Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
[PYTANIE] Czy w ramach operacji NFZ mogę wybrać typ endo
Marlena0108 
Marlain0108
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 29 Maj 2014
Skd: warszawa
Wysany: Pi 30 Maj, 2014   [PYTANIE] Czy w ramach operacji NFZ mogę wybrać typ endo

Moi Drodzy mój pierwszy post.. 23 czerwca czeka mnie operacja i endo w prawym bioderku...
Boje się mega!!!
Moje pytanie, to czy w ramach NFZ mogę np. za dopłatą wszczepić lepszej jakości endo? Z kim o tym rozmawiać, ile wcześniej?
Przekopałam forum bioderko w postach i nie znalazłam tej informacji... Może ktoś mi pomoże.
Dajcie też znać kiedy mogę oczekiwać "zaproszenia" na operację? Póki co w skrzynce z listami pusto...

Pozdrowienia
M
Ostatnio zmieniony przez kinga Pi 30 Maj, 2014, w caoci zmieniany 1 raz  

mariusz 
Bioderkus!!!

Status: Endo x 2
Doczy: 15 Sie 2011
Skd: Małopolska
Wysany: Pi 30 Maj, 2014   

Marlena0108 napisa/a:
23 czerwca czeka mnie operacja i endo w prawym bioderku...
Boje się mega!!!
Prawdopodobnie większość na tym forum potwierdzi,iż operacji nie ma się co bać,strach ma wielkie oczy,będzie dobrze :)
Marlena0108 napisa/a:
Moje pytanie, to czy w ramach NFZ mogę np. za dopłatą wszczepić lepszej jakości endo? Z kim o tym rozmawiać, ile wcześniej?
Ja osobiście o czymś takim nie słyszałem,nie wiem ile ty masz lat,wiem tylko iż kilka lat temu,ludziom starszym wszczepiali endo cementowe,czyli zależne to było też od wieku pacjenta.Teraz jednak myślę,iż odeszli od tego schematu,i zakładają endoprotezy,indywidualnie dla każdego pacjenta,przecież w ostateczności i tak wszystko okazuje się,już na sali operacyjnej.Czy do tej pory nie rozmawiałaś z swoim operatorem,na wszystkie tematy,związane z operacją?Powinnaś to zrobić jak najszybciej,taka rozmowa cię we wszystkich kwestiach uświadomi,oraz strach minie. ;-)
Marlena0108 napisa/a:
Dajcie też znać kiedy mogę oczekiwać "zaproszenia" na operację? Póki co w skrzynce z listami pusto...
Chyba co szpital,to inne obyczaje,jedne same informują,do innych z koleji sama musisz dzwonić,tuż przed planowanym zabiegiem,jeżeli masz już skierowanie z datą przyjęcia.
A nawiasem mówiąc może poprzez rehabilitację uda się,wyeliminować konieczność operacji,lub choć oddalić w czasie?Konsultowałaś swój przypadek z kilkoma ortopedami?

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

po pierwsze mniej będziesz się bała po operacji, przed operacją każdy robi w gatki, jeden więcej, inny mniej, ale na to się nic nie poradzi. po prostu trzeba przez to przejść.

wybór nie do końca zależy od Ciebie, bo typ endo narzuca wiek, stan kości, stan pacjenta i jeszcze parę innych rzeczy.
nie wiem jak w Twoim przypadku, ale ja od początku wiedziałem co mi wstawią, nie żebym wybierał, ale zostałem poinformowany, sprawdziłem w necie co to, a że ten typ będzie dla mnie najlepszy - w tym zaufałem lekarzowi i okazało się chyba słuszne.

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

Marlena0108,
Cytat:
Czy w ramach operacji NFZ mogę wybrać typ endo

Nie. To lekarz decyduje jaka proteza jest najlepsza dla Ciebie.
Ty możesz sobie wybrać placówkę, w której się leczysz.

Zapraszam do czytania Forum i szukania odpowiedzi na swoje pytania w innych wątkach tematycznych.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Możesz jedynie podpytać się lekarza czy mają kontrakt na endo która Cię interesuje i czy Twoje bioderko się nadaje na nie. Choć nie jeden przypadek pokazał że finalnie mają zupełnie inną endo niż im wstępnie zapowiedziano.

Marlena0108 
Marlain0108
Mikrus Bioderkus

Bardzo dziękuję za Wasze odpowiedzi....
W kwestii wieku - 34 lata, które skończę w sierpniu.
W kwestii konsultacji z innym ortopedą - prowadzi mnie jeden z najlepszych w woj. mazowieckim..
Skonsultowałam diagnozę z innym dobrym, który zasugerował, że na swoim stawie trzeba chodzić tak długo jak tylko pozwala... Pomimo bólu. Jeśli daje się go radę znieść warto przeciągnąć maksymalnie wszczepienie OBCEJ endo.
Co do lepszego materiału - zapytam podczas najbliższej wizyty mojego "Operatora" i obiecuje wrócić do Was z informacją.

W poniedziałek dzwonie wiec do szpitala i pytam o termin....
Pozdrowienia
M

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 31 Maj, 2014   

Marlena0108 napisa/a:
Pomimo bólu. Jeśli daje się go radę znieść warto przeciągnąć maksymalnie wszczepienie OBCEJ endo.

Marleno, proponuję Ci poczytać temat z dz. ogólnego "coś mnie boli-przed operacją"-warto ten temat poczytać choć jest b.długi, jest pomocny w wlelu sprawch a zwłaszcza w zrozumieniu ile możesz dla siebie (redukując ból) zrobić teraz przed operacją z pomocą dobrej nowoczesnej rehabilitacji (a o tym lekarze Ci niestety nie powiedzą...).

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Sob 31 Maj, 2014   

Marlena0108, niestety dokładnie tak samo usłyszałam w jednym z najlepszych szpitali na Śląsku "proszę chodzić o własnych biodrach najdłużej jak się da". Nie usłyszałam ani słowa jak sobie pomóc przez ten czas, nic o rehabilitacji. Ponad to system zdrowotny w naszym kraju przerósł mnie. Gdy stwierdziłam że już nadszedł czas to moje biodro i mięśniówkę zabiła kolejka. Że też nie było wtedy, gdy raczkowałam w tym temacie, naszego forum :( Musiałam błądzić w gęstej mgle systemu. Szukanie lekarze to nie była gratka. Na szczęście wszystko prawie dobrze się zakończyło. Teraz inaczej bym to rozegrała!

bebe14 
Bioderkus!!!

Doczy: 20 Lip 2013
Wysany: Nie 08 Cze, 2014   

W Polsce w porównaniu z innymi państwami jest mało takich operacji w 2013 roku było niecałych 40 tysięcy w tym sa rewizyjne i takie tam np. przed 40 rokem życia było tylko jak się nie myle tylko 885 operacji biodra na endo Mam te wszystkie dokładne dane sa bardzo ciekawe np. średni wiek kobiet 69 meszczyzn 69 mediana 67 Ciekawe dane i fanie opisane przez fundusz

bebe14 
Bioderkus!!!

Sorki facetów 65 i mediana 67

asia567 
Bioderkus!!!

Doczya: 12 Lut 2013
Skd: ...

A kobiety po 20 lat? Ile jest takich co miały robione endo? Bo aż ciekawa jestem :P

bebe14 
Bioderkus!!!

Kobiety ogólnie lewa 11817 prawa 11999 faceci lewa 7981 prawa 7552 sa to wszystkie operacje razem z rewizyjnymi Napisz jaki do jakiego wieku kobiety to znajde po 20 roku życia cie chodzi czy przed

asia567 
Bioderkus!!!

Doczya: 12 Lut 2013
Skd: ...

No ja mam 22 czyli po 20 :)

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

Bardzo proszę o trzymanie się tematu.

Marlena0108 
Marlain0108
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 09 Cze, 2014   

Drodzy w środę idę na ostatnia konsultację. Zapytam mojego prowadzącego lekarza o alternatywną opcje dla endo i podzielę się z Wami informacjami.
Mój stan to taki, że daje się życ, ale trudno funkcjonować. 300 m spaceru i kuje, boli...itd.. W zasadzie, to cały czas kuleje, kolano w zdrowej nodze już też jest zmasakrowane od podświadomie odciążanej chorej nogi. Co do rodzajów endoprez i lepszych opcji za dopłata już teraz wiem od innego lekarza, ze podobno nie ma takiego rozwiązania w ramach nfz.
Te w ramach nfz są podobno wszystkie tytanowe. Rodzaj endo dopiera się do wieku i stanu zwyrodnienia pacjenta. Trzymajcie kciuki za moją środe. Do zobaczenia na forum.
M

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: