Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Zmiany,których nie było...nasze reakcje na leki
Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczy: 15 Wrz 2009
Skd: Sosnowiec
Wysany: Czw 24 Wrz, 2009   Zmiany,których nie było...nasze reakcje na leki

Jowi napisa/a:
.ale zespół po punkcyjny moim zdaniem nie ma nic gorszego :evil:

Też się z tym zgadzam!
Czy coś z leków brał ktoś na ten zespół po punkcyjny!
Czy takie nazwy leków jak Coffecorn forte,Memotropil były komuś serwowane!

A ja jeśli mogę,podzielę się chyba ważnym doświadczeniem!
Od dłuższego czasu ,od pierwszego zabiegu i choć z nikim tego nie konsultowałem wiem na pewno dzięki obserwacji postronnych osób jak i własnej może mniej obiektywnych zauważyłem: znaczne spowolnienie podstawowych czynności jakie wykonujemy każdego dnia,a także krótkie i dłuższe zaniki pamięci,kłopoty z koncentracją i logicznym tokiem rozumowania.Krótki chwile całkowitego tzw.zamyślenia się i teraz coś ciekawego.
Brak snów :!: ,zdałem sobie z tego sprawę niedawno !!
Co o tym wszystkim sądzicie!Ale żeby było ciekawiej to powiem wam ,że nie mam problemów z koncentracją np. jak gram w szachy i to partie błyskawiczne 3 min.ba szybciej analizuję warianty,przewiduję posunięcia,gram z pewnością dużo lepiej niż przed rokiem.Czy czasem wyjątek nie potwierdza reguły?

Czy ktoś zauważył, zwrócił uwagę u siebie na podobne rzeczy! :?:
A-ha Jak długo trwały wasze zabiegi? Bo mój pierwszy 3 godziny a drugi 4,5 godziny.
odliczając czas tzw.przygotowania pacjenta.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 24 Wrz, 2009   

To niesamowite co piszesz Krzysztofie...
U mnie tego nie było. Od początku po operacji miałam mnóstwo kolorowych snów...
Takie kłopoty z koncentracją w dzień - owszem - coś takiego się zdarzało czasem, takie jakby malutkie luki w pamięci - uważałam, że to kwestia znieczulenia i że to minie...chyba minęło albonie do końca zdaję sobie z tego sprawę ;-)
Wydaje mi się, że w pewnym stopniu to sprawa stresu, tego że po operacji nasza psychika czuła że to "już po" i musiała sobie odpocząć..i stąd to rozleniwienie?
Co to błyskotliwości w szachach to...wydaje mi się , że to dzięki wielu kroplówkom otrzymanym w szpitalu. Twój organizm został przepłukany, odżywiony i często się spotkałam z określeniem że po kroplówkach ma się "jasny umysł" ;-)
Ja też po kroplówkach czułam się świetnie i mózg miałam jak "komputer".
Na pewno to jest duża rola odejścia stresu przed operacyjnego w takich naszych reakcjach. To jest jak euforia rozpoczęcia nowego etapu, radość lecz i zmęczenie czekaniem na operację. To wszystko gdy złoży się do kupy to mamy akurat ciekawy obraz reagowania naszego układu nerwowego na zmiany w naszym życiu. Operacja jest przeżyciem dla każdego, przed nią zbieramy siły, motywujemy organizm a potem jest luz i jednocześnie ulga połączona z radością.
Jak myślicie? To moja teoria, myślę że bardzo prawdziwa. Jakie jest Wasze zdanie?
Moja operacja trwała ok. 2,5 godziny.

duska 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 01 Lip 2009
Skd: Kraków

Ja po kazdej operacji mam klopoty z koncentracja..Tak jak piszesz, Krzysztofie34, luki w pamięci, rozkojarzenie..Ale to wszystko mija (albo tak mysle :mrgreen: ). Sądzę, ze to jest wynik tego, ze organizm po operacji podejmuje gigantyczny wysilek w celu regeneracji i cala energia skierowana jest w miejsce operowane, zeby sie zagoiło i zeby organizm wrocil do formy. I upraszczajac sprawe, na pierdoly brak mu energii :) Taka jest moje hipoteza, bo po tylu operacjach zawsze jest tak samo :) W pierwszym tygodniu po powrocie do domu jestem w stanie zapomniec jak sie nazywam :mrgreen: Potem juz jakos idzie :-D
Co do snow to nie wiem, bo bardzo rzadko pamietam swoje sny wiec u mnie nic tu nie ulega zmianie.
P.S. Wszystkie moje operacje trwaly od 2,5 - 5 godzin.

ewunia123 
Popularus Bioderkus

Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Warszawa

Zabieg operacyjny w porównaniu ze spaniem na plecach to dla mnie był drobiazg. nie ma nic gorszego niż spanie na plecach z poduszką między nogami.
Jestem 4 miesiące po operacji,ale jak sobie to przypomnę to robi mi się niedobrze. To był po prostu horror. Noce absolutnie bezsenne( piwo w środku nocy niestety też nie pomagało)Często wstawałam i otwierałam komputer żeby czymś się zająć. Pozwolenie na spanie na boku( najpierw na operowanym ) dostałam na pierwszej kontroli po 7 tyg po operacji. Na wszelki wypadek poczekałam jeszcze tydzień ,a potem co to było za szczęście położyć się nareszcie w ulubionej pozycji. Teraz już szaleję i śpię jak chcę nie myśląc o zakazach i nakazach.Jest super.
Niestety ,jak widać na wszystko musi przyjść odpowiedni czas .
Pozdrawiam :-)

Magdzioshka 
Popularus Bioderkus

Doczya: 08 Sie 2009
Skd: Tarnowskie Góry

Ja na szczęście nie zauważyłam u siebie po operacji braku koncentracji czy żebym zapominała czegoś, no chyba że nie zwróciłam na to uwagi. Tym bardziej że zaraz po operacji zaczęłam się uczyć do egzaminów a przyszło mi to zadziwiająco z wielką łatwością. Sny miewam co noc i na dodatek bardzo dobrze je pamiętam co przed operacją się nie zdarzało. Problemów ze snem w szpitalu nie miałam jedynie jak wróciłam do domu to przez pierwsze 3 dni nie umiałam zasnąć albo się budziłam non stop, wtedy siadałam na łóżku i dopiero w takiej pozycji zasypiałam. Obecnie się przyzwyczaiłam do spania na plecach mimo, że ostatnio zaczął mnie pobolewać kręgosłup w okolicy lędźwi ale myślę że jest to spowodowane nie znieczuleniem ale nowym układem kręgosłupa, wcześniej miałam chorą nogę krótszą o 2 cm a obecnie jest ona dłuższa o ok. 1cm.
Pierwsza moja operacja trwała 1.5 godziny, 2 operacja - 3 godziny a 3 operacja - 2.5 godziny :mrgreen:
Pozdrawiam :-D

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
Wysany: Pi 25 Wrz, 2009   

Kontynuacja wypowiedzi z tematu Znieczulenie podpajęczynówkowe

W związku z nowym, ciekawym doświadczeniem Krzysztofa34, mamy kolejny nowy temat :mrgreen:

Z zaciekawieniem czytałam Twoją wypowiedź i muszę stwierdzić, że chyba będziesz jednak tym wyjątkiem, który potwierdza regułę....

Osobiście to co u siebie zauważyłam po zabiegu, to na pewno problemy z pamięcią świeżą :-| Objawia się to tak.....i właśnie zapomniałam co miałam napisać :-x Tak to wygląda. Teraz siedzę w moim pokoju i wiem, że muszę iść np po kanapkę do kuchni (odległość 10 kroków), docieram do kuchni i stoję i się zastanawiam, po co ja tam szłam.... Czasem, mam też problem z formułowaniem na bieżąco moich wypowiedzi, brakuje mi słów....

Krzysztof34 napisa/a:
Brak snów :!: ,zdałem sobie z tego sprawę niedawno !!

Jak już zasnę, to mam nadmiar snów, tych nie dobrych, wiecznie gubię w moich snach własne zęby, czuje przy tym okropny zapach, i w dodatku potem myje je we wodzie, bo chcę włożyć znów do buzi. Albo zęby, albo dzieci, albo gdzieś ciągle uciekam i nie mogę uciec....No i mam zawroty głowy od tego zespołu popunkcyjnego....
Ale te zmiany to raczej na minus niż na plus :-?

Krzysztof34 napisa/a:
Czy takie nazwy leków jak Coffecorn forte,Memotropil były komuś serwowane!

W szpitalu niestety nie podano mi nic innego na ten ból głowy jak płyny i jeszcze raz płyny w kroplówkach i leżenie plackiem najlepiej z głową poniżej poziomu serca....Niestety po kroplówkach ból wracał z podwojoną siłą i musiałam szprycować się sama swoimi lekami, bo w szpitalu mogłam liczyć na jakąś etopirynę, czy ketonal, który i tak nie pomagał....

Drogi Krzysztofie34 wracając do Twojego pytania, to brałam Koferin albo Avil (tabletki p/bólowe z USA mają w sobie w sumie kwas acetylosalicylowy i coś tam jeszcze ale z naszymi zwykłymi tabsami się chowają) I nie mów mi, że ktoś Ci podał Memotropil ??? Przecież on jest wskazany w leczeniu zaburzeń czynności poznawczych (z wyjątkiem choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji), w leczeniu wspomagającym następstw niedokrwienia mózgu, w objawowym leczeniu zawrotów głowy, w leczeniu wspomagającym dysleksji u dzieci (o masie ciała powyżej 30 kg – wiek powyżej 9 lat) oraz w leczeniu mioklonii pochodzenia korowego. No chyba że to ze względu na zawroty głowy to rozumiem i poprawę ukrwienia naczyń mózgowych !!!

Aha moja artroskopia trwała 2 godzinki z kawałkiem.

KubaP. 
Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 19 Cze 2009
Skd: Kielce

Ale jaja! Naprawdę odczuwacie jakieś zmiany? W sensie na lepsze? MOże i mi się przytrafi coś super po operacji. Będe lepiej słyszał, ooooo, a może słyszał w myślach innym? To by dopiero było! Ale tak na serio - ciekawy temat. Szczególnie z tą koncentracją u Krzycha. To duży plus, taki bonus!

Jupi 
Piwopij smakowity
Bioderkus!!!

Status: Inne operacje
Doczy: 24 Wrz 2009
Skd: Dolnyśląsk

Przeszedłem 6 zabiegów operacyjnych ale żadnych sensacji nie pamiętam, miałem narkozę.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Ja na szczęście, nigdy nie miałam żadnych nieprawidłowości, ale faktycznie miałam narkozy a nie blokady.

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 26 Wrz, 2009   

Jowi napisa/a:
I nie mów mi, że ktoś Ci podał Memotropil

Tak brałem ten lek i dziwię się teraz,że tak było,choć a może dobrze,że go brałem!Sam już od tych leków chyba ogłupiałem!Przebywający ze mną w Szpitalu na Oddziale Rehabilitacji pacjenci po udarze o dziwo też przyjmowali ten lek,tylko w większej dawce.
Cytat:

Osobiście to co u siebie zauważyłam po zabiegu, to na pewno problemy z pamięcią świeżą :-| Objawia się to tak.....i właśnie zapomniałam co miałam napisać :-x Tak to wygląda. Teraz siedzę w moim pokoju i wiem, że muszę iść np po kanapkę do kuchni (odległość 10 kroków), docieram do kuchni i stoję i się zastanawiam, po co ja tam szłam.... Czasem, mam też problem z formułowaniem na bieżąco moich wypowiedzi, brakuje mi słów..

Myślę,że tak do końca to chyba żaden z lekarzy świadomie nie informuje pacjentów o wszystkich powikłaniach mogących wystąpić przy takim czy innym znieczuleniu!Ja sobie z tego sprawę zdawałem ale ta rzeczywistość po operacjach troszkę mnie zaskoczyła!!

I kolejny przykład : Mam listę 6 art.które mam zakupić w sklepie,już świadomość kupna "aż "6 artykułów musi być zapisana bo zapomnę,ale zdziwienie mojej żony i moje po przyjściu moim do domu bo z listy 6 art. i tak jedną pozycję pominąłem !No szlag mnie trafił!!Przecież w sklepie sprawdzałem punkt po punkcie żeby właśnie niczego nie pominąć!!

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Wysany: Nie 27 Wrz, 2009   

Krzysztof34 napisa/a:
Myślę,że tak do końca to chyba żaden z lekarzy świadomie nie informuje pacjentów o wszystkich powikłaniach mogących wystąpić przy takim czy innym znieczuleniu!Ja sobie z tego sprawę zdawałem ale ta rzeczywistość po operacjach troszkę mnie zaskoczyła!!

Myślę, że jakby pacjent wiedział wszystko, czego może się spodziewać po zabiegu, to sadzę, że lekarze dołączyli by do grona bezrobotnych, bo każdy obawiałby się leczenia :->
A z ta pamięcią faktycznie coś jest nie tak, ja nawet zaczęłam zażywać Lecytynę :-o

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Wysany: Nie 27 Wrz, 2009   

Jowi napisa/a:
Myślę, że jakby pacjent wiedział wszystko, czego może się spodziewać po zabiegu, to sadzę, że lekarze dołączyli by do grona bezrobotnych, bo każdy obawiałby się leczenia

Właśnie doszedłem do takiego samego wniosku!

S
Popularus Bioderkus

Doczy: 19 Pa 2009
Wysany: Wto 27 Pa, 2009   Neurologicznie/Niedowłady itp.

Jak miałem okazje się przekonać zabiegom na biodrach często towarzyszą komplikacje pooperacyjne czyli niedowłady. Mój niedowład był w wyniku wypadku, stopa minimalnie wraca do sprawnosci ruchowej ale nie dość szybko jak na moje wymagania.

Znacie dobrego neurologa, którego można polecić?
Substancje wspomagające? poza Alanerw i Nivalin?
Może jakiś rodzaj stymulacji?

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Wysany: Wto 27 Pa, 2009   

Może terapie TENS takie mrówki na pobudzenie nerwów :-P Fizjoterapeuci będą bardziej obcykani w tym temacie myślę :mrgreen:

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Wrz 2009
Skd: łódzkie
Wysany: Sro 28 Pa, 2009   

S napisa/a:
stopa minimalnie wraca do sprawnosci ruchowej ale nie dość szybko jak na moje wymagania.

Niestety, regeneracja nerwu strzałkowego trwa długo. U mnie trwała ponad 6 miesięcy, a w tym czasie wzięlam 120 zastrzykow z Niwaliny (codziennie jeden).
Teraz (po trzeciej operacji endo w tym samym biodrze) mam inne nerwy naciągnięte i jestem po pierwszej serii stymulacji porażonego mięśnia. Mam wrażenie, że to pomaga odbudowąc jego siłę. Może więc udaj się do specjalisty od rehabilitacji. Biorę też zastrzyki Miligamma, ale to w zasadzie to samo, co Alanerw.
Co do lekarza, może poszukaj dobrego neurologa na znanylekarz.pl. A przede wszystkim uzbrój się w cierpliwość. Tak mi radzi moja lekarka od rehabilitacji, bo mi też jej brakuje. ;-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: