Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 04 Lip, 2011
Moja córcia i jej historia
mamcia 
Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 11 Sty 2010
Skd: Bytom
Wysany: Wto 12 Sty, 2010   Moja córcia i jej historia

Witam!Przeszukując internet w poszukiwaniu infomacji na temat emdoprotez i wszystkiego co się z tym wiąże natrafiłysmy z córką na to forum przypadkiem.Córka moja( będzie miała niedługo 19 lat) jest leczona od 17 lat --jak mamy wpisane w diagnozie...WRODZENE ZWICHNIĘCIE STAWU BIODROWEGO PRAWEGO--leczyliśmy ją z mężem prawie 12 lat w Piekarach Śl. u dr.K.Folty od 4 lat jeżdzimy do dr.P.Wojciechowskiego do Katowic-Ochojca.W Piekarach Śl. córka przeszla 7 zabiegów opracjnych zaczynajac od osteotomi panewkowej,poprze założenie śrub rozporowych miała też druty Steinmana itp.dużo by tego wymieniac,sama już mam problem z połapaniem się co miała i kiedy robione bo jej historia choroby jest tak długa i nadawałaby się na napisanie książki.Jak wspomniałam 4 lata temu dostalismy namiary na dr.P.Wojciechowskiego w Katowicach-Ochojcu i tam też po tomografi komuterowej okazało sie,że chyba dobrze zrobiliśmy niezgadzając się na zaplanowany zabieg w Piekarach ŚL.gdyż było prawdopodobieństwo tego,że po tym zabiegu może już nigdy niechodzić o własnych siłach oraz że córka kwalifikuje się do wszczepienia endoprotezy stawu biodrowego prawego.Ponad rok temu została w Ochojcu wyznaczona data na 26.04.2010r.wiec to juz niedlugo :O Dodam jeszcze,że córka moja chodzi nadal do szkoły,bierze udział w zajęciach i od prawie miesiąca nadrabia już w szkole materiał do przodu aby gdy pójdzie na zabieg dostać pózniej w czerwcu świadectwo oraz promocję do nastepnej klasy :) Co zaś do jej stanu zdrowia to czytając inne posty wyczytała,że dziewczyny bardzo narzekają na bóle bioderek i kilka dni temu stwierdziła,że chyba należy do wyjątków bo jej nic nieboli :-) A muszę również dodać,że pomimo iż jej zabieg jest zaplanowany z końcem kwietnia to już w grudniu zarezerwowała sobie wraz z przyjaciółmi termina na letni wyjazd w lipcu i jak ostanio stwierdziła zrobi wszystko aby tego wyjazdu nieodwoływać :O Wierzcie mi,że czytając posty sama się zastanawiam jak to będzie przed i po tym zabiegu,czy jest się czego obawiać,jak będzie wyglądać jej życie już po,czy będzie mogła być normalną nastolatką,która zacznie wreszcie myśleć o swojej przyszłej studniówce i o tym co będzie robić już potem gdy zda maturę :?: :?: :?: Wierzmy jednak w to,że od kwietnia zaczne się dla Nas i dla Niej NOWE ŻYCIE :-) :-) :-)

P.S.
Córka moja prosiła abym napisała,że wspólnie będziemy pisać na tym forum i gdy tylko zobaczycie wpis......To ja Siasia córka mamci .....to będziecie wiedzieć,że to pisze właśnie ona ;D ;D ;D [/b]
Ostatnio zmieniony przez kinga Czw 21 Lip, 2011, w caoci zmieniany 2 razy  

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Wto 12 Sty, 2010   

witajcie !!! :) :) :)
strasznie dużo przeszłyście już, podziwiam Waszą wytrwałość i chęć do walki o lepsze jutro :)

mamcia napisa/a:
Wierzmy jednak w to,że od kwietnia zaczne się dla Nas i dla Niej NOWE ŻYCIE
mogę to tylko potwierdzić własną historią :D nowe życie piękne życie :D

serdecznie pozdrawiam :*

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Witajcie !
Droga Mamcio - endoproteza to nie wyrok ! Ludzie z protezami żyją jak inni, muszą uważać na siebie ale przecież nie są gorsi !
Obie zastanówcie się nad swoją sytuacją - spokojnie rozważcie wszystkie za i przeciw operacji - to że nie ma ólu nie oznacza, że staw się nie deformuje!
Twoja córka chce żyć jak inne nastolatki - będzie tak żyć ! Przecież będzie mogła chodzić, uprawiać nawet sport ( może nie każdy ), będzie mogła się uczyć ...
Napewno obie boicie się powikłań ... cóż to jest ryzyko, nikt nie da je żadej osobie z nas gwarancji jak będzie po operacji ... trzeba być tego świadomym ... ale też bezczynne czekanie w strachu i stresie nie będzie dobrym rozwiązaniem !
Myślę, że najlepiej na spokojnie poczytajcie razem nasze Forum. Nie wszystko naraz, lecz po kolei ze zrozumieniem - dz. ogólny pomoże Wam oswoić się z przygotowaniami, pomoże pokonać strach, będziecie wiedzieć jak mniej więcej jest ... Drugi dział o o Waszej metodzie leczenia ...a trzeci to dz.kącik rehabilitacji !
Już teraz córka może i powinna przygotowywać się do zabiegu z fizjoterapeutą.

Nie bójcie się - spokojnie rozważając wszystko, można wyrobić sobie zdanie i podjąć decyzję.

Jeśli córka planuje wyjazd ... to trzeba będzie przemyśleć to głęboko ... zbyt wczesne obciążenie po operacji może mieć fatalne skutki.
Najważniejsza będzie rehabilitacja i przez jakiś czas oszczędzanie się - warto dopilnować żeby nie przeforsować się - więc wyjazd musi być bardzo przemyślany i nie może stanowić zagrożenia dla operowanej nogi !
O tej sprawie koniecznie pamiętajcie i skonsultujcie ją i z lekarzem i z fizjoterapeutą ! Szkoda by było, gdyby proteza zbyt wcześnie była narażona na migrację czy coś takiego.

Jeśli macie wątpliwości czy operować się to może warto odwiedzić dodatkowo niezależnie kilku dobrych ortopedów? żeby uzyskać pewność, sugestię co robić.
Wiele osób jest zadowolonych z wyników - dużo zależy od tego jaką córka będzie mieć rehabilitację ...
Każda decyzja jest ryzykiem - wybierzcie tą, która wyda Wam się słuszna - musicie być pewne decyzji żeby nigdy nie żałować choćby niewiadomo co.
Bądźcie odważne, nie bójcie się przemyśleń !
Wierzę, że gdy poczytacie forum i głęboko wszystko przemyślicie to decyzja przyjdzie sama ...
Jako matka napewno bardzo to przeżywasz ... czuję że córka jest bardzo dzielną i odważną osobą - w dziale dysplazja jest wielu rodziców, którzy przechodzili na Forum trudne chwile ... poczytaj też ten dział i uwierz, że można sobie z tym wszystkim poradzić !
Tymczasem to bardzo dobrze, że córki biodro jeszcze nie boli ... oby ten czas bez bólu trwał jak najdłużej - co nie znaczy żeby rezygnować z leczenia !
Pozdrawiam Was gorąco - jesteśmy z Wami - mam nadzieję że będziecie kontynuować Waszą historię na Forum ... głowy do góry - nie jesteście same !

mamcia 
Popularus Bioderkus

Witam....To ja Siasia córka mamci....Dziękuję w imieniu mamci i Swoim za słowa wsparcia i za rady jakich nam udzielacie :) :) :)
Wiele rozmawiamy na temat zabiegu,tego jak będzie przed i już po ale nieodrzucamy od siebie również tej myśli,że może jednak już po przyjęciu na oddział zdarzy się cud i zostanie podjęta decyzja o tym,że jednak mój staw mozna i da się uratować.....bo w końcu zawsze jest jakieś światełko w tunelu i zawsze w coś trzeba wierzyć :-D :-D :-D
Co do moich planów wakacyjnych to narazie niebędę z nich rezygnować,decyzje czy pojechać czy nie zostawię sobie na ostanią chwilkę a jeśli już się zdecyduję to będę dbać o to co dla mnie cenne...moje bioderko,po za tym mam również propozycje wyjazdu z rodzicami zagranicę a wtedy to wiem,że będę pod pilną kontrolą a rodzice na 100% wybiorą miejsce tak abym mogła sobie w basenie popływać itp.
Pozdrawiamy wszystkich bardzo gorąco i jeszcze raz DZIĘKUJEMY ZA WSPARCIE!!!

kinga 
19III2008 11VII2012

a czy Wy konsultowałyście tę operację tylko u jednego lekarza?
i tak jeszcze zapytam: masz na co dzień jakieś duże ograniczenia ruchowe, chodzisz z kulami? jak sobie radzisz na co dzień?

mamcia 
Popularus Bioderkus

.....To ja Siasia córka mamci....Ostatnia konsultacja była we wrześniu właśnie u dr.P.Wojciechowskiego,a nastepna będzie gdy już mnie przyjmą na odział bo wtedy spotkam się z ordynatorem i zespołem lekarzy i zostanie podjęta ostateczna decyzja o całym zabiegu i jego przebiegu.
Kinga moim jedynym ograniczeniem ruchowym jest to,że mam nogę 2-2,5cm.krótszą,nieużuwam kul.Radzę sobie jak do tej pory doskonale tzn.chodzę do szkoły,w czasie wolnym tj.wakacje korzystam z basenu,dużo chodzę,jedynie od momentu gdy zaczełam chodzić do szkoły niećwiczę na w-f,zaliczyłam 5 pobytów w sanatorium w Goczałkowicach ale od momentu jak zmieniłam szkołe ( przeszłam z gimnazjum do technikum) to niestety skończyły się wyjazdy sanatoryjne :-?

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Siasio - świetnie że wierzysz w powodzenie leczenia - to duża część sukcesu! :-D
Piszesz, że liczysz z mamą na cud ... jesteś po 7 operacjach ... chciałabym cudu dla Ciebie ale cóż - życie jest twarde i trzeba być realistką ... nie liczyłabym na cud, lecz skupiłabym się żeby wykorzystać swoją szansę, przygotować się jak najlepiej ...
Zabieg masz w kwietniu - to czas, żeby już szykować organizm do operacji - dbaj o siebie i pomyście z mamą o dobrej rehabilitacji przedoperacyjnej - to bardzo ważne, jeśli szybko chcesz być sprawna !
Jesteś młoda i masz dużą szansę szybko wrócić do sprawności ! Przeszłaś tak dużo ... dasz radę także z tym !

kinga 
19III2008 11VII2012

a czy ta endo w Twoim przypadku jest konieczna? miałaś propozycję innych zabiegów? np. kapoplastyka... :)

mamcia 
Popularus Bioderkus

AgaW napisa/a:
Siasio - świetnie że wierzysz w powodzenie leczenia - to duża część sukcesu!
Piszesz, że liczysz z mamą na cud ... jesteś po 7 operacjach ... chciałabym cudu dla Ciebie ale cóż - życie jest twarde i trzeba być realistką ... nie liczyłabym na cud, lecz skupiłabym się żeby wykorzystać swoją szansę, przygotować się jak najlepiej ...
Zabieg masz w kwietniu - to czas, żeby już szykować organizm do operacji - dbaj o siebie i pomyście z mamą o dobrej rehabilitacji przedoperacyjnej - to bardzo ważne, jeśli szybko chcesz być sprawna !
Jesteś młoda i masz dużą szansę szybko wrócić do sprawności ! Przeszłaś tak dużo ... dasz radę także z tym !

Wierz mi,że i mamcia i ja wierzymy jednak w to,że wszystko będzie dobrze a ja mam nawet w planach wrócić jeszcze przed zakończeniem roku do szkoły :)
kinga napisa/a:
a czy ta endo w Twoim przypadku jest konieczna? miałaś propozycję innych zabiegów? np. kapoplastyka...

Niewiem czy ta endoproteza jest w moim przypadku konieczna dlatego wcześniej napisałam,że liczymy na tzw.cud bo może będzie inne rozwiązanie leczenia mojego stawu.Musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać do kwietnia a wtedy gdy już będę na oddziele będę pytać i dociekać bo w końcu życie i zdrowie mam tylko jedno :) :)

kinga 
19III2008 11VII2012

trzymam kciuki więc za najlepsze rozwiązanie Twojego (Waszego) problemu !!! :*

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

mamcia napisa/a:
Wierz mi,że i mamcia i ja wierzymy jednak w to,że wszystko będzie dobrze a ja mam nawet w planach wrócić jeszcze przed zakończeniem roku do szkoły

Plany powrotu do szkoły są chyba realne - choć będziesz musiała bardzo uważać.
Wydaje mi się że z takim optymizmem wszystko będzie dobrze, że świetnie sobie poradzisz ! :-D

mamcia 
Popularus Bioderkus

kinga napisa/a:
trzymam kciuki więc za najlepsze rozwiązanie Twojego (Waszego) problemu

No my też z córka trzymamy kciuki za najlepsze rozwiązanie i dlatego bardzo cieszymy się,że udało nam się trafić właśnie na to forum bo tutaj jest dużo infomacji i możemy coś-niecoś się dowiedzieć o innych metodach leczenia i gdy już córka będzie w szpitalu będziemy wiedziały o co pytać :-) Dzieki Waszej pomocy :dajeserce: coraz wiecej naszych dylematów i pytań zostaje rozwikłanych i znów jesteśmy odrobinkę mądrzejsze i ja sama mam malutką wiedzę o tym co czeka moją Siasię.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Każdy z nas na początku nie wiedział nic, lub nawet nie było wiadomości w internecie jak kiedyś o moim Ganzu.
Cieszę się, że czytacie, że oswajacie się z naszą wspólną wiedzą, że możemy Wam pomóc ! :-D

mamcia 
Popularus Bioderkus

AgaW napisa/a:
Plany powrotu do szkoły są chyba realne - choć będziesz musiała bardzo uważać.
Wydaje mi się że z takim optymizmem wszystko będzie dobrze, że świetnie sobie poradzisz !

Córka już teraz dba o swoje interesy bo w szkole rozmawiała z nauczycielami i zadają jej odrobinkę wiecej materiału do nauki aniżeli jej koleżankom z klasy,po za tym wychowawczyni,inni nauczycile oraz sam dyrektor znają cała sytuacje i za każdym razem powarzają córce że jej zdrowie jest najważniejsze a oni ze swojej strony pomogą jej jak tylko będą mogli :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Super, że Siasia ma takich mądrych nauczycieli, że pomagają jej i wspierają ! Jak dobrze, że są jeszcze tacy ludzie w szkołach... :-D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: