Wysany: Czw 29 Gru, 2016 Endoproteza a różnica długości nóg
Witam serdecznie jestem tu nowy i jeśli był podobny temat proszę o wyrozumiałość,
Szukając informacji na temat ktortszej nogi po wykonaniu zabiegu wystawienia endo trafiłem na te forum, ale zaczynajac od początku 6 lat temu miałem wypadek przy którym złamałem kość udowa z przemieszczeniem nie obyło się bez operacji chcieli podkręcać na sroby itp ale wdała się martwica po jakimś tam czasie.... wiec przeszedłem druga operacje wstawienia endoprotezy zestawu biodrowego, wszystko było Ok do czasu po 5 latach użytkowania endo wdała mi się infekcja i tu zaczęły się schody... przechadżc do sedna lekarz powiedział ze są dwie opcje zabiegu 1. Wyciągniemy stara wyczyścimy wszystko i włożymy nowa oraz 2 opcja mniej optymistyczna z powodu ze była infekcja wyciągną endo wyczyszczą zamkną mnie i dadzą antybiotyki do zwalczenia infekcji..... oczywiście było nie kolorowo i niestety padło na 2 opcje ... oczywiście wstawili mi tam jakiś metal żeby utrzymać nogę w jednej długości ale po miesiącu czasu mój stan się pogorszył i musieli ten metal wyciągnąć bo infekcja się powiększyła ... co się okazało musieli mi nawet czyścić kość z tego ustrojstwa a czas leciał... po trzeciej operacji i kolejnym miesiącu nie wkładając mi nic do środka zamknęli mnie i przewiercili kolano aby dać wyciąg żeby skóra z mięśniami się za mocno nie skończyła itp po miesiącu spędzenia na wyciągu wreszcie go ściągli ale odrazu było widać ze noga jest krótsza , czekając na operacje następne 6 tygodni po ściągnięciu wyciągu było widać bardzo ze noga jest krótsza o jakieś 3-4 cm lekarz był o tym poinformowany przed wstawieniem endo, po finałowej operacji wstawieniu edno noga jest w dalszym ciągu krótsza o jakieś 2-2,5 cm lekarz powiedział ze zrobił co mógł i na ile mu ściegna i mięśnie pozwoliły na naciągnięcie i zniwelowanie różnicy a za dużo tego nie było tzn mięśni itp
I teraz przechodząc do meritum sprawy co można zrobić z taka różnica ? Mianowicie gdzie idzie kupić buty które będą na podwyższeniu ? Tzn jeden but . Albo czy wkładka pomoże w tym przypadku ?
P.s cala rehabilitacja jest przeddemna dopiero , w dalszym ciągu chodzę o 2 kulach bo jestem miesiąc po operacji, lekarz kazał i rehabilitant który był w szpitalu kazali mi stawiać na ta nogę już normalnie ale o dwóch kulach ale jak tu stawiać normalnie jak taka różnica jest i nawet chodząc o kulach jest odczuwalna
Może ktoś miał podobna sytuacje bądź ta sama niech się wypowie
Z góry dziękuje
Status: Endo x 1
Doczya: 10 Maj 2016 Posty: 40 Skd: Warszawa
Wysany: Czw 29 Gru, 2016
Witam
Piszesz, że noga jest krótsza o jakieś..2 do 2,5 cm.Moim zdaniem powinien być wykonany u Ciebie bardzo precyzyjny pomiar.!!! Taki pomiar miałam ja gdzie fizjoterapeuta określił jaka jest prawdziwa różnica w długości nóg. Lekarz po operacji dotykając kolców biodrowych stwierdził, że to centymetr, drugi podczas kontroli 2 miesiące po operacji " na oko" określił, że 7-8 mm, pierwszy fizjoterapeuta że właśnie też tyle a ostatni z którym się zgodziłam i dokonał bardzo dokładnych pomiarów stwierdził, że nogi mam równe i powinnam wyrzucić wkładkę, którą zalecił pierwszy. Drugi fizjo stwierdził, że różnica wynika z przykurczy mięśni / w określonych miejscach i na podstawie analizy chodu określił, jakie to są miejsca/ i zalecił odpowiednie ćwiczenia, które to zniwelowały.
Moim zdaniem nie powinieneś kupować nic " na oko" czyli ani wkładki, ani buta-ponieważ to może Ci bardzo zaszkodzić.
Podstawą jest precyzyjne określenie faktycznej fizjologicznej różnicy w długości nóg i rozpoczęcie rehabilitacji pod kątem niwelowania przykurczów, które prawdopodobnie latami były utrwalone.
Bo być może ta różnica nie jest wcale taka o jakiej piszesz. Dodam, że przed operacją u mnie różnica w długości była nieco jeszcze większa niż 4 i pół cm.
Więc tak jak tu piszą-podstawa" DOBRY FIZJOTERAPEUTA. Czasem nawet warto na to pożyczyć pieniądze, by uzyskać sprawność szybciej i mieć pewność, że jest wszystko dobrze.
Moim zdaniem żadnych wkładek i butów na własną rękę. Ja miesiąc po operacji jeszcze bardzo utykałam chodząc o kulach /przykurcze!!!/ a mimo to nogi były równe........
A w ogóle to rehabilitację należy zaczynać przed i zaraz po operacji więc dlaczego jest ona dopiero przed Tobą? Tego nie rozumiem. tyle się o tym tutaj pisze.....
Ostatnio zmieniony przez Ula Kubasiewicz Czw 29 Gru, 2016, w caoci zmieniany 2 razy
Nie wspomniałem wcześniej ze operacje te miałem po za granicami naszego kraju czyli w UK po operacji jeszcze w szpitalu fizjo przychodził i ćwiczył ze mną... itp ale gdy przyszedł czas wypisu zapytałem jak to dalej będzie wyglądać i powiedzieli mi ze 6 tyg po operacji będę miał wizytę kontrolna i mam czekać na wezwanie do szpitala na rehabilitacje i narazie czekam bo przyszedł mi list na obecna chwile tylko na kontrole do lekarza ale zapewne jak będzie ta kontrola to zapytam co i jak z fizjo
Dlatego pisałem z pytaniem czy na obecna chwile jak jestem w domu itp gdzieś znajdę jakieś buty do kupienia bądź wkładki aaa bo przy wyjściu fizjo mim pokazał ze buty takie i takie można kupić ale już nie wspomniał gdzie co i jak
Tak ty piszesz o 4 cm i ze fizjo to podstawa i się zniweluje ta różnica a mi mówili ze jeśli chce uzyskać równe nogi to operacja przedłużania kości mnie czeka bądź skrócenia nogi zdrowej
Doczya: 10 Maj 2016 Posty: 40 Skd: Warszawa
Wysany: Czw 29 Gru, 2016
Każdy przypadek jest inny. I zauważ, że nie napisałam, że CI się zniweluje ta różnica.Napisałam, że może ona być inna /być może mniejsza/ niż taka oceniona "na oko": jak powiedział Ci lekarz. Musisz to wziąć pod uwagę. Tak czy owak powinieneś zacząć ćwiczyć od już!Niezależnie od tego, czy noga jest dłuższa według lekarzy czy krótsza.
Coś mi się wydaje że z tymi specjalistami fizjo w UK jest gorzej niż u nas....WYbacz..ale nie słyszałam by tutaj na forum ktoś mówił o operacji na zdrowej nodze, / żeby ją skracać!/
Ja po operacji byłam od razu trzy tygodnie na rehabilitacji, potem ćwiczyłam w domu codziennie/!!!!!/ według wskazówek, potem znów 2 tygodnie na fizjoterapii, potem znów codziennie w domu, ważne: prawidłowe chodzenie o kulach!!!, Potem znów 2 tygodnie, potem chodzenie bez kul i prywatne wizyty,masaże, terapia manualna itd Nie wiem jakby to wszystko u mnie wyglądało gdybym nic nie robiła przez pierwszy miesiąc....Teraz można rzec: pracuję i jestem zdrowa.Czego i Tobie życzę.
Poczytaj to forum. Dobry fizjoterapeuta potrzebny natychmiast.Nie ma innej drogi.Zamiast wydawać pieniądze na nie wiadomo jakie buty -zafunduj sobie wizytę PORZĄDNEGO fizjoterapeuty, który dokładnie zmierzy i powie, czy Ci jest to potrzebne a jeśli tak, to jakiej wysokości ma być wkładka do buta.
To forum jest fantastyczne. dzięki doświadczeniom innych osób uniknęłam wielu problemów i sama za to jeszcze raz wszystkim dziękuję
Większość z nas ma z tym problem nie mam endo ale przeszłam zabieg na biodrze i po operacji wydawało mi się że nogi nie są równe z tym że u mnie było troszkę odwrotnie. Bo miałam wrażenie że to właśnie operowana noga jest dłuższa w stosunku do drugiej. Jak pisze koleżanka warto skontaktować się z fizjo i zrobić kompleksowy pomiar ustalić program terapii. Samemu lepiej nie kombinować z wkładkami. W moim przypadku po pomiarze okazało się że nogi mam równe przyczyną była zrotowana miednica i przykurcze dość długo musieliśmy z fizjoterapeutą nad tym pracować. Jest już znacznie lepiej choć u mnie to jeszcze nie koniec ponieważ inna moja choroba po prostu nam w tym przeszkadza.
Spotkaj się z fizjoterapeutą i niech to on ustali stan faktyczny długości twoich nóg.
_________________ Żyj tak by jak najwięcej dać z siebie innym
Wysany: Wto 03 Sty, 2017
Hej, mi po operacji też została różnica w długości nóg Mialam przez chwilę nadzieję że po fizjo mi się ta różnica zniweluje ale nie stało się tak. Najbardziej odczuwam to jak stoję. Lekarz tak samo mi tłumaczył - że zrobił co mógł, na ile mięśnie pozwoliły. Stwierdził że gdyby bardziej chciał wyciągać to mogłoby dojść do uszkodzenia nerwy kulszowego i mogłabym mieć opadajaca stopę - a to już jest słabe, gorsze niż ta całą nierówności nóg.
Dalej się rehabilituje i mam nadzieję że nie będę tego aż tak odczuwać . Pytałam na drugiej wizycie lekarza czy może mi wydluzyc noge z endo - powiedział że to ryzykowne i tego nie zrobi. Czuję że i tak jeszcze będę drążyć temat bo mnie to denerwuje. 2-3 CM. Przed miałam 4-5. Bardziej 5 - tak uważam, więcej lekarzy tak podawalo i tak też sugeruje rtg.
Ja słyszałam od jednej osoby że można wydluzac nogę z endo - nawet na odcinku udowym...
Arczii czy fizjoterapeuta na rehabilitacji mierzył róznice nóg ?? czy próbowałeś stosować wkładki do buta ja nosze 1.5 cm i nie przeszkadza to w bucie ale wkładke mam bo pozwolił mi na to LEKARZ ...Z tego co pamiętam w dziale o krótszej nodze jest duzo info tylko trzeba troszke ruszyć głową....A na koniec to chyba za wcześnie jesce na porównywanie długości to ja bym po czekał na rehabilitacje na to co powie fizjoterapeuta lekarz na wizytach kontrolnych.....
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
Ostatnio zmieniony przez pasiflora Sro 08 Mar, 2017, w caoci zmieniany 1 raz