Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Nasze biodra a dźwiganie
dorka 
dorka

Bioderkus!!!

Status: Endo x 1
Doczya: 11 Pa 2010
Skd: Zakopane/ Gdańsk
Wysany: Pon 18 Sie, 2014   

Dzięki dziewczyny. Marzy mi się Wołowiec. Podejście jest łatwe, ale długie. Już sama Dol. Chochołowska, Grześ i Rakoń, to ładnych parę kilometrów. Ciekawa jestem, co powiedziałaby Wendy na to.

Przy okazji zapytam się o jeszcze jedną sprawę (może odpowiedź, komuś też się przyda). Odwiedził mnie syn z rodziną i 8mies. maleństwem. 'Maleństwo' waży już ponad 7 kg i jak tu nie wziąć kochanej wnusi na ręce. Nosiłam Julkę, ale cały czas bałam się o kręgosłup. Na szczęście wytrzymał a biodro w ogóle 'nie zauważyło'.
Czy jest jakaś graniczna waga, której lepiej nie przekraczać? W plecaku noszę 5-6kg. (pod górę!). :-D

dorotabeata 
2016r., 2017r.
Maximus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 21 Cze 2014
Skd: lubuskie

dorka Gratuluję! Cieszę się, że tak świetnie się czujesz i spacerujesz po dolinkach. Trzymaj się ;) Pozdrawiam serdecznie

Dagny 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2014
Skd: Wielkopolska

dorka napisa/a:
Czy jest jakaś graniczna waga, której lepiej nie przekraczać?

Tak mało wiem na tematy tu poruszane, że ostatnio przestałam się odzywać, bojąc się śmieszności, jednak wygląda na to, że taką granicą jest 80 kg.
Do "mojego" szpitala nie kwalifikowano do endoprotezy nikogo z osób przekraczających tę wagę.
Słyszałam też, że w innych szpitalach zaleca się zrzucenie wagi (chyba) do tej właśnie granicy.

dorotabeata 
2016r., 2017r.
Maximus Bioderkus

Doczya: 21 Cze 2014
Skd: lubuskie

Chyba nie o taką "wagę" chodziło...

dorka 
dorka

Bioderkus!!!

Doczya: 11 Pa 2010
Skd: Zakopane/ Gdańsk

Dagny, mnie nie chodziło o moją wagę (63) tylko o to, ile mogę nosić bezkarnie, bez szkody dla biodra. Kiedyś usłyszałam, że 2kg, ale myślę, że to był żart. Zakupy noszę w plecaku., ale Julkę na rękach.
Co do śmieszności, to nie obawiaj się. To Forum jest b. życzliwe i przyjazne dla wszystkich. Można spokojnie pisać, pytać. :-)
Pozdrawiam.

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza

Dagny napisa/a:
Tak mało wiem na tematy tu poruszane, że ostatnio przestałam się odzywać, bojąc się śmieszności

robisz błąd nie odzywając się. Powinnaś czytać i pytać, nikt tu nikogo nie wyśmiewa. Pytając poszerzysz swoją widzę najszybciej. Większość z nas tak robiła i robi nadal. Tak właśnie się uczymy ;)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

dorka, gratuluję :*
Dagny napisa/a:
wygląda na to, że taką granicą jest 80 kg.
Dziwne podejście :/
Osoba która ma 150 cm wzrostu to 80 kg jest bardzo dużo ale są kobiety które mają 170 cm i więcej a wtedy te 80 kg wydaje się niczym.
Co do kilogramów noszonych to maja torebka przekracza wszystkie granice dlatego ja już nic nie noszę. Mój Krzysztof jest moim prywatnym tragarzem. :mrgreen:

biedronne 

Doczya: 15 Sie 2010
Skd: Kraków

Mi ortopeda powiedział odnośnie wagi - im mniej tym lepiej. Myślę, że sporo też zależy od innych czynników jak wiek i inne problemy zdrowotne. Kobiety po ciążach czy menopauzie mają często słabsze kości. Nie sądzę, żeby była jedna definitywna granica.
No i też czym innym jest dźwiganie własnej wagi - bo tej niestety nie odstawiamy ani na chwilę :) , a czym innym chwilowy wysiłek (nie utożsamiać z gwałtownym).
Ja osobiście wychodzę z założenia, że pewne rzeczy dźwigać i tak muszę albo chcę i decyduję się na to ryzyko (np. teraz noszę już 12-kilowy brzuch), a w innych sytuacjach wyręczam się innymi ludźmi, mimo że waga jest taka sama albo nawet mniejsza - zgodnie z zasadą - im mniej i rzadziej tym lepiej.

Dagny 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2014
Skd: Wielkopolska

dorka napisa/a:
mnie nie chodziło o moją wagę (63)

To zrozumiałam i dlatego wydało mi się, że dodatkowe obciążenie właśnie do tych mitycznych 80 kg stanowi dozwolony dodatek. Rozumiem, że dźwignięcie 17 kg przekracza kobiece możliwości, ale teraz to już teoretyzuję.
pasiflora napisa/a:
Dziwne podejście :/

Zgadzam się :-?
Też nie rozumiem tego, co zobaczyłam, ale może nie powinnam rozumieć?
Do tych 80 kg jest mi daleko, ale na wszelki wypadek jeszcze się odchudzam :mrgreen:
mprzepiora napisa/a:
Powinnaś czytać i pytać

Dziękuję :*

29palms 
Bioderkus!!!

Status: Zdrowy szczęściarz
Doczya: 22 Lut 2012
Skd: Poznan
Wysany: Wto 19 Sie, 2014   

dorka napisa/a:
Dagny, mnie nie chodziło o moją wagę (63) tylko o to, ile mogę nosić bezkarnie, bez szkody dla biodra. Kiedyś usłyszałam, że 2kg, ale myślę, że to był żart. .

Zadałam to pytanie ortopedzie mojej mamy. Ku mojemu zdziwieniu usłyszałam mniej więcej coś takiego - "nie można dźwigać dużych ciężarów, można tak do 15 kg. " I powiedział to kobiecie, wtedy już po 70-ce, ważącej 60 kg... Na szczęście nie dodał, że te małe ciężary można przenosić na małych dystansach, tak do 5 km :) )
Najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek i podnosić cięższe rzeczy w sposób prawidłowy, nie narażając się na dodatkowe przeciążenia.

Iloraz 
Mikrus Bioderkus

Status: Sympatyk Forum
Doczya: 12 Cze 2014
Skd: Wrocław

Każdy powinien umieć oszacować ile może przenieść i znać granice. Każdy ma inną formę i inną wytrzymałość, więc ciężko precyzyjnie określić ile można podnieść.

esca 
2000r i 2014r

Doczya: 29 Wrz 2012
Skd: Polska zach

Koleżanka nosiła swojego wnusia. Kiedy się urodził była 6 lat po operacji. Endo wytrzymało 2 lata tego dźwigania. Ogółem 8lat i :arrow: wymiana.
dorka napisa/a:
W plecaku noszę 5-6kg
to dużo. Dlaczego? To są zakupy? Potrzebne rzeczy na drogę, takie których nie można zostawić?

Nie wiem czy pójdę w Tatry po operacji. Chyba zdjęcia, pamiątki muszą mi wystarczyć. Po pierwszym rajdzie 2-tyg w Tatrach z plecakiem musiałam jechać do sanatorium, żeby postawili mnie na nogi.
Ale to stare czasy, lata 80. :mrgreen:
pozdr

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza

esca napisa/a:
Endo wytrzymało 2 lata tego dźwigania. Ogółem 8lat i wymiana.

To chyba nie koniecznie musiał być efekt dźwigania wnusia. Myślę, ze nie tylko tutaj można by doszukiwać się szybkiej wymiany endo.

Danielos 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)

Kilka słów o wadze ważeniu i pomiarach:
Oceniając ciężar ciała mało istotna jest bewzgledna masa ciała czy wskaźnik BMI. Dużo bardziej rzetelną informację daje nam pomiar beztłuszczowej masy ciała. Wskaźnik BMI (body mass index: indeks masy ciała) mówi jedynie o stosunku wagi bezwzględnej do wzrostu, natomiast wspomniany pomiar zawartości tkanki tłuszczowej kładzie nacisk na kompozycję (stosunek procentowy tłuszczu do masy całkowitej). Przykład praktyczny: osoba wysoka o małej aktywności ruchowej i trybie siedzącym może wg wskaźnika BMI mieścić się w normie a osoba niższa, o silniej rozwinietej muskulaturze może wg wskaźnika lądowac w polu z nadwagą. Wskaźnik BMI może dawać w takich przypadkach obraz "zdrowszej" i "sprawniejszej" osoby wyższej niż niższej! Z kolei wskaźnik/pomiar tkanki tłuszczowej mówi nam więcej o tym, czy dźwigamy zbędne kilogramy czy też ze względów zdrowotnych tłuszczu jest w ciele za mało.

bebe14 
Bioderkus!!!

Doczy: 20 Lip 2013
Skd: Lubelskie

Danielos i to jest fachowa opinia z która w pełni się zgadzam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw