Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Moje nowe życie.. z endo :)
drupinka 

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 19 Sie 2009
Skd: Górny Śląsk
Wysany: Wto 11 Cze, 2013   

madziulaklb napisa/a:
Dziwiło mnie wielokrotnie pojawiające się pytanie „która noga?”,

Ja miałam na właściwej nodze strzałkę zrobioną czerwonym markerem :)

madziulaklb napisa/a:
w 6 dobie po operacji do domciu
- błyskawica z Ciebie :)

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2012
Skd: Opole
Wysany: Wto 11 Cze, 2013   

drupinka napisa/a:
Ja miałam na właściwej nodze strzałkę zrobioną czerwonym markerem
haha :D Czego oni już nie wymyślą :D
drupinka napisa/a:
błyskawica z Ciebie
potraktuję to jako komplement :mrgreen: więc dziękuję :) Mam nadzieję, że w błyskawicznym tempie dojdę do pełnej sprawności, bo potwornie nie lubię prosić o pomoc w czymkolwiek :)

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

Wysany: Nie 23 Cze, 2013   

Wczoraj, ani się obejrzałam, a minął pierwszy miesiąc :) Szczerze? Jest lepiej niż się spodziewałam... naprawdę, wyobrażałam sobie, że przez pierwszy miesiąc - dwa będę głównie leżeć, bo nie będę w stanie nic robić, że nawet się sama nie ubiorę i skisnę w domu.. xD A tu okazało się, że jest zupełnie inaczej ;) Wychodzę na dwór, spaceruję (krótkie dystanse, bo męczy mnie bardzo chodzenie o kulach, ale zawsze coś), robiłam sałatkę, ciasteczka owsiane, byłam na zakupach, sama się ubieram, myję (no dobra, mama mi pomaga ze stopami :) ). Właściwie do tej pory jedyne czego sobie odmówiłam to pójście na dni miasta.. nie chciałam pakować się w tłum, bałam się, że ktoś mnie szturchnie, źle stanę, czy coś..
Rana pięknie się zabliźniła, Cepan już kupiony, ale chcę poczekać tak do 6 tygodnia po operacji.
Strasznie upierdliwe są jedynie kule.. to cudowanie z przenoszeniem rzeczy chwilami mnie mocno denerwuje.. więc liczę trochę na to, że teraz na wizycie 1 lipca pan doktor pozwoli mi obciążać nogę w 100% i będę mogła chociaż w domu odrzucić kule. I tęsknię za moim autkiem.. uwielbiam jeździć samochodem, no ale jeszcze wytrzymam jako pasażer :mrgreen:
I mam nadzieję, że dostanę swoje zdjęcie rentgenowskie.. chciałabym się Wam pochwalić moim nabytkiem :)
Troszkę boję się tego co i jak będzie kiedyś, boję się, że kiedyś przypadkiem zwichnę bioderko, że nie będzie tak kolorowo jakbym sobie tego życzyła.. no ale tylko głupcy się nie boją.
Ćwiczę to na co mi pozwolono, mam nadzieję, że za tydzień będę mogła więcej, bo trochę mi mało, ale mimo wszystko z każdym kolejnym dniem czuję się coraz sprawniejsza ;) Chciałabym na basen, ale wątpię, czy z taką świeżą blizną można.. wydaje mi się, że nie, wolę nie ryzykować.
I co najważniejsze: życie bez bólu jest cudowne :mrgreen: :mrgreen:

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Nie 23 Cze, 2013   

madziulaklb napisa/a:
Chciałabym na basen, ale wątpię, czy z taką świeżą blizną można.. wydaje mi się, że nie, wolę nie ryzykować.

jak jest totalnie zagojona, to spokojnie można iść na basen

madi 
Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 24 Sty 2013
Skd: Piernikowo
Wysany: Pon 24 Cze, 2013   

Ale to zleciało :D ! Idziesz jak burza! Bardzo się cieszę, że tak szybko dochodzisz do sprawności i w końcu nie odczuwasz ciągłego bólu :-) . Trzymam kciuki za dalsze postępy!

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

Wysany: Wto 25 Cze, 2013   

madi napisa/a:
Idziesz jak burza! Bardzo się cieszę, że tak szybko dochodzisz do sprawności i w końcu nie odczuwasz ciągłego bólu
z Tobą będzie tak samo :D
madi napisa/a:
Trzymam kciuki za dalsze postępy!
dzięki :*

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza

madziulaklb, super czytać o kolejnych Twoich sukcesach. Już nie długo rzucimy kule na bok i dużo łatwiej będzie się spacerować ;D
A teraz pracujemy ostro nad tym, żeby wrócić do rewelacyjnej sprawności. Każdy kolejny mały lub większy sukcesik daje ogromna satysfakcję :mrgreen: Pozdrawiam Cie serdecznie ;-)

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

mprzepiora napisa/a:
Już nie długo rzucimy kule na bok i dużo łatwiej będzie się spacerować ;D
jeszcze "tylko" nauczyć się ładnie chodzić i można spacerować i spacerować i spacerować.. :D już nie mogę się doczekać, bo już naprawdę nie pamiętam kiedy byłam na takim normalnym, dłuższym spacerze.. :)

mprzepiora napisa/a:
Każdy kolejny mały lub większy sukcesik daje ogromna satysfakcję :mrgreen:
ojjj tak! :) Szczególnie, że ja już widzę mega różnice... wcześniej moja noga, dość, że była przekrzywiona na zewnątrz, to jeszcze odwodzenie zerowe, podnieść jej nawet nie umiałam tak wszystko bolało, a teraz jak patrzę na to jak nią potrafię już ruszać, gdzie to dopiero początek, to aż mnie uskrzydla ten widok co powoduje, że chcę więcej i więcej :) :mrgreen:

mprzepiora napisa/a:
Pozdrawiam Cie serdecznie ;-)
również pozdrawiam :*

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

madziulaklb napisa/a:
jeszcze "tylko" nauczyć się ładnie chodzić

Mnie Fizkom wskazał dobra drogę do nauki prawidłowego chodzenia i powiem Ci, że od niedzieli staram się chodzić jak mnie uczył i osiągnęłam mega sukcesik. Przede wszystkim przykurcz, który bardzo dokuczał (w pachwinie) odpuścił. Jestem mega szczęśliwa. Znacznie lepiej mi się chodzi, mogę zrobić dłuższe dystanse, noga przestała puchnąć, choć sporo chodzę.
Ćwiczenia wprawiające miednicę w ruch znacznie zwiększyły zakres pracy w biodrze jak również co dla mnie ciekawe w kolanie (zauważyłam to dzisiaj).
Tak więc podsumowując to co do tej pory zdążyłam zauważyć prawidłowe chodzenie to bardzo znaczący punkt w rehabilitacji. Praca miednicy także.
Chodzimy dużo (ja nawet bardzo jak na ten czas po operacji) więc jeśli robimy to prawidłowo (starając się, bo rzecz jasna, że nie zawsze nam się to udaje) to chyba dla nam najdłuższy czas poświęcony na rehabilitację. Kiedy tylko spostrzegę się, ze robię to nie tak, staram się zwolnić i przemyśleć każdy ruch.
madziulaklb, jak często masz spotkanie ze swoim fizjoterapeutą?

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

Wysany: Sro 26 Cze, 2013   

mprzepiora napisa/a:
jak często masz spotkanie ze swoim fizjoterapeutą?
na razie w ogóle.. operator mi zabronił. Miał duże problemy z panewką, musiał zrobić spore przeszczepy.. mówił, żebym dała temu czas. Powiedział, że te parę tygodni mnie nie zbawi.. że najwyżej rehabilitacja potrwa troszkę dłużej, ale tak będzie dużo bezpieczniej. Nie mam podstaw by mu nie wierzyć..tym bardziej, że on zajmuje się też fizjoterapią, nie tylko ortopedią, więc myślę, że ma na tyle szeroką wiedzę, że wie co mówi :) ćwiczę sumiennie to na co mi pozwolił, chodzę tak jak mnie nauczono, nic nie boli, przykurcz przywodziciela się rozluźnił, zakres ruchów już teraz jest większy niż przed operacją więc myślę, że jest wszystko ok. W poniedziałek jadę na wizytę, pewnie zrobi mi rentgena, poogląda mnie i mam nadzieję, że wszystko jest dobrze i że teraz już pozwoli mi na więcej to będę dzwonić do mojej fizjoterapeutki.

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

madziulaklb napisa/a:
W poniedziałek jadę na wizytę, pewnie zrobi mi rentgena, poogląda mnie i mam nadzieję, że wszystko jest dobrze i że teraz już pozwoli mi na więcej to będę dzwonić do mojej fizjoterapeutki.

Do poniedziałku już nie długo. Na pewno wszystko będzie dobrze, nie ma innej opcji :mrgreen: będę trzymać kciuki

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

mprzepiora napisa/a:
Na pewno wszystko będzie dobrze, nie ma innej opcji
też tak myślę :mrgreen: Po wizycie na pewno zdam relację :) Dziękuję za kciuki :*

madziulaklb 
22.05.2013
Bioderkus!!!

Wysany: Pon 01 Lip, 2013   

Po pierwszej kontroli :) Mam odstawić jedną kulę, ale nie zrobię tego.. nie chcę się krzywić. Czasem w domu skorzystam z tego pomysłu.. czasem tak po prostu łatwiej. Mogę jeździć autkiem :mrgreen: i na rowerku stacjonarnym :D I wreszcie mogę zacząć porządną rehabilitację :) I chciałam wrzucić do albumu zdjęcie mojego nabytku, ale chyba się nie udało :( muszę spróbować ponownie :)

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Wto 02 Lip, 2013   

madziulaklb napisa/a:
Mam odstawić jedną kulę, ale nie zrobię tego.. nie chcę się krzywić.

Bardzo mądra decyzja :-D Tak trzymać!

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Wto 02 Lip, 2013   

Zdjęcie jest w albumie. Masz długi trzpień. Nie mają u was krótszych?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: