Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Powiklanie po endoprotezie
duska 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 01 Lip 2009
Skd: Kraków
  Wysany: Nie 27 Gru, 2009   Powiklanie po endoprotezie

Witam po przerwie i od razu dziekuje wszystkim, ktorzy interesowali sie moim stanem zdrowia i wspierali mnie w naprawde kiepskich dla mnie chwilach.. Przepraszam rowniez za zaniedbanie swojego dzialu ale nie bylam w najlepszej formie psychicznej
Winna jestem chyba wyjasnienie :)
Zdarzylo mi sie powiklanie pooperacyjne polegajace na zakazeniu i wtornym otwarciu sie blizny operacyjnej sprzed 3 miesiecy. Poczatkowo sprawa wygladala paskudnie gdyz czas komplikacji wskazywał na tzw. zakazenie pozne czyli najczesciej zainfekowany jest juz implant. Oznacza to w skrócie ze nalezy go usunac :cry: Ale na całe szczescie okazalo sie, zakazenie jest powierzchowne czyli po prostu pod blizna zropial mi krwiak w "zamknietej komorze" i zakazenie nie przedostalo sie nigdzie głębiej. Przezylam chwile grozy gdyz lekarze szczerze wątpili, ze jest to mozliwe. Dopiero scyntografia kosci + scyntografia leukocytarna + fistulografia + badania krwi wykazały jak wyzej :mrgreen:
Sprawa jest opanowana ale ja dalej siedze w szpitalu na antybiotykach (juz 3 tyg :-/ ) i czekam az da sie rane zamknąc..Ile to potrwa - nie wiadomo. Mysle, ze do dwoch tygodni powinnam wyjsc..
Pisze Wam to po to, zebyscie obserwowali swoje rany i kazde podpuchniecie czy dziwna bolesnosc zglaszali od razu ORTOPEDZIE. Nie lekarzowi pierwszego kontaktu tylko ortopedzie. Ze zdumieniem stwierdzilam, ze cos takiego moze sie przytrafic i rok po zabiegu. Wczesniej myslalam, ze jak blizna mi sie pieknie i szybko zagoila to takie komplikacje w 3 miesiace po zabiegu juz mi nie groza. Im szybciej infekcja zostanie zatrzymana tym wieksze sa szanse na uratowanie naszych implantów..Od lekarzy dowiedzialam sie, ze zwykla grypa czy angina potrafi narobic nam (endonosicielom) koszmarnych problemow.. Wiecej informacji na ten temat na www.zakazenia.org.pl
Jeszcze raz dziekuje Wam wszystkim za wsparcie telefoniczne i mailowe. Pomogliscie mi uwierzyc, ze cuda sie czasem zdarzają, chociaz lekarze byli baaardzo sceptyczni :-)
Ostatnio zmieniony przez kinga Pon 15 Lut, 2010, w caoci zmieniany 1 raz  

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Nie 27 Gru, 2009   

Dusiu - to bardzo ważne, co piszesz - mało kto wie ( ja też nie wiedziałam ) że po tak długim czasie rana może się otworzyć !!!

Trzymaj się - wracaj szybko do sił i zdrowia ! Jesteśmy z Tobą ! Przeżyłaś koszmar - ale musi być dobrze - musi ! :ok:

zozo 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 11 Lip 2009

Dusiu - super, że się w końcu wyjaśniło – trochę długo to trwało. Teraz już z górki :ok: . Trochę to jeszcze potrwa, ale już bez takich nerwów. Blizna w końcu się zagoi – nie ma innego wyjścia.

Lenka4 

Popularus Bioderkus

Doczya: 14 Wrz 2009
Skd: z okolicy stolicy

Dusiu, to dobrze, że już idzie ku lepszemu. Musiałaś przeżyć chwile grozy.

Czy możesz powiedzieć jakie były konkretne objawy?

duska 

Gigantus Bioderkus

Lenka4, podpuchla mi nagle odrobine blizna pooperacyjna. Nie wygladalo to groznie, raczej jakbym cos sie przecwiczyla. Oblozylam lodem i tyle, bo nie bolalo. Rano bylo lepiej ale wieczorem bylo bardziej spuchniete i zaczynalo pobolewac. Ale poniewaz minelo 3 miesiace od operacji to nadal nie budzilo to mojego niepokoju. Na trzeci dzien bylo juz spuchniete dosc konkretnie ale byla to niedziela wiec nie mialam jak sie wybrac do lekarza a pojscie na pogotowie nie przychodzilo mi nadal do glowy. W poniedzialek rano juz bylo baaaardzo spuchniete, bolalo jak cholera i widac bylo bardzo wyraznie, ze podeszlo ropa na dlugosci 7 cm pod blizna. Skonsultowalam sie telefonicznie z lekarzem a on mnie wystal w trybie pilnym na SOR. A z SORU od razu na oddzial szpitalny. W miedzyczasie blizna puscila na dlugosci tych 7 cm i wylaly sie hektolitry jakiegos swinstwa.. Ech.. nie wyobrazałam sobie, ze moge miec w sobie takie ilosci syfu.. Na poczatku lekarze oczyscili rane, okreslili to przetoka ropna i stwierdzili, ze prawie nie mam szans, zeby to bylo powierzchowne, i ze na 99% ten zbiornik jest zasilany z glebszych warstw.. Ze na powierzchowne to jest za duze, za glebokie (siegalo az do powiezi) i zebym sie zastanowila, gdzie chce usuwac endo :( Zastanawialo ich tylko to, ze posiewy caly czas wychodzily jalowe..
Masakra.. Ale cuda sie zdarzaja :mrgreen: Podobno uratowac moglo mnie to, ze od wystapienia objawow do podania antybiotykow nie minelo duzo czasu..

Bea 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. + Endo
Doczya: 30 Wrz 2009
Skd: okolice Warszawy
Wysany: Pon 28 Gru, 2009   

Trzymam za Ciebie bardzo mocno kciuki , dobrze że już jest lepiej i lada dzień będziesz mogła się skupić na poprawie kondycji ;-)

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Pon 28 Gru, 2009   

Duska to Ci się przytrafiło i po takim czasie :shock: :shock: :shock:
tak się cieszę, że idzie ku dobremu w tej chwili :jupi: :viva: :jupi:
trzymam kciuki za cudowne i uzdrawiające działanie antybiotyków, zamknięcie się rany i powrót do domku :*
pisz na bieżąco, co u Ciebie i jak wygląda sytuacja :)
pozdrawiam cieplutko :)

PS. co do zakażeń- moja koleżanka lekarz (posiadaczka dwóch endo bioder i jednej w kolanie) też mi mówiła, że każde zakażenie infekcja może być groźne dla naszych drogocennych części zamiennych....
no i trzeba także uważać na ząbki: pilnować, by zdrowe były !!!

duska 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Nie 10 Sty, 2010   

No po calej tej historii wyszlam do w koncu do domu. Po miesiacu pobytu :(
Lekarz prowadzacy uznal, ze nie bedzie rany zszywał tylko goic ma sie przez tzw. ziarninowanie. Oznacza to w skrocie, ze rana jest otwarta, "klei" sie od dolu a ja mam co 3 dni chodzic do szpitala na opatrunek. No i jeszcze przez co najmniej miesiac antybiotyki..bleee..Ale endo cale :mrgreen:
Zszywanie tego byc moze przyspieszylo by gojenie ale zwiazane by bylo z mozliwoscia następnego krwiaka albo czegos innego, bo rane trzeba by podciąc i zszywac pod napieciem.. Juz sama nie wiem co jeszcze sie moze/moglo by skomplikowac :-D
Ale najwazniejsze, ze wszystko jest ok choc najadlam sie stachu jak chyba nigdy dotad..:)

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Pon 11 Sty, 2010   

Dusiu, wygrałaś niezłą bitwę! Co najmniej jak pod Racławicami! Albo Grunwaldem! :mrgreen: Cieszę się, że jesteś już w końcu w domu -teraz musi być już z górki. Oby rana jak najszybciej się zagoiła, żebyś mogła swobodnie wrócić do rehabilitacji czego z całego serducha Ci życzę. Jesteś niesamowita, wiesz o tym, prawda? :) :hug:

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Dołączam się do postu Katji - BRAWO Dusiu :brawo:
Musi wszystko być dobrze - odpoczywaj i dbaj o siebie ! :-)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Katja napisa/a:
Jesteś niesamowita, wiesz o tym, prawda?
He ja to wiem na pewno tzn , że Dusia je niesamowita na maksa. Mam nadzieję , że nie tylko ta bitwa okaże się zwycięska, ale i cała wojna- wojna o zdrowie. Czego Tobie Dusiu życzę z całego serducha oraz wszystkim forumowiczom.

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

super, że wszystko się tak dobrze ułożyło...a że tak długo trwało i jeszcze troszkę masz "zabawy", to kropelka w morzu; najgorsze już za Tobą :)

trzymam kciuki jeszcze mocniej, by rana się zagoiła szybciutko !!!

zozo 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 11 Lip 2009

Duska - no nareszcie :-D – ile można się wylegiwać :wink: – nie masz umiaru :mrgreen: .
Gorąco Cię pozdrawiam :hug: .

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Dusia dobrze że wszystko ma szczęśliwy finał no i że endo całe

Nika 
Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 04 Lip 2009
Skd: Wa-wa

Dusia, historia niesamowita... Nerwy masz chyba z najlepszego stopu stali. Jak chodzisz, jeśli rana jest otwarta? Niech się ładnie i prędko goi, dużo zdrowia, niech endo służy jak powinna!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: