Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Jak ważne w rehabilitacji są mięśnie dna miednicy?
justa 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 15 Lip 2009
Wysany: Pon 30 Cze, 2014   mięśnie Kegla

Cierpię na bardzo uciążliwy problem stwierdzono u mnie pęcherz nadreaktywny i zastosowano terapię oksybutyniną jednak lek ten wywołuje u mnie mase objawów ubocznych i nigdy nie brałam go tak długo jak powinnam. Zauważyłam jednak że jak trenowalam kilka lat temu było troche lepiej no nawet dużo lepiej jednak już nie trenuję ze względu na problem z kręgosłupem bo po dłuższym okresie przeciążania pojawiają mi sie sie potworne bóle w odc ledzwiowym( mam resztkową dysplazję,sakralizację L5 niespojenie s1 i esowatą skoliozę) miałam 2 razy nawet tak że najpierw przez dwa tygodnie ból był nie do wytrzymania potem drętwiał mi duży palec w nodze i było w nim ograniczone czucie i mrowienie jednak jak przestawalam cwiczyc to objawy ustępowały. Zależy mi na wyćwiczeniu miesni Kegla bo planuje w przyszłości dziecko a od 14 roku zycia chodzę po 30 razy dziennie do toalety

magda. 
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 11 Lis 2013
Skd: Austria
Wysany: Pi 28 Lis, 2014   

ciekawy tekst:
http://www.joga-joga.pl/p...ii_czesc_ii_mar

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 29 Lis, 2014   

Świetny artykuł. Dzięki za rozbudowę tematu o ten tekst :ok:

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Nie 11 Sty, 2015   

Wrzucam taki mały poglądowy artykuł, napisałam go dla pacjentów, mam nadzieję że coś wniesie w temacie ;)

Nietrzymanie moczu (inkontynencja).

Problem nietrzymania moczu jest dosyć wstydliwy, jednak coraz cześciej mówi się o nim w kolorowej prasie czy reklamach. Niestety, powstało wiele mitów związanych z nietrzymaniem moczu. Mam nadzieję, że uda mi się obalić kilka z nich.

- Nietrzymanie moczu to choroba związana z wiekiem i nie można z tym już nic zrobić.

Jest to jeden z najczęściej powtarzanych mitów związanych z tą dolegliwością, niestety może on spowodować wiele krzywd u pacjenta. Jest w nim jednak ziarenko prawdy. Faktycznie, inkontynencja jest związana z wiekiem, ale również z otyłością, ciążą czy porodem, paleniem papierosów, brakiem aktywności fizycznej. Czy leczyć? Oczywiście!!! U większości pacjentów nietrzymanie moczu można wyleczyć, aczkolwiek wymaga to trudu i zaangażowania.

- Nietrzymanie moczu można wyleczyć tylko operacyjnie.

Rodzajów zaburzeń kontynencji jest bardzo wiele i faktycznie, są również takie (najczęściej związane z urazem czy inną chorobą towarzyszącą), których nie da się wyleczyć terapią zachowawczą. Natomiast, wielu osobom z zaburzeniami funkcjonalnymi miednicy wystarczy odpowiednia dobrana terapia, którą opiszę poniżej.

- Nie trzymanie moczu to przypadłość tylko kobiet.

Nie, ale w znacznym stopniu kobiety częściej zapadają na ową dolegliwość. Zazwyczaj jest to związane z anatomicznymi uwarunkowaniami (budowa miednicy, mniejsza masa mięśniowa mięśni dna miednicy, inny kolagen w więzadłach podwieszających cały aparat uro-ginekologiczny), jak również ciąża, poród (choć w mniejszym stopniu), hormony itp. Inkontynencja może występować również u mężczyzn, zwykle jest ona związana z zabiegiem operacyjnym czy urazem, bądź złymi nawykami higienicznymi. (nie chodzi tu o higienę osobistą, a "zachowania toaletowe")

Chciałabym rozwinąć temat właściwej terapii u pacjentów, którym dokucza problem nietrzymania moczu.

