Mieszane uczucie przed operacja.
obrzęk szpiku pod chrzęstnie głowy kości udowej z wymodelowaniem korówki i nadłamaniem
osterofity jałowa martwica głowy kości udowej trzeciego stopnia
czy potrzebna endoproteza
Cześć wszystkim, kiedyś miałam już przyjemność pisać na tym forum ale było to jeszcze przed operacją ...
Na ten moment jestem już po operacja odbyła się 8 marca i była czymś w stylu 2w1 polegała na zwichnięciu stawu biodrowego z osteoplastyką głowy kości udowej wraz z osteotomią metodą Ganza.
Operacja miała mi przywrócić prawidłowe ustawienie stawu które było kompletnie zmienione po przebytej chorobie Perthesa w dzieciństwie oraz operacji. Pisze o tym bo może ktoś będzie potrzebował szerszych informacji a że takich operacji w Polsce u osób dorosłych wykonuje się niewiele to może komuś pomoże kontakt ze mną.
Jestem praktycznie na ostatniej prostej do endoprotezy.
Wczoraj miałem wizytę u ortopedy z wynikiem rezonansu.
Powiedział, że nie ma szans na artroskopię i jedynym rozwiązaniem u mnie będzie endoproteza (lekarz zalecił z podejściem z przodu). Jestem po jednej artroskopii w 2015 roku jeśli dobrze pamiętam. Niestety wszystko wskazuje na to, że przede mną endo. Zawsze łatwiej, kiedy nie jest się w temacie sam. Liczę na Wasze doświadczenie Zdrowia dla Was wszystkich!
Status: Endo x 2
Doczy: 21 Sie 2022 Posty: 65 Skd: Kuj-pom
Wysany: Sob 06 Kwi, 2024
Swietinho napisa/a:
Cześć Wszystkim!
Jestem praktycznie na ostatniej prostej do endoprotezy.
Wczoraj miałem wizytę u ortopedy z wynikiem rezonansu.
Powiedział, że nie ma szans na artroskopię i jedynym rozwiązaniem u mnie będzie endoproteza (lekarz zalecił z podejściem z przodu). Jestem po jednej artroskopii w 2015 roku jeśli dobrze pamiętam. Niestety wszystko wskazuje na to, że przede mną endo. Zawsze łatwiej, kiedy nie jest się w temacie sam. Liczę na Wasze doświadczenie Zdrowia dla Was wszystkich!
Chętnie poczytam o doświadczeniach innych. Sporo widziałam *********************, ale chcę więcej konkretów.
Autentyczne historie z różnym przebiegiem.
Edytowany przez moderatora, do znudzenia linki nie związane z tematem, zaśmiecanie forum.
Ostatnio zmieniony przez aga.t. Sro 04 Wrz, 2024, w caoci zmieniany 2 razy
Przed chwilą znalazlem forum z czego bardzo sie ciesze bo ufam że wiele tu się dowiem.
Czekam na operacje wstawienia endoprotezy
W styczniu termin.
Korxystzlem z rehabilitacji zastrzykow no niestety nie ma wyjscia. Nie dość że trudno nawet przy wsparciu kuli chodzić to i spać ciężko.
Pozdrawiam serdecznie.
Chyba wole pisać z kpmputera niż telefonu ale tak się ucieszyłem że znalazlem forum że się musiałem odezwać.
Za wszelkie literowki przepraszam.
Status: Endo x 1
Wysany: Wto 01 Pa, 2024
Witam jestem Marek 60 lat dwa tygodnie po endoprotezie prawego biodra szpital w Elblągu. Najgorsze było 24 godziny po zabiegu , oszczędzali na środkach przeciwbólowych i myślałem że się potnę. Obecnie najgorsze są noce gdyż budzę się z bólem kręgosłupa poprzez leżenie na plecach. Mam zalecenie żeby spać na plecach lub na operowanym biodrze , nie można spać na zdrowym biodrze , gdzie gdy się na nie obrócę to poleżę kilka minut i zaraz zaczyna boleć. Wykonuję co godzinę 4 ćwiczenia które zalecił rehabilant w szpitalu i już nie mam z nimi najmniejszego problemu. Mam termin na połowę stycznia na oddział rehabilitacji w Jantarze. Trochę się niepokoję o metalowe szwy które będę miał do ściągnięcia dopiero w 23 dniu po zabiegu przy wizycie kontrolnej u ortopedy, Czy to nie jest za długo http://forumbioderko.pl/i...on_question.gif Jeśli ktoś coś może doradzić w tym temacie to proszę o poradę.