Status: Przed
Wysany: Pon 20 Maj, 2024 konflikt panewkowo-udowy trójmiasto
Czy zna ktoś sprawdzone ortopedę w okolicahc trójmiasta który ogarnia konflikt panewkowo-udowy typu CAM? Mam 33 lata, poczatki sklerotyzacji na panewce i jestem załamany.
Byłem u 3 ortopedów gdzie pierwszy powiedział, że mam zespół pasma biodrowo piszczelowego i kazał się rozciągać, drugi że nic się nie da zrobić i trzeba z tym żyć, a trzeci, że trzeba wstawiać endoprotezę
bo fizjo to tylko na poprawę humoru.
Wysany: Wto 04 Cze, 2024 Re: konflikt panewkowo-udowy trójmiasto
kobiaszu napisa/a:
Czy zna ktoś sprawdzone ortopedę w okolicahc trójmiasta który ogarnia konflikt panewkowo-udowy typu CAM? Mam 33 lata, poczatki sklerotyzacji na panewce i jestem załamany.
Byłem u 3 ortopedów gdzie pierwszy powiedział, że mam zespół pasma biodrowo piszczelowego i kazał się rozciągać, drugi że nic się nie da zrobić i trzeba z tym żyć, a trzeci, że trzeba wstawiać endoprotezę
bo fizjo to tylko na poprawę humoru.
Generalnie zakładając, że tylko endo ci zostaje to znaczy, że musi być już źle (jeśli to prawda).
Rehabilitacja u fizjo to podstawa wszystkiego:
- dobry stan przedoperacyjny to większa szansa na sukces podczas zabiegu
- dobry fizjo i komunikacja z nim przed zabiegiem pozwala na lepsze zrozumienie i rehab po zabiegu
- lepiej przygotowane mięśnie przed zabiegiem to mniejsze skutki uboczne po zabiegu (kolana, kręgosłup).
- no i najważniejsze, dobra fizjoterapia to odpowiednie wzmocnienie, rozciągnięcia ułożenie ciała co pozwala zminimalizować skutki konfliktu, innych problemów z biodrem.
Polecam np. podcast "Kliniczne kąski - rozmowa skonfliktowanym biodrze" na spotify.
Co do samego biodra to opcji jest zwykle sporo, ale dużo zależy od stanu biodra:
- mini-open
- atroskopia
- endoproteza
- inne operacje wymienione na forum (zależnie od potrzeb)
- podawanie różnych płynów do stawu (często pomagają tylko w konkretnych przypadkach, więc to wymaga dość dobrej diagnozy).