Aby móc postawić prawidłową diagnozę oraz zaproponować właściwą terapię, należy przeprowadzić rzetelny wywiad oraz badanie pacjenta. Bez diagnozy, o której zostanie poinformowany również pacjent, nie uda się przeprowadzić efektywnej terapii. Dlaczego? Ponieważ rodzajów i przyczyn nietrzymania moczu jest bardzo wiele. To właśnie przyczynę wystąpienia inkontynencji należy leczyć, a nie samo nietrzymanie moczu, które jest tylko objawem zaistniałych zaburzeń w obrębie miednicy. Terapia opiera się głównie na pracy z aparatem więzadłowym, a przede wszystkim mięśniowym dna miednicy.

Mięśnie dna miednicy nie zawsze są za słabe, często nietrzymanie moczu (w szczególności w młodszym wieku) związane jest z nadmiernym napięciem tych struktur. Dlatego też, w przypadku nieprawidłowej diagnozy terapia nie przyniesie oczekiwanej poprawy, może wręcz pogorszyć trwający stan.

Kolejnym elementem warunkującym prawidłową terapię jest przemyślany i oparty na wiedzy z zakresu anatomii, biomechaniki oraz terapii uroginekologicznej plan terapii i przedstawienie go pacjentowi. W jakim celu? Aby obie strony, tj. terapeuta i pacjent, wiedziały w jakim kierunku zmierza terapia i mogły aktywnie uczestniczyć w procesie leczenia.
Podsumowując, świadomą, mądrze zaplanowaną terapią można pomóc pacjentowi w pozbyciu się problemu z nietrzymaniem moczu.

lamster75 
arleta
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 24 Lip 2014
Skd: Bydgoszcz

pracuję na oddziale urologicznym ,zauważyłam ,że wyżej wymieniony problem jest dość powszechny. Bardzo duża ilość kobiet nawet ok 50 letnich latami boryka się z nietrzymaniem moczu, latami panie noszą wkładki i uważają,że nic nie da się z tym zrobić . Tak sobie myślę,że profilaktyka mogłaby początkowo płynąć z ust położnej , która przychodzi na patronaż do noworodka . My na oddziale uczymy odpowiednich ćwiczeń ale zapewne pomoc u fizjoterapeuty jest lepsza . Zakładamy specjalne taśmy czy wszczepiamy inplanty, które dość dobrze rozwiązują problem , dlatego apeluję do kobiet nie wstydzcie się problemu ,możecie drogie panie a czasami panowie żyć w komforcie,

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa

lamster75, zgadza się operacje wszczepienia taśm TVT czy TOT rozwiązują problem nietrzymania, ale zgodzisz się ze mną, że operacja jest rozwiązaniem ostatecznym, a długotrwałość efektu pooperacyjnego nie jest zadowalająca. Badania mówią o tym że nawet do 87% kobiet z wysiłkowym nietrzymaniem moczu może wrócić do pełnej kontynencji po terapii funkcjonalnej mięśni dna miednicy.

Masz rację bardzo mało się mówi na ten temat i na oddziałach położniczych, jak i na ginekologicznych, geriatrycznych i wszystkich innych, a problem jest bardzo powszechny.

Samo ćwiczenie mięśni dna miednicy nic niestety nie daje, ponieważ zaburzeń mięśni dna miednicy może być cała masa i inkontynencja może wynikać z za dużego napięcia mięśniowego, a nie z za małego. Może też wynikać z dysfunkcji mięśni zawiadujących stawami biodrowymi czy złego wzorca oddechowego, który powoduje ucisk narządów miednicy mniejszej na mięśnie dna miednicy i przez to ich niewydolność.

Zawsze i wszędzie powtarzam samo ćwiczenie nic nie daje bez odpowiedzi na pytanie: dlaczego taka czy inna dysfunkcja się pojawiła i jak wygląda jej dokładny obraz kliniczny?

Pozdrawiam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: