Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Wto 19 Maj, 2015
PRZED OPERACJĄ
rtk72 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 19 Maj 2015
Skd: W-wa
Wysany: Wto 19 Maj, 2015   PRZED OPERACJĄ

WITAM WSZYSTKICH.tak jak wielu z was mam problem z biodrem.w 1989 roku miałem wypadek na motorze .obrażenia po wypadku złamanie kości udowej prawej,zwichnięcie centralne biodra prawego,złamanie nadgarstka lewa ręka.z miejsca wypadku przewieziono mnie do szpitala na ul.kondratowicza w-wa.tam byłem hospitalizowany.
po rtg i badaniach miałem operacje jak to zazwyczaj się odbywa.w kość udową ,żeby ją połączyć został wbity kinczer(nie wiem jak się to piszę ,pręt metalowy)a ze stawu biodrowego nie było co zbierać,tak mi się wydaje i górna część kości udowej została przytwierdzona do miednicy za pomocą trzech drutów.po operacji gips biodrowy,który mi towarzyszył dwa lata.co 6 tygodni przewozówka mnie zawoziła i przywoziła do i ze szpitala.tam był mi zdejmowany gips ,robiono rtg i tak to trwało.gdy trwale pozbyłem się gipsu po jakimś czasie rehabilitacja w stocerze (konstancin).pręt z uda usunięto mi operacyjnie w szczecinie.obecnie mam 43 lata i chciałbym za pośrednictwem was dowiedzieć się czegoś o swoim schorzeniu. jak pisałem w opisie nie mam stawy biodrowego,ani główki kości udowej ,ani panewki w biodrze.kość udowa jest przyrośnięta do miednicy.pytanie do was. czy ktoś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją ,miał podobna sytuacje,przechodził operacje .czy można myśleć o endoprotezie.pozdrawiam.w miare możliwości proszę o pomoc.

Bardzo proszę pisać małymi literami. Używanie wielkich oznacza, że krzyczysz. Utrudnia też czytanie. :!: :!: :!:

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna
Wysany: Sro 20 Maj, 2015   

Myśle ze w Twojej sprawie temacie odpisze fizjoterapeuta z forum .Ja mam pytanie poniewaz czytająć Twój post nie wiem czy wogóle masz jakikolwiek ruch w tym stawie pytam bo piszes o zrośnięciu kości jak i tez ze chciałbyś mieć zabieg tego stawu . Pytam o to dlatego poniewaz pomyślałemw jakim stanie są mięśnie w tym tawie i jego okolicy bo i one ą wazne .A czy mozesz mieć zabieg nie wiem nie jestem lekarzem ale wiem ze technika nie tylko o otaczajączym na świecie ale i w zdrowiu poszła do przodu .W moim przypadku tez nie było łatwo ale się udało oczym mozesz poczytać w historii innych chorób oraz tez w dziale inne choroby pt. wieloodłamowe złamanie miednicy krótsza noga o 4 cm pozdrawiam

rtk72 
Mikrus Bioderkus

Witam.Ruchu w stawie biodrowym nie mam,bo nie mam główki kości udowej,a sama kość udowa jest przyrośnięta do miednicy.A jeżeli chodzi o ruch nogi ,to na ile mi pozwoli miednica unieść nogę to tylko taki.Jeżeli chodzi o mięśnie to prawy pośladek ,po stronie tego biodra ma o dużo mniejsze mięśnie niż lewy,lewy nadrabia za prawy.Mięśnie na prawym udzie mniejsze .Poprawa garnituru mięśniowego na prawej nodze poprawiła się jak chodziłem na siłownie.Obecnie zaniedbałem siłownie,ale w najbliższym czasie zapisuje się,trochę schudnę i przy okazji wzmocnie mięśnie nogi,a po operacji mięśnie się przydadzą.pozdrawiam

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

rtk72 napisa/a:
Obecnie zaniedbałem siłownie,ale w najbliższym czasie zapisuje się,trochę schudnę i przy okazji wzmocnie mięśnie nogi,a po operacji mięśnie się przydadzą

Najmądrzej zrobisz wstrzymując się z siłownią i zamiast tego dbając o właściwą dla Ciebie rehabilitację, wzmacnianie mięśni bez kontroli terapeuty na danym etapie może przynieść różne nieciekawe skutki nie ułatwiające Ci powrotu do sprawności. Przejrzyj dz. o rehabilitacji-porady i wiedza-jest tam wiele tematów których dowiesz się jak bardzo ważne jest dla Ciebie posiadanie właściwego kierunku działania, w Stolicy masz wielu świetnych terapeutów którzy byliby w stanie odpowiednio Cię poprowadzić. Poczytaj nasze wypowiedzi, pomyśl i zdecyduj.

rtk72 
Mikrus Bioderkus

Dzięki serdeczne za radę i troskę.Ćwicząc na siłowni byłem prowadzony przez mojego przyjaciela -trenera personalnego,nie były to ćwiczenia typowo siłowe ,tylko ogólnorozwojowe.

Kolegi żona miesiąc temu miała operacje na bioderko.Zapisała się prywatnie na wizytę do lekarza w Zielonce koło Wa-wy,a operowana była w Warszawie ,w szpitalu na Szaserów.Niebawem będę się widział z koleżanką ,wezmę od niej namiary do tego lekarza i biorę się za siebie.Tylko mam obawy, jak każdy pewnie z Was na forum, że organizm może nie przyjąć endoprotezy i potem co wózek...

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna
Wysany: Czw 21 Maj, 2015   

Pierwsze skonsultuj to z lekarzami nie z lekarzem w wawie maszdo wyboru koloru dodatkowo otwock blisko .Ja jakbym tak myślał to pewnie bym nie był po zabiegu a jestem i jest ok wiem ty masz inna sytuacje dlatego warto to skonsultować z wieloma lekarzami .Umnie był potrzebny przeszczep kości aby wszczepić endo ale dało rade co poczytasz w mojej historii .Mówiąc krótko wszystko zalezy od lekarzy pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: