Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Pon 04 Lip, 2011
Ginger i jej historia
AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sro 24 Lut, 2010   

Grazyna1950 napisa/a:
Ginger z własnego doświadczenia Ci radzę zasięgnij opinii kilku lekarzy, aby wybór leczenia był najlepszy dla Ciebie.

No też to radziłam, gdy napisałam: "Tylko nie zwlekaj i odwiedź kilku naprawdę dobrych lekarzy, żeby mieć pewność diognozy i wyboru metody leczenia"
Kilka opinii dobrych lekarzy daje dopiero obraz sytuacji. :)

ginger 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 19 Lut 2010
Skd: Jeleśnia

i dlatego rajd pora zacząć ;-) niech wszyscy lekarze maja się na baczności :-P

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Cytat:
i dlatego rajd pora zacząć ;-) niech wszyscy lekarze maja się na baczności :-P
Taka postawa to wzór :!:

Edi 
Edi

Maximus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 20 Sty 2010
Skd: Wojkowice Kościelne

Dokładnie Ginger musisz odwiedzić kilku,ja już powoli kończę wedrówkę - :lol: masz racje to słowo RAJD jest trafione w 10-tkę :!:

AniaK 
AniaK
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 18 Lut 2010
Skd: Koszalin

Witaj Ginger
Ja choruje na RZS od 20 roku życia więc wiem co to znaczy ból,wiem jak się czuje człowiek kiedy boli każdy najdrobniejszy staw. W tej chwili jestem po drugiej endo. Troche mnie to dziwi że przez tyle lat choroby dostajesz tylko leki przeciwbólowe gdyby cie nie bolało to rozumie ale w tym wypadku to troche dziwna metoda.
Ja na początku choroby bralam arechine ale ona nic nie pomagała tylko strasznie wzrok mi się pogorszył musiałam nosić okulary. Potem dostałam sulfasalazyne i to mi pomagało przez długi czas następnie był metypred, metotrexsat a obecnie czakam na przyjęcie na oddział reumatologi w poznaniu aby zakwalifikowali mnie do programu leku biologicznego.
A co do osteotomi to nie zwlekaj z tym bo póżniej kość udowa będzie się nadawała tylko na endo. U mnie tak było powiedziano mi że przy rzs nie stosuje się kapo. bo kości są zabardzo zniszczone.
Jak się sprawują twoie inne stawy?
Trzymaj się ciepło i powodzenia.

ginger 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Czw 25 Lut, 2010   

Witam AniaK :grin:
szczerze to już niekiedy nie mam siły co do niektórych lekarzy... :maruda: chorując od 2 roku życia dopiero mając 15 lat przestałam brać arechine (oczywiście w międzyczasie były przerwy) i co najdziwniejsze byłam w stałym kontakcie i pod kontrolą reumatologa, bo ktoś mi w końcu to przepisywał :zdziwko: od ostatniej wizyty, czyli parę dni temu, reumatolog przepisał mi sulfasalyzyne i jak na razie umieram, bo się potwornie źle czuje, ale każdy lek ma efekty uboczne, więc nie narzekam tylko trza się leczyć :maruda: w listopadzie byłam na reumatologii w Katowicach Ochojcu i tam prof. Kucharz (podobno bardzo dobry specjalista) powiedział, że moja choroba jest w remisji, ale bóle stawów pozostaną i będą coraz większe, bo stwierdzili, że to artralgia :mur: i pozostało leczenie przeciwbólowe i staranie się, żeby nie było kolejnego rzutu choroby :what: 21 kwietnia mam tam kolejny termin przyjęcia i zobaczę co mi tym razem powiedzą, jeden ortopeda z moich rejonów powiedział, że tam też już "chyba" robią osteotomię, więc może zainteresują się biodrami, żeby chociaż one przestały boleć :placze: ale oczywiście w międzyczasie już mam w planach lekki rajd po innych gabinetach, żeby pojechać tam z pakietem informacji :rockon: a co do innych stawów, to szkoda gadać...nie ma takiego stawu, który by mnie nie bolał, a leki przeciwbólowe działają tylko do 4 godz a przecież nie będę ich kilka razy dziennie brała i pozostaje ból :...: najgorzej mają się biodra, ale to z wiadomych przyczyn, kolana, stopy, barki, łokcie, dłonie i odcinek szyjny, nie mówiąc o kręgosłupie, ale to chyba przez te bioderka :dobani: ale jak już tyle z tym przeżyłam, to będzie dobrze i dalej :super: niezmiernie się cieszę, że poznałam Ciebie, bo dobrze jest znać kogoś, kto wie co się samemu czuje i przechodzi przez to samo :jupi:
mam nadzieję, że teraz już będziemy w kontakcie ;-) również trzymaj się cieplutko :-D

AniaK 
AniaK
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 18 Lut 2010
Skd: Koszalin

Witaj Ginger!!!
Stawy raz bolą więcej raz mniej ale ja się pocieszam że niektórzy mają gorsze choroby.
Sulfasalazyna według mnie to dobry lek mi pomagał tylko też długo czekałam aż zacznie działać.
A co to jast 'artralgia" z takim określenie się jeszcze nie spotkałam.
Również się bardzo cieszę ze moge z tobą porozmawiać na temat naszej choroby i może nieraz coś nawzajem sobie pomożemy.
Pozdrawiam.

ginger 
Mikrus Bioderkus

artralgia, jak mi to tłumaczył mój reumatolog, jest najprościej mówiąc bólem stawów po chorobie...takie kochane pozostałości :maruda: nie rozumiem czym się różni artralgia od stanu po przebytym MIZS, bo obie te nazwy występują na moim wypisie ze szpitala, jako odrębne pozycje...??? może lekarze chcieli, żeby rozpoznanie było dłuższe :-P

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: