Witam! Jestem 3 tygodnie po operacji bioderka - oczywiscie po tygodniu znalazlam sie w domu i teraz zdana jestem sama na siebie!
Chce uzyc lampy Bioptron -leczenie swiatlem! Czy macie w tym temacie jakies doswiadczenia? Czy mozna stosowac naswietlanie ta lampa przy naszych implantach??? chce zaleczyc rane pooperacyjna -troche mi sie rozlazi po zdjeciu szwow - z gory dziekuje za informacje! Balbina
dzieki! zaraz ja zastosuje ta lampe! A rana nie jest az tak tragiczna zeby jechac 60 km do lekarza prowadzacego! kosmetycznie bede miala tylko troche grubsza szrame!
Wysany: Wto 19 Mar, 2013 Czy można to stosować przy endoprotezie?
Wszedłem w posiadanie aparatu SOLARIS do terapii niskoenergetyczną falą elektromagnetyczną typu piler.
nigdzie w internecie nie wyczytałem, więc może ktoś miał z tym do czynienia.
pytanie jest takie: czy można to stosować przy endoprotezie bezcementowej.
teoretycznie fale elektromagnetyczne nie są wskazane dla metali, ale jest to fala niskoenergetyczna, pobór prądu 20W na poziomie słabej żarówki.
o ile na moją wiedzę z fizyki powinno być można stosować w inne regiony ciała, czy stosowanie bezpośrednio na biodro, np. bliznę nie będzie miało jakiś skutków ubocznych?
Ja używałem lampy bioptron/tez światło spolaryzowane/ do naświetlania uda po bezcementowej endo.Zresztą bioptrona używam często do innych celów leczniczych. /katar,zatoki,bóle pleców..../
Wysany: Czw 17 Pa, 2013 sollux na biodro z endoprotezą
Ortopeda zlecił mi sollux na oba stawy biodrowe. W jednym mam endoprotezę. Dziś byłam u lekarza rehabilitacji medycznej, który powiedział, że biodra z endoprotezą nie powinnam nagrzewać nawet poduszką elektryczną, ponieważ metal za bardzo się rozgrzewa i w ten sposób mogę sobie "zepsuć protezę ". Szukałam w internecie informacji dotyczących przeciwwskazań do stosowania zabiegów lampą sollux, ale nigdzie nie ma wzmianki o implantach. Czy ktoś na forum posiada wiedzę na ten temat?
Bardzo proszę o pilną odpowiedź.
ivaanka, nie spotkałam się z informacją, że tego typu lampy szkodzą na endo, ale nie spotkałam się również by pomagały
Jedyną informację jaką mam od swojego operatora to, że przy protezach metal-metal nie powinno się korzystać z sauny. Przegrzewanie tego typu protezy szkodzi i pewnie lampa też za bardzo nagrzewać może protezę.
Pasifloro, dziękuję za szybką odpowiedź. Rozmawiałam dziś z trzema fizjoterapeutami i każdy z nich z osobna zapewniał mnie, że sollux w żaden sposób nie zagraża endoprotezie. Będę jeszcze drążyć temat. W grudniu mam wizytę u innego lekarza rehabilitacji i jeśli dowiem się czegoś nowego, dam znać.
ivaanka, lampa sollux nie penetruje światłem tak głęboko aby mogła zmienić ciepłotę Twojej endoprotezy do zagrażającej jej strukturze temperatury. Natomiast takie zabiegi jak ultradźwięki, zabiegi z prądem oraz parę innych nie są wskazane. Jest to wiedza dobrze znana każdemu wykwalifikowanemu terapeucie, więc raczej nie wykonają zabiegu niebezpiecznego dla Ciebie i Twojego nowego bioderka.
Pozdrawiam.
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Czy można brać ultradźwięki , diadynamik , prądy interferencyjne , pole magnetyczne i inne zabiegi prądowe na stawy kolanowe i kręgosłup , jeżeli mam endoprotezy stawów biodrowych . Słyszałam różne opinie na ten temat . Zdania są podzielone . Lekarze przepisują , ale czy nie ma to złego wpływu na endoprotezy? Dziękuję za informacje .
Pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony przez Wiesia187 Pi 25 Pa, 2013, w caoci zmieniany 1 raz
Lekarz, który operował moje oba biodra (wstawił endoprotezy) dał mi skierowanie na prądy interferencyjne i ultradźwięki na odcinek lędźwiowy kręgosłupa po pięciu miesiącach od ostatniej operacji. Przed poddaniem się tym zabiegom poinformowałam fizjoterapeutów, ale nie stwierdzili przeciwskazań. Magnetorepię (duże koło) miałam już kilkakrotnie po endoprotezoplastyce i to zarówno na biodra jak i na kolana.
Przy okazji mam prośbę o opinię naszych fizjo o aparacie RezonMed - dzieło naukowców Instytutu Teslab Medica. Proszę o info na mojego maila.
W sanatorium lekarz specjalista balneologii i medycyny fizykalnej stwierdził, że diadynamik na odcinek lędźwiowy nie (ze względu na endo), ale na odcinek szyjny C - tak i przyjęłam 9 takich zabiegów.
Na odcinek dolny kręgosłupa LS miałam małe okłady borowinowe.
No i teraz nie wiem; czy posiadanie endoprotezy wyklucza całkowicie stosowanie tych prądów na cały organizm, czy na odległe części organizmu mogą być stosowane?
_________________ Z zamartwianiem się lepiej poczekać. Może okazać się, że wcale nie jest potrzebne.
Będąc na oddziale rehabilitacyjnym oraz w sanatorium miałam i lampę sollux i pole magnetyczne, na odcinek lędźwiowy kręgosłupa miałam prądy tens. Lekarze i rehabilitanci wiedzieli o kawałku metalu w moim biodrze.
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...