Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 31 Maj, 2010
dr Mikusz - USTROŃ
amalka 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 08 Lut 2010
Skd: K- Koźle
Wysany: Nie 30 Maj, 2010   dr Mikusz - USTROŃ

Pytanko jak w tytule... Chodzi mi o dr Mikusza (Podżorski, który go "szkolił" pracuje obecnie w Bielsku) Mikusz wywarł na mnie naprawdę dobre wrażenie ale chciałabym się dowiedzieć coś więcej. Proszę o odpowiedzi ;-)

31.05

Zanim trafiłam do Ustronia, "diagnozowano mnie" w Kup. Wstawiłam cudzysłów, bo ta placówka to dramat (moim zdaniem) O Ustroniu i dr Podżorskim opowiedziała mi sąsiadka którą operował a lekarz rodzinny poinformował mnie o lekach biologicznych (o których reumatolog nie wspomniał nigdy :evil: )Do Ustronia jechałam załamana, pełna obaw i negatywnych myśli. Rozstanie z mężem i maleńkim wówczas synkiem, wspomnienia pobytu w Kup i depresji jakiej po tym pobycie dostałam, potęgowały mój prywatny "dramat"... Szpital w Ustroniu zaskoczył mnie już na wejściu wyglądem i przyjazną atmosferą. Nie widziałam szarych, smutnych pacjentów a kuracjuszy w dresikach, z plecaczkami i uśmiechami na ustach. Personel skakał wokół mnie jak w placówce prywatnej (nigdy nie byłam ale domyślam się, że tak by to wyglądało) o wszystko mogłam zapytać i nikt mnie nie zbywał. Wszędzie witano mnie z uśmiechem, "kuracjusze" zaczepiali mnie na korytarzu, pytali o zdrówko... Nie wiem jak to opisać- atmosfera tego miejsca jest niesamowita! Otoczenie szpitala przepiękne! Zalesione góry, Park pełen słońca i ławeczek, altanki, pasące się w zagrodzie owce, wszędzie zieleń i kwiaty a w przytulnym pokoju słyszałam plusk fontanny parkowej. Jest nawet ogród zimowy gdzie można posiedzieć w razie braku pogody. Personel miły i zawsze uśmiechnięty. Jedzenie naprawdę smaczne a w kawiarence można zjeść "domowy" obiadek (jeśli szpitalny nie smakuje) Sam Ustroń to piękne, malownicze miasteczko i obeszłam je wzdłuż i wszerz bo między zabiegami wskakiwałam w dresik (czy co tam miałam ochotę) i wyruszałam na spacerki. Zjadłam tak kilogramy oscypków :lol: Niedaleko szpitala jest sanatorium, gdzie można skorzystać z zalet jaskini solnej. No i najważniejsze- tam mnie wreszcie zdiagnozowano i nie potrzebowano kilku miesięcy a dni! Brzmi niesamowicie? Ale to prawda!
Tam też po raz pierwszy miałam konsultację ortopedyczną (dobrodziejstwa internetu odkrywam od niedawna a "moi" lekarze nie uznali za stosowne skierować mnie do ortopedy, mimo "kaczego" chodu; ja z kolei myślałam, że tak chodzę bo chodzę)
Konsultacja odbyła się u dr Mikusza. Ciepły, sympatyczny człowiek (choć ponoć jego wadą jest wieczny bałagan w dokumentacji hihi) zbadał mnie delikatnie, obchodząc się jak z jajkiem. Wytłumaczył wszystko, otarł łzy gdy rozkleiłam się na wieść o endo... Oczywiście pochodziłam po pokojach i popytałam. Każdy go chwalił! Podpytałam również pielęgniarkę, która lubiła ploteczki :lol: i on również wypowiadała się o dr Mikuszu w samych superlatywach. To mnie oczywiście uspokoiło.
Gdy mąż, synek i rodzice przyjechali mnie odwiedzić aż się uśmiechnęli. Byłam pełna optymizmu i szczęśliwa a spodziewali się widoku z Kup... Taka niespodziewanka :-P
Kończąc- o ile o dr Mikuszu nie mogę jeszcze wiele napisać, to o samym szpitalu sporo ;) Polecam to miejsce z czystym serduchem bo dla mnie pobyty tam to były wczasy. Zebym tylko nie tęskniła tak za moimi chłopakami... :cry:
Ps. Tam pobyt (w przypadku endo) trwa 10 dni. Dziś zadzwonili, że mam termin!!! 8.06!!! Trzymajcie kciuki ;)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Pon 31 Maj, 2010   

amalka, no w końcu ktoś poleca lekarzy z południa polski Napisz namiary na tego lekarza, proszę. Wiem, że Ustroń to bdb placówka medyczna

zozo 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 11 Lip 2009

Podżorski operował z 6 lat temu moją dalszą znajomą, starszą ode mnie jakieś 14 lat, więc nie wiem jaką endo jej wstawił. Do dzisiaj funkcjonuje normalnie, odczekała w kolejce chyba z 2-3 lata od podjęcia decyzji o operacji. Była bardzo zadowolona. Wcześniej do Ustronia jeździła co 2 lata rehabilitować swoje chore biodro. Ona podeszła bardzo systematycznie do leczenia swojego biodra. Najpierw systematyczne pobyty na oddziale rehabilitacyjnym, potem decyzja o operacji, odczekała swoje w kolejce i w końcu udana operacja. Obecnie nie mam niestety z nią kontaktu, ale chyba nic więcej by mi nie powiedziała - parę lat temu była bardzo zadowolona. Skoro dr Mikusz szkolił się pod okiem Podżorskiego, to sądzę, że można mu zaufać.

Jeszcze na jedno chciałam zwrócić uwagę - jaką endo Ci proponuje - nowoczesną, z krótkim, anatomicznym trzpieniem, najlepiej z ceramiczną głową i ceramiczną wkładką do panewki. No i warto zorientować się, czy się nie kwalifikujesz do bardziej oszczędzającej kość udową metody - kapoplastyka, BMHR. Niektórzy lekarze nie operują tymi metodami i w związku z tym nawet nie informują pacjenta o takiej możliwości, tylko od razu proponują endo.

amalka 
Popularus Bioderkus

Dziękuję za sugestie. Niestety nie ma wyjścia i u mnie konieczne jest endo :-( Mam już zniszczoną główkę, ubytki kostne (pewnie posterydowe) Wstawią mi właśnie endoprotezę krótkotrzpieniową ale (zabij mnie) nie pamiętam nazewnictwa :oops: Wiem tylko, że ma być jakaś "wypasiona", lepsza... Dr Mikusz stwierdził, że kobitce w wieku rozrodczym nie wszczepi czegoś, co mogłoby przeszkodzić ewentualnemu dzidziusiowi rozwijać się prawidłowo a badań na szkodliwość działania jonów metalu na płód ludzki nie ma (z przyczyn oczywistych) więc nakazał cierpliwość w oczekiwaniu... No i się doczekałam! Hurrrraaaa!!! :lol:

zozo 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 11 Lip 2009
Wysany: Wto 01 Cze, 2010   

Amalka, będzie dobrze :) .

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 01 Cze, 2010   

pasiflora napisa/a:
no w końcu ktoś poleca lekarzy z południa polski Napisz namiary na tego lekarza, proszę.

Amalko napisz kontakt do tego lekarza, może ktoś będzie chciał skorzystać z jego pomocy :)

amalka 
Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 05 Cze, 2010   

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie kliknięcie na poniższy link. Sami się przekonajcie, iż mój opis szpitala w Ustroniu jest zgodny z realem. Tylko pokój przedstawiony w galerii to chyba jakiś "wybrany" bo nie każdy aż tak wygląda ;D Prawdą jest jednak, że liczne oddziały są po remoncie.

http://www.szpital-reumatologiczny.ustron.pl/

Macie tu numery telefonów i poszczególne oddziały. Ja polecam Ustroń!

Edi 
Edi

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 20 Sty 2010
Skd: Wojkowice Kościelne
Wysany: Sob 05 Cze, 2010   

amalka jak długo czekałaś na termin operacji?

amalka 
Popularus Bioderkus

Wysany: Nie 06 Cze, 2010   

Edi podczas pobytu w celu diagnozy, miałam konsultację u dr Mikusza. Ten (przerażony wynikiem "oględzin") skierował mnie do poradni krótkoterminowej, w szpitalu w Ustroniu. Trafiłam tam 4.01.10 (znowu badał mnie Mikusz) a widzisz- we wtorek przyszłego tygodnia mam operację :) Gdyby nie to, że czekali na krótkotrzpieniowe dla mnie i trzech innych osób, byłoby po wszystkim już dwa miesiące temu. Wszystko poleciało szybko ale o ile wiem to czeka się tam 4- 5 lat ale można się odwołać. Ja pisałam podanie o szybszy termin, ze względu na szybko postępujące pogorszenie się mojego stanu zdrowia. Co prawda mnie to podanie nie było potrzebne (jak się później okazało) ale wiadomo- jak człowiek ma możliwość, to trzeba z niej korzystać :)

sylwia34 
sylwia34
Mikrus Bioderkus

Doczya: 31 Sty 2010
Skd: Olszyny
Wysany: Sro 16 Cze, 2010   witam

Mam pytanie może się orientujecie Ganza robią tez w Ustroniu ? Miłego dnia życzę

kinga 
19III2008 11VII2012

Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Sro 16 Cze, 2010   

sylwia34 napisa/a:
Mam pytanie może się orientujecie Ganza robią tez w Ustroniu ? Miłego dnia życzę

a ja zapraszam do głębszej lektury tego Forum :) wszystko jest przejrzyście napisane
wystarczy poczytać :)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

sylwia34, koniecznie nadrób lekturę bo jak widać na pierwszy rzut oka masz ogromne braki. Wszem i wobec piszą ludziska po osteo, że Ganza robi jedynie prof Czubak i to w Otwocku. Zdarza się że gościnnie operuje w innych miastach ale to ogromna rzadkość Pozdrawiam

sylwia34 
sylwia34
Mikrus Bioderkus

Doczya: 31 Sty 2010
Skd: Olszyny

Dziękuje dziewczyny za odpowiedz przyznaje mam wielkie braki w lekturze :oops: ale to temu ze nie zawsze mam dostęp do internetu :-( .Ale jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedz i miłego popołudnia :-)

alka 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 03 Sty 2012
Skd: Oświęcim
Wysany: Czw 05 Sty, 2012   

amalka,
Witaj, dopiero dwa dni temu odkryłam to forum. Bardzo proszę o pomoc. potrzebuję informacji o szpitalu w Ustroniu i dr Mikoszu lub innych lekarzach tam operujących. zostalam wpisana w kolejkę do endo przez dr Podżorskiego ( nie wiedziałam o tym). Teraz chciałam się zapisać do dr Czekaja w Suchej i dowiedziałam się, że już minęło 5 lat oczekiwania w Ustroniu. Muszę się zdecydować czy zrezygnować z Ustronia. Bardzo proszę o opinie, które mogą mi pomóc w podjęciu decyzji. Pozdrawiam Alka

amalka 
Popularus Bioderkus

Wysany: Pon 09 Sty, 2012   

Witaj Alko
Przepraszam, że dopiero dziś odpisuję... W ogóle daaawno tu nie zaglądałam a mam o czym opowiedzieć :-)
W tej chwili jestem już po drugim endo (obiecuję nadrobić braki, zmienić dane w profilu ale jest 2:10n w nocy i nie mam natchnienia).
Pierwsze bioderko sprawuje się cuuudnie. Na drugie nie czekałam nawet rok. Zaczął się właśnie 4ty miesiąc po operacji :-D
Osobiście z Ustronia bym nie rezygnowała. Nie będę się kolejny raz rozpisywała na temat tego miejsca, bo wyjdę na fanatyczkę hehe
Najkrócej jak się da- piękny spital, w pięknym miejscu, z personelem robiącym wszystko z uśmiechem a nie "z łaski", z pysznym jedzeniem, wspaniałymi specjalistami, kórych wypytać można o wszystko i nikt Cię nie zbywa, z cudowną siostrą oddziałową, pielęgniarkami "równymi kobitkami", z atmosferą jaka jest ponikąt nienaturalna dla spitala... :) Tam odzyskałam chęć do życia, optymizm, wiarę iż RZS to nie wyrok... Nawiązałam znajomości trwające kilka lat (w tym z paniami starszymi niż moja babcia). Nie słyszałam o schrzanionej tam operacji.
W skrócie o wrześniowym endo- w poniedziałek operacja, w środę powrót na salę i... pierwsze kroki (w tym do kibelka hehe), w czwartek spacerki, w piątek schody (2 pięterka), w sobotę już wędrowałam po parku, w poniedziałek byłam w domu :-D
POLECAM USTROŃ!!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: