Status: Endo x 1
Wysany: Sro 25 Maj, 2011
Zeby uzyskać ten wyprost potrzebne są mobilizacje mięśni, które za niego odpowiadają. Też mam wątpliwości, czy ćwiczenie stóp i mięśnia pośladkowego pomoże Ci wyprostowac biodro. Ale może rehabilitant ma jakąś inną wizję.. Rzeczywiście, zapytaj kogoś innego...
_________________ - Kapitanie! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie. To znaczy, że możemy atakować we wszystkich kierunkach!
Wysany: Pon 06 Lut, 2012 rehabilitacja przed i po ENDO
W czerwcu miałam operację rewizyjną stawu biodrowego . Był to siódmy zabieg na tym samym biodrze . Drugie biodro również jest po operacji rewizyjnej 11 lat . Po ostatniej operacji codziennie ćwiczę . Od grudnia raz w tygodniu z rehabilitantem . W mieszkaniu w obrębie kuchni chodzę przeważnie bez kul , chociaż czasami lekko się opieram przy meblach , ale kiedy mam przejść dłuższy odcinek bez kul- do pokoju odczuwam ból w udzie i w kolanie , sprawia mi to trudność . Kolano boli mnie też przy wykonywaniu niektórych ćwiczeń .Zastanawiam się jak długo ten ból może się utrzymywać przy samodzielnym poruszaniu i jaka jest jego przyczyna . Bardzo proszę naszych fizjoterapeutów o wyjaśnienie .
Lekarze mówią, że tkanki miękkie nie pozwoliły na wyrównanie skrótu.
lucynaraq,
Czy miałaś terapię przedoperacyjną ukierunkowaną na zwiększenie elastyczności tkanek miękkich? Jeśli lekarze zamierzali uzyskać tak dużą korekcję skrótu kończyny , to taką terapię powinnaś przejść OBOWIĄZKOWO
Rozumiem, że Ty jesteś już PO zabiegu więc piszę teraz o tym ku przestrodze dla tych PRZED.
Tak na marginesie, pisząc o terapii przedoperacyjnej w Twoim przypadku absolutnie nie myślę o ćwiczeniach lecz o mobilizacji powięzi. To one najczęściej limitują możliwość operacyjnej eliminacji/redukcji skrótu kończyny.
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie dot. ćwiczeń zmniejszających/likwidujących przykurcz w stawie biodrowym, konieczne jest najpierw określenie czym ten przykurcz jest spowodowany. Napiętą tkanką? Jeśli tak to jaką? Tutaj powinnaś otrzymać dokładną i precyzyjną odpowiedź. Bez tego, wszelkie próby poprawy zakresu ruchu to jedna wielka loteria. Jeszcze raz: NAJPIERW DOKŁADNA DIAGNOZA A DOPIERO POTEM PROPOZYCJA LECZENIA I JEGO ROZPOCZĘCIE
Fizkom
Wiesia187 napisa/a:
Zastanawiam się jak długo ten ból może się utrzymywać przy samodzielnym poruszaniu i jaka jest jego przyczyna
Wiesiu187,
Ból kolana, o którym piszesz, bedzie utrzymywał się stale lub wymiennie z bólem w innych regionach ciała do czasu, kiedy nie zostanie znaleziona i zlikwidowana przyczyna jego powstania. Ból, o którym piszesz jest sygnałem, że jakiś element, struktura w Twoim układzie ruchu pracuje nieprawidłowo Radzę nie lekceważyć jego obecności i nie słuchać "dobrych " rad o koniecznosci zaadoptowania się stawu kolanowego do obciążenia. To z reguły kończy się źle
Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele stąd diagnoza powinna być poprzedzona bardzo dokładnym badaniem funkcjonalnym i palpacyjnym . Między innymi może go wywoływać źle wykonywane lub źle dobrane ćwiczenie Sama zresztą piszesz o bólu kolana pojawiającym się podczas ćwiczeń.
Szukaj terapeuty, który będzie umiał ocenić:
1. jaka struktura anatomiczna jest bolesna (więzadło, łąkotka, troczek rzepki, ścięgno, mięsień, powięź)
2. jaka jest przyczyna jej bolesności
3. zaproponuje adekwatną do problemu i spójną terapię
Powodzenia,
Fizkom
Ostatnio zmieniony przez Fizkom Sro 08 Lut, 2012, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: Wto 03 Kwi, 2012
Witam, jestem po operacji wstawienia endoprotezy, mam pytanie dotyczące rehabilitacji po operacji. Kiedy taka rehabilitacja powinna nastąpić ? Od lekarza prowadzącego nie dostałam żadnego skierowania a wizytę kontrolną mam za dwa miesiące. Czy właśnie na takiej wizycie lekarz skieruje mnie na rehabilitację ?
Pozdrawiam Dorota
Doroto, poczytaj dokładnie ten dział, spokojnie i od początku różne tematy - a dowiesz się jak jest, że lekarze nie wszyscy kierują na rehabilitację, często trzeba się dopominać szczególnie ćwiczeń bo same zabiegi fizykalne tak częśto pisane na skierowaniach to za mało. Już teraz możesz zacząć rehabilitację funkcjonalną, uczącą Cię od nowa prawidłowo chodzić, pracę na tkankach. Nie czekaj, warto dodatkowo wesprzeć się zanim dojdzie kolejka na nfz prywatnymi wizytami u terapeuty aby nie tracić czasu tylko mieć już zdane ćwiczenia dobrane dla Ciebie. Jesteś z Wa-wy więc masz dobrych terapeutów pod ręką, wystarczy poszukać
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Witajcie,
Minęło już dziesięc tygodni od operacji. Profesor, który mnie operował, nawiasem mówiąc świetny specjalista, mogę mówic o nim w samych superlatywach, od początku był przeciwny jakiejkolwiek rehabilitacji. Nie posłuchałam, będąc po lekturze KĄCIKA REHABILITACJI, postanowiłam na własną rękę poszukac terapeuty. Udało mi się. Spotykamy się co dwa tygodnie, płacę za to sporą kaskę, ale widzę rezultaty. Chcę tylko wyrazic, myślę że opinię wszystkich bioderkowiczów, to FORUM jest dla mnie źródłem wiedzy, tu znalazłam wsparcie i wiele porad, które ułatwiły mi funkcjonowanie w szpitalu i po operacji. Pozdrawiam.
Jagodo, też uważam że Profesor to wybitny specjalista optopeda i chylę niziuko czoło przed jego wiedzą - ale w kwestii rehabilitacji mam zdanie jakie znasz z Forum Bardzo miło, że znalazłaś na Forum pomoc, że zaryzykowałaś próbę rehabilitacji i czujesz że to pomaga Życzę Ci postępów -o których pisz koniecznie ! i szybkiego powrotu do sprawności
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Doczya: 09 Kwi 2012 Posty: 1 Skd: Zielona Góra
Wysany: Wto 10 Kwi, 2012
Witajcie,jestem tu nowa.Jestem po endoprotezie lewego stawu biodrowego.Operacje miałam 3 tygodnie temu,kontrole w szpitalu mam dopiero pod koniec maja.Do tego czasu mam zestaw ćwiczę właściwie na leżąco,i nic poza tym.Jestem bardzo ciekawa kiedy faktycznie powinnam rozpocząć rehabilitację,bo ja się w tym gubię,a nie chciałabym czegoś przegapić przez niewiedzę.Pozdrawiam wszystkich.
Doczya: 29 Sie 2012 Posty: 37 Skd: mazury
Wysany: Sro 28 Lis, 2012
Mama 10 tygodni po operacji
Kuleje, bo boli ją pachwina, i noga puchnie w kolanie
Była u lekarza tydzień temu, kazała nosić 1cm podpiętek dla wyrównania nóg , jesli mama chce
Martwi mnie te jej opuchlizna i ból w pachwinie, mówi, że 3 tygodnie temu czuła się lepiej niż teraz
tak mi jej żal
Natalka22,
Faktycznie. Trochę to niepokojące tym bardziej, że Mama wspomina o lepszym samopoczuciu kilka tygodni wcześniej.
Zadam więc kilka pytań. Proszę, odpowiedz precyzyjnie.
1. czy Mama porusza się o dwóch kulach i ile czasu zostało poświęcone na naukę chodu?
2. czy Mama jest w trakcie rehabilitacji? jeśli tak jaki jest plan terapii? na czym polegają ćwiczenia.
3. określ dokładnie miejsce bólu st. kolanowego (przód, bok, przyśrodek, tył)
4. jaki jest skrót długości kończyny operowanej? w jaki sposób został zmierzony?
Wysany: Czw 29 Lis, 2012
1. Mama chodzi o dwóch kulach, nauka chodu nastąpiła 3 dni po operacji
2. tydzień po powrocie do domu ma rehabiliantana prawie codziennie w domu.
Cwiczą na rozluźnienie mięśni kręgosłupa, bo powiedział, że mama jest bardzo sztywna, nigdy nie byłam u mamy w trakcie ćwiczeń, mama mówi, że ma jakąś gumę i z nią ćwiczy skłony na boki, albo leży na plecach i się podciąga w górę, robi też skłony do przodu w czasie stania.
Teraz zastosował podwieszki z obciążeniem (tan chyba tak to się nazywa) bo mama lezy na plecach i odwodzi nogę, albo leży na boku i podosi ją w górę i opuszcza
Ćwiczy też przu drążku kucanie na wyprostowanych złączonych nogach, oraz wykroki.
3. mama mówi że boli ją przód kolana i pachwina nogi operowanej
4 to mnie dobija bo to, że kończyna operowana jest dłuższ widac gołym okiem, ale nikt tego nie zmierzył dokładnie
w zeszłym tygodniu była u operatora i pan doktor powiedziła, że to wszystko przez przkurcz i pwiedział, że jeśli chce to może sobie kupić w obuwniczym 1 cm podpiętek
Jeli coś zamotałam z tymi ćwiczeniami to bardzo przepraszam, bardzo jestm wdzięczna za zainteresowanie, dziękuję
Natalka22,
Odnośnie codziennej rehabilitacji pooperacyjnej - to bardzo dobry kierunek. Tylko poprzez dobrze przeprowadzoną terapię można uzyskać satysfakcjonującą poprawę w zakresie komfortu zycia z ENDO.
Brak wyniku pomiaru liniowego obu kk.dolnych to niestety częsty błąd. Pomiary orientacyjne, na oko mają duży margines błędu i nie nadają się do włączenia w planowanie terapii.
Z tego co piszesz, ćwiczenia Mamy nie uwzględniają nauki prawidłowej fazy podporowej dla operowanej nogi. Zresztą w przypadku róznicy w długości nóg (jeśli faktycznie jest) jest ona z zasady zaburzona. Podczas torowania podporu dla danej nogi, należy zwrócić uwagę na prawidłowe ustawienie stopy, kolana, miednicy i tułowia. Być właśnie nieuwzględnienie tych elementów jest przyczyną bólu. Wcale bym się nie zdziwił. Umiejscowienie bólu, o którym piszesz jest dość charakterystyczne.
Oczywiście wszystko wymaga sprawdzenia. Zasugeruj delikatnie fizjoterapeucie szczególne przyjrzenie się na ustawienie Mamy ciała (nogi) podczas podparcia na nodze operowanej. Czy nie jest przypadkiem tak, ze kolano i stopa uciekają (koślawią się) podczas obciążenia nogi?
Wysany: Pi 30 Lis, 2012
Dziękuję bardzo za Twoją opinię, jutro będę u mamy i przyjrzę się jej chodowi jeszcze dokładniej niż zwykle, tylko nie wiem czy będę potrafoła to określić
Przed chwilą dzwoniłam do mamy i powiedziałm jej wszystko o co ma zapytać , mam nadzieję, że Pan B cos wypatrzy.