Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Nika
Pon 21 Gru, 2009
Płyń po zdrowie
pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Wto 14 Wrz, 2010   

Wczoraj byłam z Katją i Duśką na basenie gdzieś w Warszawie i było świetnie Mięśnie tyłka, które troszkę przeforsowałam zrelaksowały się w jacuzzi, ale najbardziej uwielbiam pływać tam i z powrotem. Katja powiedziała że wyśmienicie sobie radzę, Nawet spróbowałam z płetwami i było bosko :)

elba 

Bioderkus!!!

Status: Osteo. + Endo
Doczya: 21 Lis 2011
Skd: opolszczyzna
Wysany: Pon 05 Gru, 2011   

Popieram,że pływanie to super sprawa praktycznie dla wszystkich, a dla bioderek szczególnie. U mnie po operacjach w dzieciństwie rodzice dostali wskazówki abym jak najczęściej korzystała ze środowiska jakim jest woda oraz pedałowała na rowerku. Te zasady starali się wcielić w życie , a ja polubiłam bardzo te dwa rodzaje przyjemnego spędzania czasu. Praktycznie bez żadnej dodatkowej rehabilitacji i wielkiego bólu dotrwałam do wieku , w ktorym wiele młodszych osób z dysplazją ma za sobą endoproezy. W wodzie czuję się nadal sprawna, chociaż z chodzeniem po lądzie mam od pewnego czasu znaczne problemy. Od paru lat startuję nawet w zawodach, czego nie robiłam w młodości i daje mi to oczywiście wiele pozytywnej energii. :lol: Zachęcam więc wszystkich do aktywności w przyjaznym wodnym środowisku :pada:

biedronne 

Status: Endo x 1
Doczya: 15 Sie 2010
Skd: Kraków
Wysany: Sob 10 Gru, 2011   

A mnie po plywaniu biodro daje strasznie w kosc. nie w trakcie plywania ale po jak juz wyjde z basenu i wroce do domu, do konca dnia sie ruszyc nie moge.
dziwne i nielogiczne.
za to po jazdach na motorze bylo znacznie lepiej - tez wielka nieawiadoma - moze adrenalina :)

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika
Wysany: Sob 16 Lis, 2013   

Witam . Mam straszną ochotę wybrać się dzisiaj lub jutro z rodzinką na basen. Już bardzo za nim tęsknię ale zastanawiam się czy to nie za wcześnie? Mąż ma pewne obawy ale mi się tak bardzo już chce ;-) Ja mam jedynie obawy co do kul (aby się nie poślizgnąć na mokrej podłodze). W poniedziałek stuknie 8tygodni od zabiegu. Rana zagojona. Co o tym sądzicie?

elba 

Bioderkus!!!

Fiolet może nie bedę Cię namawiać na basen, ale ja zrobiłam to po 7 tygodniach po operacji jeszcze przed pierwszą kontrolą.
Sama się odważyłam z tym ,że zejście do basenu jest łagodne po bezpiecznych schodkach ( basen przystosowany dla osób niepelnosprawnych)
W pierwszej chwili czułam się trochę nieswojo ale na koniec pływałam juz ale głównie na grzbiecie (żabka raczej niewskazana).
Nastepnym razem bylo już tylko lepiej. Obecnie nie czuję w basenie jakiś ograniczeń. Wróciłam do pływania kraulem, grzbietem a żabką tylko taką z lekką odwodzoną nogą ( zresztą nigdy nie umiałam pływać fachowym klasycznym bo biodro zawsze mnie ograniczało).
Decyzja pewnie należy do Ciebie albo fizjoterapeuty , ja podjęłam ją samodzielnie bo czułam się już na siłach.

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika

Dziękuję za odpowiedź. Ja raczej na samo pływanie się nie nastawiam (przy 3 dzieci- trzeba patrzeć za nimi) ale tak myślę o jacuzzi, wirach itp. W prawdzie do dzieci ( no i do siebie też :lol: ) biorę dodatkowe opiekunki - sąsiadkę i jej 16-letnią córę + mężuś. Basen oczywiście przystosowany do niepełnosprawnych ( z dużą zniżką + dla męża jako opiekuna :lol: ) więc jutro się wybieramy - zobaczymy jak nie dam rady to będę siedzieć i czekać na nich :cry:

I właśnie z tym nasunęło mi się jeszcze pytanko :
- czy mogę korzystać z w/w atrakcji ?
- posiadam w domu matę ozonową - czy mogę z niej skorzystać w wannie ?

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

ja jakoś mam niechęć do basenów, zbiorowisk ludzkich, preferuję pływanie na otwartych wodach i robię to od maja do września, jak w Iłkach.
tak jak Elba nigdy nie pływałem "czystą" żabką, po prostu tak jak mi wygodnie.

podczas mojego męczenia się z biodrem przed operacją i zaraz po niej, woda człowieka wyzwalała z bólu i ograniczeń. nigdy w wodzie nie czułem się nie swojo.
dodatkowo często do wody wchodzę po bardzo intensywnym wysiłku, po siatkówce plażowej, więc dodatkowo jest schłodzeniem organizmu i relaksem.

elba 

Bioderkus!!!

Wysany: Nie 17 Lis, 2013   

fiolet napisa/a:
I właśnie z tym nasunęło mi się jeszcze pytanko :
- czy mogę korzystać z w/w atrakcji

Ja osobiście korzystałam z masaży wodnych i sauny ale tej łagodnej na podczerwień. Myślę że nawet chwila relaksu i chociażby samo chodzenie po wodzie i delikatne ćwiczenia nie zaszkodzą. Powodzenia :lol:

ania62 
Popularus Bioderkus

Doczya: 14 Lip 2011
Skd: warm-maz
Wysany: Wto 25 Lut, 2014   

Basen wspaniała sprawa.Martwię się tylko jak długo po endoprotezie nie bede mogła pływać.Zabieg mam mieć za miesiąc.Od dwóch lat pływam systematycznie 5-7 razy w tygodniu róznymi stylami.To jest moja rehabilitacja przed endo myślę ,że w dużym stopniu przyczyniła się do ograniczenia przyjmowania leków p/bólowych i wzmocniła trochę mięśnie pomimo zmian chorobowych postępujących w biodrach.

o,la 
Mikrus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 10 Pa 2013
Skd: Poznan

Tak, basen wspaniała sprawa.
Mam nadzieję, że jak tylko zagoją się szwy po artro, to dostanę pozwolenie.
Ale przed zabiegiem mogłam pływać tylko kraulem.
Parę razy przez zapomnienie machnęłam nogą do żabki i wtedy ból był nie do zniesienia.
U nas na basenie są też zajęcia pod nazwą gimnastyka rehabilitacyjno-ortopedyczna. Mam zamiar sprawdzić co to jest.
pzdr

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Generalnie jeżeli nie ma przeciwwskazań to jak tylko blizna idealnie się wygoi, wówczas można korzystać z basenu.

ania62 
Popularus Bioderkus

Doczya: 14 Lip 2011
Skd: warm-maz
Wysany: Sro 26 Lut, 2014   

O,la ja znalazłam dobry sposób na pływanie żabką krytą bez wyrzucania nóg, układam je jak do delfina i śmigam :mrgreen:

Noname 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 28 Lis 2014
Skd: Poznań
Wysany: Pi 28 Lis, 2014   dysplazja stawowa a pływanie

Cześć!

Przeglądałem to forum tuż przed pierwszą operacją, która miała trzy miesięce temu, ale dopiero dzisiaj postanowiłem się zarejestrować. Z biodrem prawie wszystko ok(prawie, bo operowana noga jest teraz dłuższa przez co strasznie krzywię kolano i wyglądam komicznie podczas chodzenia, no i w ruchomości też nie ma poprawy ale tego się spodziewałem.) Niemniej, nie to jest przyczyną mojego zarejestrowania się tutaj. Mam dysplazję wielonasadową(na wszystkich stawach), jestem świadomy, że jedynym sportem jaki mi pozostał to pływanie(ze względu na wykonywanie ruchów bez obciążenia) - a przynajmniej byłem do tego przekonany do minionego tygodnia. Miesiąc temu postanowiłem wystartować wiosną w maratonie pływackim na otwartej wodzie( 5 lub 10 km). Trzeba było więc zabrać się za przygotowania. Co jakiś czas zwiększałem przepłynięty dystans o 20 basenów. W zeszłym tygodniu zaplanowałem aby przepłynąć 140 basenów(3,5 km) no i się udało. Lecz na następnym dzień tak bolał mnie lewy bark, że z trudem unosiłem rękę. Nie był to ból mięśniowy, a stawowy. Identyczny do bólu biodra... Zadecydowałem więc o tygodniowej przerwie, skoczyłem tylko w środę się lekko rozgrzać na basenie co by stawy się nie zastały i dzisiaj podszedłem do przepłynięcia 160 basenów. Przy 120 powrócił ból który odczuwałem przed tygodniem, tyle że znacznie silniejszy i ze spuszczoną głową musiałem opuścić basen.

Zauważyłem, że macie tutaj sporo specjalistów od tego typu rzeczy, więc postanowiłem zapytać. Czy mój ból oznacza, że to koniec mojej przygody z pływaniem i jestem skazany na statyczny tryb życia(staw barkowy niszczy się z powodu mojej choroby - dysplazji wiolonasadowej)? Podobno pływanie dobrze wpływa na stawy, bo ruch odbywa się bez obciążenia, więc skąd ten mój ból? Powtórzę, że to nie ból mięśniowy(wiem jak to jest mieć zakwasy, swoje przeszedłem do czasu całkowitego wyniszczenia stawów biodrowych).

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland
Wysany: Pi 28 Lis, 2014   

Noname,
Potwierdź albo zaprzecz:
1. styl dowoly
2. wdech przy skręcie głowy w prawo
3. ból barku w momencie przenoszenia lewego ramienia nad wodą
4. ból punktowy / ostry na powierzchni bocznej barku lewego
5. brak bólu przy wykonywaniu innych czynności lub jest bolesność przy odwodzeniu lewego ramienia / rotacjach (powyżej 90*)
6. tkliwość miejsca bólu przy ucisku drugą ręką

Czy jest możliwość abyś przesłał na podany adres zdjęcie (ujęcie z tyłu ---> miednica (talerze biodrowe) + plecy + szyja + głowa) ?

Fizkom

Noname 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 28 Lis 2014
Skd: Poznań
Wysany: Pi 28 Lis, 2014   

1. Tak(kraul)
2. faktycznie, w 90% pływania robię wdech co dwa ruchy ( cały czas z prawej strony)
3. podczas ruchu, nie tylko w momencie unoszenia nad wodą.
4. opisałbym to jako swego rodzaju "ukłucie", samo miejsce ciężko określić. Powiedziałbym, że jest to "czubek" stawu, oraz zewnętrzna strona. Dzisiaj doszedł do tego ból mięśnia trójgłowego ramienia(głowa przyśrodkowa) - tak jakby "napuchł", tyle że występował on tylko przez chwilę.
5. w tej chwili nie ma bólu, bolało tylko do godziny po pływaniu(pojawi się on dopiero jutro - potrafię wyczuć z doświadczenia ). Tydzień temu bolało gdy tylko ruszyłem delikatnie ręką, a najsilniej gdy unosiłem łokieć powyżej barku.
6. przy dotykaniu drugą ręką nic nie bolało

Zdjęcia oczywiście mogę wysłać, ale niestety nie dzisiaj.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: