Minęło 6 tygodni. Jest super, nic nie boli. Uczę się 'normalnie' chodzić ale ciężko mi to idzie,na razie po domu chodzę z jedną kulą. I zaczynam przygotowania do drugiej operacji.
To super, oby tak dalej. Postępy bardzo mobilizują:)
Ja jestem 12 tyg. po operacji i tez po domku poruszam się o jednej kuli. Próbuje bez ale jakoś pokracznie mi to idzie, ciało przechyla się na operowana stronę i nie mogę prawidłowo przenieść ciężaru na nogę. Terapeuta mówi, że to wina słabych mięśni...
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Pi 29 Lis, 2013
agata010682 napisa/a:
Próbuje bez ale jakoś pokracznie mi to idzie, ciało przechyla się na operowana stronę i nie mogę prawidłowo przenieść ciężaru na nogę. Terapeuta mówi, że to wina słabych mięśni...
A co robisz, żeby chodzić prosto i usprawnić chód?
Pracuję z terapeutą, widuję się z nim raz w tygodniu plus ćwiczenia do wykonywania w domu. Myślałam, że z tym chodem nie będzie problemów ponieważ przed operacją nie poruszałam się o kulach a chód nie był najgorszy. Byc może problem tkwi w ty, że rehabilitację zaczęłam 6 tyg po. Mam też różnicę długości nóg.
Poruszam się już bez kul chociaż na dłuższe wycieczki zabieram jedną. Cały czas się rehabilituje. Jest super
Dobrze pamiętam, że pisalismy już razem na temat chodzenia o jednej kuli. Nie mogę jednak, będąc odpowiedzialnym na Forum za kwestie merytoryczne, raz jeszcze nie zaznaczyć, że chodzenie o 1 kuli oddala możliwość prawidłowego chodu bez pomocy ortopedycznych w przyszłości. Robię to bez większych nadziei, że pochylisz się nad tym ostatnim zdaniem z należytą uwagą. Robię to z myślą o tych, którzy będą czytać nasze posty. Teraz już myślę przede wszystkim o nich ……….
asia567,
Ze względu na ból drugiej nogi, w oczekiwaniu na operacje, powinnaś nadal chodzić o dwóch kulach. Kolejny raz uświadomiłem sobie, że nasza praca na tym Forum będzie trwać bez końca ………..
Za trzy dni miną 4 miesiące po operacji, jest super, chodzę niestety z wkładką w drugim bucie ale i tak jest super. Nic nie boli, mega poprawa. Czekam teraz na drugą endo za 2 miesiące. Mam nadzieję że też tak szybko dojdę do siebie.
Jestem już prawie 5 miesięcy po pierwszej operacji, i mam do Was takie pytanie, wiadomo że już po pewnym czasie człowiek zapomina o tych wszystkich bezpiecznych ruchach. Kucacie normalnie czasem? Co z solarium? Z plażą? Pozdrawiam
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Wto 11 Mar, 2014
asia567 napisa/a:
wiadomo że już po pewnym czasie człowiek zapomina o tych wszystkich bezpiecznych ruchach
A dlaczego człowiek ma zapominać o bezpiecznych ruchach?
Jak wychodzisz na ulicę, to przechodzisz na czerwonym świetle albo jedziesz pod prąd?
Masz endoprotezę - masz nowe wytyczne, które powinnaś sobie zakodować. Tak, kucam, ale nie tak jak wszyscy. I nie widzę żadnego problemu w wykonywaniu czynności. Wszystko można zrobić bezpiecznie.