Status: Endo x 1
Wiek: 85 Doczya: 11 Pa 2010 Posty: 247 Skd: Zakopane/ Gdańsk
Wysany: Pi 03 Sie, 2012
Miałam dokładnie takie same zalecenia. Nie ruszać przez 7-10 dni.
Nie miałam żadnego wysięku, nie ruszałam. Tu na forum radzono, żeby folią zabezpieczyć opatrunek podczas prysznica i tak robiłam.
Status: Endo + Inne operacje
dorka napisa/a:
Miałam dokładnie takie same zalecenia. Nie ruszać przez 7-10 dni.
Nie miałam żadnego wysięku, nie ruszałam. Tu na forum radzono, żeby folią zabezpieczyć opatrunek podczas prysznica i tak robiłam.
Dorka, ale mnie interesuje co dalej, jak po 10 dniach odkleję plaster, to co robię? zostawiam juz otwarte, myję się normalnie, czy jeszcze dezynfekuję i zabezpieczam
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
calaviolina napisa/a:
Dorka, ale mnie interesuje co dalej, jak po 10 dniach odkleję plaster, to co robię? zostawiam juz otwarte, myję się normalnie, czy jeszcze dezynfekuję i zabezpieczam
no to zależy jak się rana goi, czy się zrosło całkiem i jest blizna
calaviolina, mi jak zdjęli plaster, 2 tyg od oper., a wszystko się ładnie goiło, nic już nie robiłam, odczekałam jeszcze 2 tyg-tak mi zalecono- i zaczęłam smarować cepanem. pozwolono mi też się kąpać.
_________________ "Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód"
calaviolina, dziewczyny raczej chciały przedstawić jak to było na ich przykładzie. Pamiętaj wszystko co robisz nawet po przeczytaniu forumowych wskazówek koleżanek/kolegów robisz na własną odpowiedzialność.
Powinnaś słuchać przede wszystkim wskazówek osób które mają odpowiednie wykształcenie w tym kierunku. Ja proponuję wizytę w najbliższej przychodni Może tam coś zadecydują.
Status: Endo + Inne operacje
Wysany: Pi 10 Sie, 2012
Tak jak kazali po 10 dniach zdjęłam plaster, blizny wygladają bardzo ładnie są suchutkie, tylko jeszcze parę strupów zostało, jak odpadną to już chyba będę mogła smarować Cepanem
blizny wygladają bardzo ładnie są suchutkie, tylko jeszcze parę strupów zostało, jak odpadną to już chyba będę mogła smarować Cepanem
Calawiolina dokładnie tak zrób , kiedy wszystkie strupki odpadną dopiero smaruj bliznę cepanem . Ja będąc po operacji posmarowałam pierwszy raz , gdy strupki jeszcze nie zginęły . Musiałam zaprzestać , ponieważ strupek odpadł i zaczęło lekko sączyć . Używałam cepanu po odpadnięciu wszystkich strupków , a blizna była sucha .
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Sob 11 Sie, 2012
Drogie Dziewczyny
Myślę, że ze smarowaniem blizny można się jeszcze troszkę czasu wstrzymać. Ona jest bardzo świeżutka, a maść może ją rozmiękczyć.
Co innego praca rehabilitanta nad blizną, a używanie maści.
Przeoczyłaś.
Podsumowuję-smarujesz już gdy:
-szwy są ściągnięte,
-rana w pełni zagojona, bez strupków i przyblaknięta,
-w razie niepewności co do czasu rozpoczęcia stosowania maści zawsze można pytać lekarza w przychodni lub fizjoterapeuty,
-wskazana jest manualna praca fizjoterapeuty na tkankach w okolicy blizny, także samą nad blizną aby nie powodowała dysfunkcji ( terapeuta może nauczyć wykonywać samodzielnie niektóre techniki )
-wskazane jest profilaktyczne systematyczne manualne dbanie o bliznę nawet długi czas po zabiegu, aby utrzymać ją w właściwej elastyczności zapobiegając tym samym wytworzeniu się bliznowca.
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*