Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Zmiany,których nie było...nasze reakcje na leki
Grazyna1950 

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 12 Sty 2010
Skd: Wielkopolska
Wysany: Czw 25 Lut, 2010   

Ja wiem co piszę. Jak można więcej wymagać od pielęgniarek jeżeli na dyżurze jest tylko jedna ( w dzień dwie) i ma pod opieką 34 osoby, w tym większość leżących? Muszą zmienić pościel, pomóc w myciu pacjentom, niektórych pacjentów umyć. Wyobrażasz sobie Jowi prześcielenie łóżka osobie prawie bezwładnej, która waży ponad 100kg ? Inaczej jest na Oddziałach, gdzie leżą młodzi ludzie, szybko sprawni. Inaczej jest, gdy większośc pacjentów jest w bardzo ciężkim stanie, które koło siebie prawie nic nie zrobią. W szpitalach nie ma już salowych na szpitalnych etatach. W wielu szpitalach funkcje te wykonują pracownicy zewnętrznych firm. Taka "salowa" ma swój zakres czynności i ponad to się nie wychyli. Ponadto w "moim" szpitalu na nocnych dyżurach nawet salowych nie było. Dyżur wyglądał tak : siostrooooooooooo basen, siostrooooooooooo zastrzyk przeciwbólowy i tak co chwilę. I ja mam jeszcze zawracać głowę "prawami pacjenta"? Bez przesady nikt mi krzywdy na Oddziale nie robił, ale nie absorbowałam niepotrzebnie nikogo swoimi żądaniami. Dlatego uważam, że owszem można dochodzić swoich praw w sposób kulturalny i konsekwentny, ale nie za każdą cenę. Nie bądźmy żądającymi ponad miarę, a wtedy będziemy pacjentami zawsze mile wspominanymi. Pamiętam pacjentkę, która trafiła na Oddział drugi raz w przeciągu tygodnia. Tak uprzykrzała życie personelowi, że dosłownie modlili się, aby jak najszybciej można ją było wypisać do domu. Pacjentka ta wręcz żądała, aby pielęgniarka leciała do niej dosłownie co 10 minut (to chyba zupełna przesada). Wyobraźcie sobie jakby wyglądało życie innych chorych i personelu medycznego jakby takich pacjentów było jednocześnie więcej na Oddziale. Dlatego uważam, że owszem walczmy, ale nie zawsze i nie za każdą cenę.

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 15 Wrz 2009
Skd: Sosnowiec
Wysany: Czw 25 Lut, 2010   

Witam!
To co pisze pani Grazyna1950 to niestety prawda !!
Pewnych standardów obowiązujących w szpitalach nie przeskoczymy! I trzeba się z tym pogodzić!

I św.wydają się być słowa "Żeby leżeć w szpitalu i się leczyć no to na dzisiejszą chwilę jeśli chodzi o wybór leku przeciwbólowego,dożylny czy domięśniowy czy tabletki ..pacjent nie ma nic do gadania"
pozdrawiam.

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
Wysany: Pi 26 Lut, 2010   

Grazyna1950 napisa/a:
Wyobrażasz sobie Jowi prześcielenie łóżka osobie prawie bezwładnej, która waży ponad 100kg ?
Nie muszę sobie wyobrażać, wielokrotnie byłam w takiej sytuacji. Są różne warunki, albo się nadajesz albo odpadasz. No i przykro mi, że akurat Ty obracasz się w takim środowisku szpitalnym, gdzie na dyżurze jest 1 pielęgniarka. Ja owych czasów już nie pamiętam, bo dla mnie są przeszłością. No ale każdy ma swoją wizję i zdanie. Jedni będa należeć do tych aktywnych a drudzy do tych mniej, widać taka kolej rzeczy.

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Wto 27 Wrz, 2011   

Nawiązując do tematu mam pewne spostrzeżenie :) otóż u mnie zmiana jest ale nie wiem czy po lekach czy po znieczuleniu - być może dla niektórych to błahy problem - mianowicie strasznie wypadają mi włosy! Już w szpitalu pielęgniarka, która myła mi włosy to zauważyła. Ponadto moja skóra jest bardzo wysuszona - leżąc w poprzednim szpitalu również tak miałam ale myślałam, że to przez centralne ogrzewanie. Pewnie powoli wszystko się unormuje :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Też to miałam, włosy leciały garściami, paznokcie też stały się łamliwe. Długo z tym walczyłam, pomogły nie tyle odżywki co witaminy regularnie zażywane. Jakby organizm był "wypruty" ze wszystkich składników, po jakimś szoku.
Po wyjęciu śrub i niedawnej operacji ginekologicznej byłam mądrzejsza, zawczasu zadbałam o większą ilość składników i bardzo szybko wszystko się unormowało.
Jeśli chcesz szybko się z tym uporać to zwróć uwagę na dietę, wzbogać ją o witaminy i mikroelementy ( albo kup coś w aptece ) i szybko będziesz mieć kłopot z głowy :) Napewno stres psychiczny też ma wpływ na te sprawy, więc daj sobie czas i dbaj o odpoczynek psychiczny :)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

aga.t., to jest ogromna ingerencja w organizm. Nie na darmo dostajemy potem tak dużo płynów w kroplówce. Mają one za zadanie wypłukać wszystkie toksyny które nam podali by nas znieczulić.

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

AgaW Brałam również pod uwagę osłabienie organizmu i stres - przyznaję, że to chyba najwłaściwsze wytłumaczenie. Mam witaminy kupione jeszcze przed operacją więc trzeba postawić je w widocznym miejscu, bo przyznaję że często zapominam o ich braniu. Za to soki piję, bo uwielbiam :)

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M

aga.t. napisa/a:
AgaW Brałam również pod uwagę osłabienie organizmu i stres - przyznaję, że to chyba najwłaściwsze wytłumaczenie.
.
Tak to też jest powód :)

Ja akurat nie miałam tego problemu, ale moja znajoma zaraz po operacji endo, miała identyczny problem i tak jak pisze AgaW uporała się z tym przyjmując wspomagające preparaty witaminowo-mineralne a przede wszystkim pokrzywę i skrzyp, do ciała używała oliwki dla niemowląt. :) i wszystko wróciło do normy.

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Mijka napisa/a:
do ciała używała oliwki dla niemowląt.

Akurat po raz pierwszy skusiłam się na zakup takiej oliwki w sprayu - to się chyba nazywa dwufazowa? bo trzeba wstrząsnąć aby wymieszały się składniki - i właśnie też mi to pomogło. Zwykle używam balsamu ale akurat w tej sytuacji, kiedy skóra jest bardziej przesuszona - ba, moja skóra wyglądała jakby ją ktoś posypał mąką - ta oliwka super się sprawdza. Poza tym forma sprayu też ma swoje plusy :)
Żebym tylko pamiętała o braniu tych witaminach :roll: a przed chwilka schrupałam marchewkę :)

Jupi 
Piwopij smakowity
Bioderkus!!!

Status: Inne operacje
Doczy: 24 Wrz 2009
Skd: Dolnyśląsk
Wysany: Pi 07 Pa, 2011   

aga.t. napisa/a:
oliwka super się sprawdza. Poza tym forma sprayu też ma swoje plusy :)

Też czasem używam oliwki... :-P

calaviolina 
Popularus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 17 Maj 2012
Skd: pomorze
Wysany: Czw 20 Wrz, 2012   

Jestem 8 tygodni po operacji i dopiero teraz zaczęły mi wypadać włosy, dosłownie garściami, jestem przerażona, boję się że będę łysa. Już przed operacją zaczęłam łykać witaminy, po operacji starałam się dobrze odżywiać i również łykam witaminy, nie wiem jak jeszcze mogę sobie pomóc ?

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Pi 21 Wrz, 2012   

calaviolina napisa/a:
po operacji starałam się dobrze odżywiać i również łykam witaminy, nie wiem jak jeszcze mogę sobie pomóc ?

Może po prostu idź do lekarza. Przedstaw problem. Niech zleci odpowiednie badania.
A w aptece możesz zaopatrzyć się w różne preparaty wzmacniające (w tabletkach i szampon.
Dwa-idzie jesień. Niektóry gubią włosy na potęgę w tym okresie (i na wiosnę) :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Też miałam problemy z włosami i paznokciami. To skutek stresu fizycznego i psychicznego jaki doznało ciało.Dobre zestawy witamin+minerałów+regularniejsze odżywianie+więcej odpoczynku dość szybko poprawiały ten stan :)

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

calaviolina Będąc jeszcze w szpitalu, kilka dni po operacji pielęgniarka umyła mi włosy i również zaczęły mi garściami wypadać włosy choć nigdy nie miałam takiego problemu. Pielęgniarka powiedziała, że to może reakcja na leki i na znieczulenie. Po jakimś czasie problem zniknął ale uważam - tak Kinga - że nie zaszkodzi spytać się lekarza jak i wzmocnić się witaminami. Dodam jeszcze, że wypadanie włosów to może reakcja na stres a tego przecież nie da się ominąć przy operacji. Powodzenia!

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

calaviolina, mój ojciec zostałby pewnie łysy gdyby nie wskazówka pewnej starszej osoby. Ona nakazała jej wetrzeć świeżo starty chrzan w głowę i pomogło. Do tej pory problem nie powrócił.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: