach po operacji pobiegłem już w biegu sylwestrowym na 10 km, uzyskując czas zbliżony do życiówki. Następnie zacząłem przygotowanie do półmaratonu. W ostatnią niedzielę przebiegłem półmaraton Marzanny w Krakowie z życiowym czasem.
Chcę uświadomi tych, którzy mają różne myśli i niepewność, że endoproteza nie wyklucza ze sportu, a wręcz przeciwnie, tj. pozwala wrócić na właściwe tory.
Niech moja historia będzie przykładem i wskazówką, że nic się nie kończy, s bardziej się zaczyna. Jeżeli są jakieś pytania, służę pomocą.
Pozdrawiam wszystkich.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Nie 12 Kwi, 2026   

Super że Tobie się udało! Korzystałeś lub korzystasz z fizjoterapii?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: