Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
SEX po operacji
Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Pon 20 Lut, 2012   

Jako, że temat ważny i istotny nasza Fundacja BIODERKO przy współpracy ze znakomitościami profesorem Zbigniewem Lwem-Starowiczem oraz profesorem Jarosławem Czubakiem zainicjowała program badawczym przygotowany dla kobiet po zabiegach operacyjnych stawów biodrowych.

Tematem wspólnej akcji jest „Życie intymne kobiet po operacji stawu biodrowego”.

Wszystkie PANIE chcące zapoznać się z akcją prosimy o śledzenie specjalnie w tym celu zalożonego wątku na naszym forum: TUTAJ

Panów, którym temat nie jest obojętny zapraszamy do dyskusji :)

Zapraszam do tematu: Życie intymne kobiet po operacji stawu biodrowego
Pozdrowienia ;-)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Pon 23 Kwi, 2012   

Chciałabym Wam wkleić skopiowany post Kate310 napisany po uczestnictwie w warsztatach organizowanych w Krakowie 21.04.2012, gdzie był poruszany temat bezpiecznych pozycji dla osób z protezami:
Kate napisała świetne podsumowanie:
"Wielkim plusem dla mnie był krótki ale treściwy wykład o pozycjach sexualnych.
Najlepsze dla Bioderek są pozycje:
* misjonarska ze złożonymi nogami partnerki, partner z nogami rozchylonymi,
* pozycja boczna - najlepiej ta gdy partnerzy są zwróceni twarzami do siebie, partnerka leży na operowanym biodrze
* pozycja kiedy partnerka leży a partner stoi i przytrzymuje jej biodra (absolutnie nie chwyta za kolana czy stopy) - pozycja dobra na stół czy pralkę
* pozycja gdy oboje partnerzy stoją,partnerka tyłem do partnera - ale ważne wtedy jest by partner obejmował partnerkę za brzuch i przyciągał ją do siebie, aby miednica nie za bardzo była "wypchana w tył".

No i tyle - w zasadzie szału nie ma - generalnie można to sobie w jakiś sposób urozmaicać ale najważniejsza rzecz to układać miednicę w tzw. tyłopochyleniu (trzeba to sobie wyobrazić tak jak pies podkula ogonek - tak mamy układać miednicę), a partner absolutnie nie może opierać swojego ciężaru na miednicy partnerki ale opierać się na swoich kolanach, nogach i rękach wokoło partnerki.
"

Postanowiłam to umieścić tu, bo szczególnie ważne jest poruszane w poście Kate ustawienie miednicy i tyczy się to osób także po innych operacjach bioder :)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Czy to są jedyne dozwolone pozycje?
AgaW napisa/a:

* pozycja kiedy partnerka leży a partner stoi i przytrzymuje jej biodra (absolutnie nie chwyta za kolana czy stopy) - pozycja dobra na stół czy pralkę

A co gdy partnerka nóg nie może rozchylić?
AgaW napisa/a:
* pozycja boczna - najlepiej ta gdy partnerzy są zwróceni twarzami do siebie, partnerka leży na operowanym biodrze
Tylko że ja mam oba biodra po operacji!
AgaW napisa/a:
Te pozycje nie sprawdzą się gdy partner nie ma odpowiedniego "sprzętu" :mrgreen:
Tylko te cztery pozycje przedstawiono ???

kate310 
żyję z nadzieją

Status: Endo x 1
Doczya: 22 Lip 2011
Skd: Polska Południowa

Jedyne omówione, które zostały znalezione przez prowadzącą warszataty. Mnie też to nie zachwyca, podane pozycje można sobie modyfikować, ważne jest aby miednica zachowała "podkulony ogonek" :)

A co gdy partnerka nóg nie może rozchylić

No to klops - ta pozycja odpada chyba, że może podnieść nogi do góry ? :)

* pozycja boczna - najlepiej ta gdy partnerzy są zwróceni twarzami do siebie, partnerka leży na operowanym biodrze - Tylko że ja mam oba biodra po operacji
Był poruszony przypadek dwóch operowanych bioder ale zapomniałam co prowadząca odpowiedziała, może dziewczyny sobie przypomną :)

* pozycja boczna - najlepiej ta gdy partnerzy są zwróceni twarzami do siebie, partnerka leży na operowanym biodrze - Te pozycje nie sprawdzą się gdy partner nie ma odpowiedniego "sprzętu" :mrgreen:
Tylko te cztery pozycje przedstawiono

Tyle, szału nie ma, moich ulubionych też nie ma :(
sądzę, że z czasem gdzy protezy się "jednoczą z ciałem" można próbować innych

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

To napewno nie są wszystkie możliwości, ale ich bezpieczna część. Choć to okrojony zakres to jednak dla czytających mogą być bardzo ważne wskazówki.
A całą resztę każdy może indywidualnie dopytać swojego fizjo ( bo tak najbezpieczniej ) :)

duska 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2009
Skd: Kraków

pasiflora napisa/a:
Te pozycje nie sprawdzą się gdy partner nie ma odpowiedniego "sprzętu" :mrgreen:

hahaha skarżysz sie, czy chwalisz?

pasiflora napisa/a:
A co gdy partnerka nóg nie może rozchylić?

To ich nie rozchyla :mrgreen:

pasiflora napisa/a:
Tylko te cztery pozycje przedstawiono ???

Nie, nie tylko. Ale weź Ty się babo wysil i pomyśl, jak to zrobić, gdy masz dwie nogi operowane i nie masz dostępu do sprzętu :mrgreen:
A tak serio, każdą z tych pozycji można modyfikować..Tym sposobem zrobi Ci się ich kilkanaście. Jak masz dwie nogi operowane to na jednej leżysz, a drugą zabezpieczasz poduszką. I tyle. Jak nie masz odwodzenia to ustawiasz faceta z tyłu czy boku i nie rozchylasz nóg.. Ech.. tak mówisz, jakbyś miała nogi chore od wczoraj :mrgreen:

Poza tym dozwolone jest wszystko, byle pamiętać o ustawieniu miednicy (nie robić kaczego kupra, tylko ją podciągać do przodu), nie "pracować na długich dźwigniach" (tak, ten termin wywołał sporo radości :mrgreen: ) czyli partner powinien przytrzymywać nogi partnerki za uda, a nie za kolana czy kostki, oraz wyjaśnić partnerowi, że ma wzmocnić ręce, bo podczas seksu nie wolno się na nas całkowicie kłaść, żeby nie dociskać miednicy :mrgreen:
To zostawia naprawdę spore pole manewru, trzeba tylko rozmawiać o tym z partnerem i myśleć. I taki był przekaz Kasi Michaluk na warsztatach :mrgreen:

Jupi 
Piwopij smakowity
Bioderkus!!!

Status: Inne operacje
Doczy: 24 Wrz 2009
Skd: Dolnyśląsk

kate310 napisa/a:

Ależ oczywiście że nie, troszkę inwencji i wyobraźni...a jak już całkiem nie możesz to chłopu chociaż ulżyj...stawy w szczęce cię chyba nie bolą? :lol:

pasiflora napisa/a:

A jednak.... :lol: rozmiar ma znaczenie :-P

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Wto 24 Kwi, 2012   

duska, jak Cię tylko spotkam to ...
duska napisa/a:
Ech.. tak mówisz, jakbyś miała nogi chore od wczoraj
Teraz to właśnie sobie radzę z tym i nie narzekam. Krzyśka zawsze możesz dopytać he he.
Przed operacją to był dramat właściwie w tym temacie. Na szczęście dni trudne mam za sobą. Teraz byle do przodu.

Pytania czysto hipotetyczne. Przecież można pytać? :mrgreen:
Co do seksu to zasada jest taka wg mnie Jak tak nie można to zawsze znajdziemy sposób :-P :mrgreen:

judyta_d 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 04 Gru 2009

Przypomniała mi się jeszcze jedna pozycja , dobra dla osób które maja problem z rozstawianiem nóg. Partner leży na boku a kobieta na placach pod kontem prostym w stosunku do partnera z przełożonymi nogami na nim tak że mniej więcej jej łydki są na jego pośladkach:))) nie wiem na ile to zrozumiale napisałam. Może taka mało romantyczna...ale ....w sumie...
Ja generalnie odebrałam to tak że można wszystko tylko trzeba przestrzegać kilka zasad ujętych przez koleżanki powyżej:)
Wykład Pani Kasi był super i zabawny i bardzo przydatny:)
Pozdrawiam serdecznie wszystkie koleżanki które poznałam....jesteście super!:)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

judyta_d napisa/a:
można wszystko tylko trzeba przestrzegać kilka zasad ujętych przez koleżanki powyżej

Dokładnie tak :ok: Chyba że ktoś dodatkowo ma coś zakazane.
Reszta to kwestia wyobraźni i pomysłowości, najważniejsze to rezygnować z tej sfery, nie dołować czego się nie może, tylko szukać bezpiecznych rozwiązań i rozwijać kreatywność w tym temacie :)

meg 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 20 Sty 2010
Wysany: Wto 08 Maj, 2012   

Witajcie,
Przeczytałam ten wątek, bo to ważny temat, a zmianki na temat seksu i pozycji publikowane ogólnie dotyczą zwykle kilku tygodni po operacji, a co dalej... Jestem po 2 lata po endo jednej strony i 1,5 roku po drugiej i szczerze mówiąc od jakiegoś czasu nie ograniczam się i robię to jak kilka lat przed operacją. Biodra nie strajkują :) , więc chyba im nie szkodzi. Po dłuższym siedzeniu przy komputerze czasem czuję jedno, więc nie wiem co jest bardziej niebezpieczne seks czy siedzenie :)

Pozdrawiam serdecznie,

duska 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Lip 2009

meg, własnie chodzi o to, że w pierwszych tygodniach poprzez ból i dyskomfort organizm sam się zabezpiecza. Ale potem, kiedy ból znika, zapominamy o tym, że to NIE SĄ PRAWDZIWE BIODRA i mają swoje mechaniczne ograniczenia. Tak naprawdę, przy niewłaściwym ruchu, wywichnięcie endoprotezy to jest moment. Dlatego właśnie na warsztatach fizjoterapeutka kładła nacisk na wyrobienie sobie pewnych odruchów na całe życie, dotyczących ustawienia miednicy czy unikania pewnych pozycji, które mogą spowodować wywichanie endo. Ja też mam pełny zakres ruchu, ale dla własnego bezpieczeństwa unikam niektórych pozycji, bo szkoda ryzykować.. Pozycji erotycznych jest wystarczająco dużo, żeby było fajnie :mrgreen:
Odnosząc się do tego co napisałaś trudno powiedzieć, czy to jak robisz to teraz jest dla Ciebie niebezpieczne czy nie, bo nie wiem jak robiłaś to przed operacją ;)
Dziewczyny wyżej pisały już jakie pozycje są dla nas ok, ale ja bym się osobiście skupiła tylko na tym, czego robić nie powinnyśmy. Reszta zależy od sprawności naszej, sprawności naszego partnera (niech sobie też chłopaki poćwiczą, a co! ;) ), ograniczeń ruchowych wynikających ze stanu zdrowia, inwencji twórczej, itp.. Natomiast tego czego nam nie wolno wynika z tych samych zasad, które odnoszą się do normalnego funkcjonowania z endoprotezą czyli:
unikanie krańcowych pozycji biodra,
unikanie rotacji wewnętrznej biodra,
nie tworzenie długich dźwigni,
itp..
Żadne cuda :mrgreen:

meg 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 20 Sty 2010

W kwestii seksu miałam na myśli np. pozycje z ruchami mojej miednicy :)
Odbiegając od tematu to łapię się często na tym, że zakładam nieświadomie nogę na nogę i orientuję się dopiero po chwili - to też chyba nie jest wskazane :)

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

Nie nie jest wskazane zakładanie nogi na nogę ja nie mam endo jestem po osteotomii a pierwsze na co zwrócił mi uwagę mój terapeuta bo zakładałam chorą noge na zdrową przy ubieraniu np buta bo mi tak wygodniej na chorą nogę było słowa pamiętam do dziś chce sobie Pani biodro wywichnąć? Sto razy się pani to z pewnością uda za 101 już może się to pani nie udać jaka kolwiek ingerewncja w biodro czy to mamy zachowany swój staw czy endo takie ruchy są zabronione.

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 16 Maj 2012
Skd: Warszawa
Wysany: Sro 16 Maj, 2012   

Nie znalazłam tematu, a powiedzcie mi jak u Was z sexem było przed operacją?? U mnie to jakaś katorga. Są takie pozycje w których nie jestem w stanie wytrzymać, klasycznej też do końca nie jestem w stanie wykonać bo w biodrach mam na tyle ograniczenie, że porządnie mojego J. nie mogę objąć :( Jedynie na łyżeczki lub pieska jest lepiej :( Ogólnie nie umiem się cieszyć tym bo ciągle myślę żeby mnie nie bolało :(

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: