Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: AgaW
Czw 02 Maj, 2013
Konflikt udowo-panewkowy FAI CAM
paolo1234567 
Mikrus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczy: 21 Gru 2013
Skd: Płońsk
Wysany: Sob 21 Gru, 2013   

Witam
Proszę o pomoc. Nie chcę zadawac głupich pytań na forum dlatego proszę o kontakt mailowy.
pw.transpik@interia.pl

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

paolo1234567,
Na Forum Bioderko nie ma głupich pytań. Są co najwyżej głupie odpowiedzi. Pytaj na Forum.

Fizkom

paolo1234567 
Mikrus Bioderkus

OK.
Więc lekarz ortopeda stwierdził że jest to konflikt u-p. Dodał że to już klasyfikuje się jako drugi etap.
Do marca tego roku nie przeszkadzało mi to. Co mogło się stac że ból się pojawił. Kuleję ostatnio na prawą nogę wcześniej na lewą. Zalecił konsultację z prof. Czubakiem. Jest sobota nikt nie pracuje.
Objawy:
Stojąc nie mogę nóg rozszerzyc jak na szerokośc barków. Nawet ciężko miałem zrobi rtg biodra skos leżąc bo nie mogłem nóg rozszerzyc. Jadąc na rowerze stacjonarnym czyję jakby coś przeskakiwało w pachwinie.
I tu pytanie.
Co pomoże na rozciągnięcie mięśni, rehabilitację jak przyczyna leży w kościach? Powiedz co spróbowa jak?

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland
Wysany: Nie 22 Gru, 2013   

paolo1234567 napisa/a:
Co pomoże na rozciągnięcie mięśni, rehabilitację jak przyczyna leży w kościach?
Skąd twierdzenie, że przyczyna leży w kościach? To bardzo wąskie spojrzenie na powstanie konfliktu U-P. Rzekł bym typowo ortopedyczne.
Kość sama w sobie jest tylko jednym z elementów aparatu ruchu. Należy pamiętać, że najczęściej nieprawidłowa funkcja kształtuje strukturę. To, że w marcu zauważyłeś problem nie znaczy, że jego przyczyny nie istniały wcześniej. Tyle tylko, że do tego czasu nie odczuwałeś tego skutków. Trzeba odszukać "początek sznurka" a nie jego koniec. W medycynie często powtarzane jest twierdzenie: "nie leczymy objawów, leczymy przyczynę ich powstania". Czy znasz przyczynę konfliktu U-P u Ciebie ? Jeśli nie, to nie zaczynaj leczenia bo skutki tego będą nietrwałe i wątpliwe.

Fizkom

paolo1234567 
Mikrus Bioderkus

Raczej nie znam przyczyny. a gdzie mam jej szukac? od czego zacząc? a czy zabiegi fizio mogą pomóc jak tak to jakie?

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Znajdź dobrego osteopatę, fizjoterapeutę lub lekarza i zacznij przede wszystkim od znalezienia przyczyny.

Danielos 
Bioderkus!!!

Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)

paolo1234567 napisa/a:
Raczej nie znam przyczyny. a gdzie mam jej szukac? od czego zacząc? a czy zabiegi fizio mogą pomóc jak tak to jakie?

Odpowiedzi szukaj u fizjoterapeuty/osteopaty pracującego i myślącego w ujęciu całościowym.Taki specjalista uzyskuje informacje podczas wywiadu i badania fizykalnego oceniając palpacyjnie,wizualnie i ruchowo wzajemną przesuwalność tkanek/narzadów,napięcia i ewentualne powstałe kompensacje, które w danym przypadku mogą dawać końcowy rezultat w powstaniu konkretnego syndromu. Mając zebrane informacje może postawić precyzyjną diagnozę i wdrożyć ukierunkowane leczenie (czyli np. wykonać pracę manualną na specyficznych tkankach i dać ukierunkowane ćwiczenia do pracy samodzielnej).
Wspólnym mianownikiem w dolegliwościach bólowych powiązanych z narządem ruchu jest zaburzenie prawidłowej mechaniki tkanek zarówno w postaci pierwotnej (bezpośredni uraz), niewydolnej adaptacji (przeciążenie) jak i w różnym stopniu kombinacji obydwu czynników. Poprawiając funkcjonowanie organizmu (przez techniki osteopatyczne/rehabilitację funkcjonalną) możesz uzyskać pożądany efekt m in.w postaci złagodzenia/zniesienia dolegliowści bólowych w codziennej aktywności.

paolo1234567 
Mikrus Bioderkus

Dzięki za info. Osteopata- nigdy nie zastanawiałem do czego ,,to,, służy. Ale poczytałem teraz i wiem. A czy znacie kogoś, konkretnego speca ? Jestem Z Płońska 60km od Warszawy. Poszperałem i jest u mnie jeden ale muszę sprawdzic czy on się nadaje. A jeszcze jedno mój ortopeda podał mi nazwiska lekarzy do którym powinienem pójśc- Prof. Czubak oraz dr. Andrzej Sionek. Czy oni mi wystarczą czy pomimo tego skonsultowac się również osteopata?
Dzięki i pozdrawiam

Danielos 
Bioderkus!!!

Doczy: 31 Pa 2013
Skd: Biłgoraj (lubelskie)

paolo1234567 napisa/a:
Dzięki za info. Osteopata- nigdy nie zastanawiałem do czego ,,to,, służy. Ale poczytałem teraz i wiem. A czy znacie kogoś, konkretnego speca ? Jestem Z Płońska 60km od Warszawy. Poszperałem i jest u mnie jeden ale muszę sprawdzic czy on się nadaje. A jeszcze jedno mój ortopeda podał mi nazwiska lekarzy do którym powinienem pójśc- Prof. Czubak oraz dr. Andrzej Sionek. Czy oni mi wystarczą czy pomimo tego skonsultowac się również osteopata?
Dzięki i pozdrawiam

Prof. Czubak jest uznanym autorytetem w operatywie biodra więc rekomendacja jest słuszna (o tym drugim lekarzu nie mam info więc się nie wypowiem). Radziłbym udać się do fizjoterapeuty/osteopaty który ma trochę inne podejście do twojego problemu niż lekarze. Sam zdecyduj.

paolo1234567 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Pon 23 Gru, 2013   

Witam
badanie rtg miednicy ze stawami biodrowymi a-p
Spłaszczenie górnych zarysów głów obu kości udowych, sklerotyzacja głów w częściach górnych i bocznych z obecnością zmian torbielowatych- obraz rtg przemawia za martwicą aseptyczną głó kości udowych.
poza tym uwidoczniony układ kostny miednicy bez zmian ogniskowych i przebudowy kostnej
szerokośc szpar stawów biodrowych prawidłowa
spojenie łonowe i stawy krzyżowo-biodrowe niezmienione.

Byłem u osteopaty przed chwilą. Powiedział że martwica wzięła sie prawdopodobnie z dzieciństwa. Bo jak by była teraz był by stan zapalny i prawdopodobnie ból okolic pachwin w spoczynku.
miałem problemy w podstawówce z prawym kolanem dokładnie coś pod kolanem. jak bym biegał grał w piłkę dostałbym martwicy. osteopata skojarzył fakty i po zabiegu rekonstrukcji więzadła kiedy chciałem wróci do sportu wszystko się pozmieniało. prawdopodobnie miałem chorobę Perthesa o której nie miałem pojęcia. Nic mnie tak naprawde nie bolało. ruchomośc była ok. Postaramy się wróci do stanu sprzed zabiegu.
Dzięki Wam za poradę. Chodziarz mała ulga na święta.

Chyba że macie coś do powiedzenia w mojej sprawie to doradzcie jeszcze coś.
pzdr

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pon 23 Gru, 2013   

paolo1234567 napisa/a:
Chyba że macie coś do powiedzenia w mojej sprawie to doradzcie jeszcze coś.

Myślę że idziesz w dobrym kierunku zaczynając współpracę z osteopatą.

paolo1234567 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Wto 24 Gru, 2013   

Witam
Życzę Wszystkiego Najlepszego Dla Was.
Ale chcę coś napisac odnośnie mojej choroby. Bo czytam ale nigdzie nic nie ma na ten temat konkretnego.
Mówię naprawdę o konkretach. Komórki macierzyste ...
Jeśli ktoś miał coś takiego, taki zabieg niech opisze.
Pozdrawiam

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 24 Gru, 2013   

Zajrzyj do tematu tutaj,oraz do historii tutaj i tutaj

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 15 Wrz 2009
Skd: Sosnowiec
Wysany: Czw 09 Sty, 2014   

Witam Wszystkich Bioderkowiczów a w szczególności Artrostopowiczów cierpiących na Konflikt udowo-panewkowy typu.. FAI-CAM!! ;-) Moja walka z tym konfliktem od kiedy został zdiagnozowany trwa od pierwszego zabiegu artroskopowego ...... 30.10.2008 roku !! 5 lat...mam co świętować? :yes: Myślę, że tak! Dodam tylko, że trzykrotnie wspomagałem się przez podanie preparatu typu: Synviscone 2009, 2 x Durolane 2013 do stawu biodrowego L i P pod kontrolą monitora RTG. Muszę przyznać zastrzyki te w dużym stopniu przyczyniły się do zmniejszenia dolegliwości bólowych, zwiększyły ruchomość .....pozwoliły na jakiś czas odstawić leki,.. normalnie "funkcjonować ?" pół roku po każdym zastrzyku ... przynajmniej w moim przypadku!!
Pozdrawiam Wszystkich ;D
KRZYSZTOF34

bioderko 
Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 19 Lip 2013
Skd: Warszawa
Wysany: Pon 10 Lut, 2014   

CO to są za leki ? Pierwsze słyszę ...

Paolo , jak mija leczenie z pomocą osteopaty ? Co robisz - jakie podjąłeś zadania ?

Krzysztof , kiedy przyjmowałeś te leki - zastrzyki ? Po operacji artroskopii ? Czy podejmowałeś może leczenie u osteopaty ?
Co o tym sądzisz jako środku na zwiększenie ruchomości w biodrze ?

pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: