Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Katja
Czw 27 Sie, 2009
Kapoplastyka - pytania
mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza
Wysany: Sro 12 Gru, 2012   

kinga napisa/a:
Monia napiszę do któregoś z Konsultantów, zadam serię pytań i opublikuję odpowiedzi :) jak macie jakieś pomysły na pytania, to poproszę :) czekam do końca dnia :)

Już teraz bardzo Ci dziękuję :kiss: Tak na prawdę to ja mam bardzo mala wiedzę na ten temat. Dlatego nawet nie potrafię zadać konkretnych pytań. Ty pewno wiesz duzo więcej, Twoja decyzja co do endo była przemyślana.

becia73 
becia

Popularus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 10 Lis 2010
Skd: Krakow
Wysany: Sro 12 Gru, 2012   

kinga, ja mam, czy to co napisałaś o szkodliwości kapoplastyki jest jakoś potwierdzone, gdzie znajdę materiały na ten temat
po drugie, czy każdy rodzaj implantu jest szkodliwy, bo to ważne, ja miałam kapę w lipcu wstawioną i Twoja wypowiedź zasiała mocny niepokój, ale nie chcę panikować bez mocnych dowodów na to że powinnam

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Czw 13 Gru, 2012   

:) wysłane, trzeba poczekać na odpowiedź :)

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia

Na pewno nie trzeba panikować (jak piszecie) ale zgłębić temat. Tak jak napisała Kinga, swego czasu kapoplastyka była hitem samym w sobie. To sprytna metoda, która pozwala na "łagodne" potratowanie stawu, czyli usunięcie zaledwie jego cześci, co powoduje, że przyszłościowo w stawie nadal są warunki na zastosowanie innych rozwiązań czyli np endoprotezy (w zasadzie każdej/wielu z ich rodzajów). Jednak po kilku latach badań lekarze zauważyli, że popularne kapo zdaje lepszy egzamin u mężczyzn niż u kobiet. Głównie z przyczyn różnic anatomicznych (u mężczyzn łatwiej zastosować protezę kapo; poza tym tak się składa, że producenci produkują TYLKO i wyłącznie protezy kapoplastyczne dla mężczyzn. I kobietom dopasowuje się męskie protezy). Ma też znaczenie osteoporoza, która w znacznie większym stopniu dotyka kobiety niż mężczyzn. No i najważniejsza przyczyna zmniejszenia popularności tzw kapy wśród kobiet - jony metali. Poprzez zastosowanie metalowej głowy i metalowej panewki w protezie co skutkuje tarciem tych dwóch powierzchni o siebie następuje powolne ale stałe uwalnianie jonów metali. Ja wiadomo nie są one zdrowe dla organizmu człowieka. U kobiet planujących macierzyństwo kapoplastyka jest mocno odradzana właśnie ze względu na jony metali, które (nie wiadomo jaki, ale na pewno "jakiś") wpływ mają na płód. Inna rzecz to tzw. metaloza - występuje po latach niezależnie od płci właśnie z powodu ścierania się metalu w tkankach otaczających metalowe elementy w stawie.
Niektóre ośrodki medyczne, szpitale badają wpływ protez kapoplastycznych. Przykładem może być piekarska Urazówka, gdzie w latach ubiegłych tego rodzajów zabiegów wykonywano w ogromnych liczbach, a w tym roku (do wrzenia br) ilość zoperowanych pacjentów (nie mam wiedzy nt płci) którym zastosowano kapoplastykę to zaledwie 17 osób.
Temat jest na pewno gorący i należy przede wszystkim zabieg kapoplastyki dyskutować z nie jednym a kilku lekarzami i prosić o szczegóły dotyczące zastosowania i ewentualnych powikłań w odniesieniu do swojego przypadku. Kapoplastyka nie jest złym rozwiązaniem, ale jak wynika z obserwacji i badań nie powinna być stosowana u niektórych pacjentów. Dlatego im mamy większą wiedzę na temat samej metody jak i własnej sytuacji oraz predyspozycji w stawie (oraz ogólnej sytuacji zdrowotnej) - tym mamy większe prawdopodobieństwo, że będziemy w stanie wraz z lekarzem operującym dobrać najlepsze dla nas rozwiązanie.
I jeszcze raz podkreślę co ważne - konsultujcie się z więcej niż 2 lekarzami. Nigdy nie podejmujcie decyzji o swoim zdrowiu i ewentualnych ingerencjach w nie na bazie jednej diagnozy (!)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Katja bardzo dobrze zebrała to, o czym mówili lekarze na Sympozjum.
Podsumowując: jeśli kobieta nie planuje rodzić, stopień zniszczenia biodra pozwala zastosować tą metodę, pacjentka ma odpowiednie warunki anatomiczne w budowie stawu (a każdy nas jest inny, są kobiety o dość "męskich" stawach) i lekarze ( kilku niezależnie od siebie ) znający dobrze obie metody leczenia ( kapo i endo ) zalecają kapę aby oszczędzić staw - uważając że to będzie najlepsze rozwiązanie dla danej osoby to rozważając za i przeciw ( najlepiej z lekarzem )można wybrać tą protezę.
Każda z metod operacyjnych ma swoje plusy i minusy, ważne jest aby proteza była dobrze dobrana i właściwie osadzona.Wtedy nawet "starszy model" może dla danej osoby być świetnym rozwiązaniem spełniającym swoje zadanie.
Stąd tak ważne jest zaufanie do lekarza, konsultowanie się w razie wątpliwości nawet u kilku z nich.

tinapl 

Doczya: 13 Sty 2012
Skd: Jastrzębie-Zdrój

Katja,

ładnie to napisałaś i trochę się uspokoiłam, ale proszę poprawcie mnie jeśli się mylę. Ja sądziłam że normalne endoprotezy to też metal do metalu albo ceramika-metal??? Czy w przypadku endoprotezy nie uwalniają się jony metalu do organizmu???

kinga 
19III2008 11VII2012

Tinapl poczytaj sobie TUTAJ

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia

Tinapl, rodzajów endoprotez jest o wiele więcej niż protez kapo. Są ceramiczne, z polietylenu, tytanu, stopów złoto-pochodnych i owszem z metalu. Możliwości łączeń jest wiele. Więcej niż w kapo. Dlatego jest ich szersze zastosowanie. Co rusz pojawiąją się nowości które wchodza na rynek. Dla przykładu nie dalej niż wczoraj rozmawiałam z jednym z lekarzy otwockich o protezach dla osób które mają np. uczulenie na metal. Takich protez w standardzie się "nie montuje". Ale są dostępne i szpitale zwykle mają kilka sztuk na stanie. Jest też wielu producentów i każdy z nich ściga się z resztą aby skonstruować coś co jeszcze lepiej sprawdzi się w praktyce. W zasadzie co roku pojawia się coś nowego. W tym roku hitem są własnie protezy złoto-pochodne, które nie uczulają, ponoć nie powodują metalozy i mają wyjątkowo niski współczynnik ścieralności. Jeśli uda nam się zdobyć od producentów materiały nt nowości na rynku (a pracujemy nad tym) zamieścimy je tutaj na forum.

tinapl 

Doczya: 13 Sty 2012
Skd: Jastrzębie-Zdrój
Wysany: Pi 14 Gru, 2012   

Katja i kinga, dziękuję Wam dziewczyny za info :)

mprzepiora 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 31 Gru 2011
Skd: okolice Nowego Sącza

Ja też bardzo dziękuję
Wciąż biję się z myślami. Nie mam z jakimi lekarzami się skonsultować i posłuchać ich opinii. O kapo rozmawiałam tylko z dr MM z Piekar. Miejscowi lekarze nie maja o tym pojęcia, a do Otwocka to już chyba troszkę za późno, bo 11 stycznia mam wizytę u anestezjologa.

becia73 
becia

Popularus Bioderkus

Doczya: 10 Lis 2010
Skd: Krakow

o tym co mnie wstawili piszą tak:

the fith generation The Accis Resurfacing Hip was developed to reduce the possible negative aspected of metal-on-metal articlation. The sufracing engineering with a Titanium-Niobium-Nitride ceramics not only reduces the generation of wear particles, but also prevents the release of excess metal ions

http://www.accis.nl/pg_resurfacing_hip.html

i nie zamierzam się zamartwiać, tylko cieszyć się, że noga nie boli i jestem znowu sprawna :)

lukrecja 

Mikrus Bioderkus

Doczya: 27 Lip 2013
Skd: Śląsk
Wysany: Pi 09 Sie, 2013   Termin operacji

Witam, z niepokojem śledziłam wasze refleksje na temat terminu operacji. Też mam mieć zabieg w Piekarach Ślaskich u dr Mielnika. Już się boję co to będzie. Początkowo zabieg miał być na początku lipca 2013, potem 5 sierpnia. Mam dzwonić 13 sierpnia, by mnie przyjęli 14 sierpnia, na zabieg 16 sierpnia. Nie jest to pewny termin, ponieważ następny o którym, lekarz wspomniał to 26 sierpień , a potem to już Bóg raczy wiedzieć. Napiszcie czy ktoś z Was jeszcze miła tak przesuwany termin przez dr Mielnika( wiem o Passiflorze - szacunek dla niej).

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Pi 09 Sie, 2013   

lukrecja Praktycznie każdy z nas - pacjentów szpitala w Piekarach bo to nie tyczy się tylko dr Mielnika - miał przesuwany termin. Są tacy, którzy mieli przesuwany raz czy dwa a są i tacy, którzy mieli więcej takich przesunięć.
Trzeba mieć dużo cierpliwości ale warto poczekać bo to dobry szpital.

PiotrekzKatowic 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 18 Sie 2013
Skd: Katowice
Wysany: Pon 19 Sie, 2013   

Podłączę się do tematu, przepraszam nie przeczytałem wszystkich postów.

Przy MoM (metalowa artykulacja) protezach istnieje małe ryzyko zatrucia kobaltem (ang. cobaltism).
W Polsce nie ma żadnej pracy naukowej na ten temat = problem nie istnieje. Lekarze się nie spotkali z tym (ew. nie chcą o tym wiedzieć)
Problem dotyczy jednak wielu pacjentów z MoM (biorać pod uwagę dziesiątki tys. metalowych protez).
Temat poruszany i opisany na Zachodzie. Do Polski dotrze wg. mnie za 2-4 lat.
Założyłem osobny wątek na ten temat.
Pozdrawiam
Piotr

kinga 
19III2008 11VII2012

Wysany: Pon 19 Sie, 2013   

PiotrekzKatowic napisa/a:
W Polsce nie ma żadnej pracy naukowej na ten temat = problem nie istnieje. Lekarze się nie spotkali z tym (ew. nie chcą o tym wiedzieć)

Akurat z tym się nie zgodzę. Na sympozjum ortopedycznym sama widziałam opracowania. Zdjęcia, opisy przypadków, wyniki badań na stężenie metali w organizmie itp. Lekarze wiedzą o metalozach, dlatego też spora część lekarzy wycofuje się z wstawiania kap. Przy niektórych rodzajach endoprotez jest podobnie.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: