Status: Endo x 1
Doczya: 06 Sie 2010 Posty: 102 Skd: ŚLĄSK
Wysany: Pi 06 Sie, 2010 Po operacji Endo - Trzydziestka
Witajcie. Jestem Trzydziestka.
Nie mam jeszcze odwagi czytać wszystkich waszych historii. Musze się z tym wszystkim oswoić.
Od dziecka choruję ale do tej pory dawałam sobie doskonale radę.
W zeszłym roku szalałam jeszcze na rowerze, dopiero w tym nastapił kryzys.
Boję się operacji i tego że się nie uda.
Kto z Was był operowany w Piekarach?
Zabieg mam mieć w grudniu.
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 21 Wrz, 2011, w caoci zmieniany 5 razy
trzydziestka witaj na forum! poczytaj historię pasiflory-fakt, że nie miała endo ale była operowana w Piekarach na początku lipca (mam nadzieję ,że pasiflora się nie obrazi ,że ja tak "reklamuję" ). ja również czekam na operację w Piekarach,choć nie znam jeszcze terminu i tak jak Ty mam lekkiego stracha. myślę-i mam nadzieję- że jednak się przełamiesz i poczytasz nasze forum, bo naprawdę znajdziesz tu mnóstwo cennych i ciekawych informacji. są osoby po endo, więc naprawdę warto zapoznać się z interesującymi Cię tematami, oczywiście w razie wątpliwości, pytań pisz i mam nadzieję,że opiszesz też więcej swojej historii bioderkowej
_________________ Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie...
Wysany: Pi 06 Sie, 2010
Dziękuję aga.t.
Na pewno zajrzę na strony które polecasz.
Dysplazje obu stawów biodrowych mam stwierdzoną od wczesnych lat dziecięcych.
Dlugo byłam prowadzona przez Doktora Foltę. Niestety zmarł parę lat temu i od tej pory zaczeły się kłopoty ze znalezieniem dobrego ortopedy. W Piekarach pracuje jego syn, ale zajmuje się on dziećmi.
*
W Piekarach brakuje wszystkim czasu na spokoją rozmowę z pacjentem. To po prostu kombinat.
*
Obecnie walczę z nadwagą. Idzie mi to strasznie ciezko. Mam też kłopoty z tarczycą.
*
Wierzę , jednak że operacja usprawni moje życie i znowu będę mogła swobodnie rowerkowac.
Ostatnio zmieniony przez trzydziestka Wto 10 Sie, 2010, w caoci zmieniany 3 razy
Stawiam na dr Semenowicza Ponurak nr 1 ale bardzo dobry ortopeda. Jest on również ordynatorem na kobiecym oddziele
Dr Koczy jest bardzo przyjemny więc nie wiem czemu Kieszczynski podciągnął go pod dr House.
Trzydziestka nie martw się jesteś w dobrych rękach.
Witaj Trzydziestka, na forum jest kilka osób operowanych w Piekarach. Pasiflora miala wstawionego bmhra a nie klasyczne endo. A Ty co masz mieć wstawione i u kogo? Pod dr Housa można rzeczywiście podciągnąć kiklu speców
To, że jestes pewna obaw to całkowicie normalne i oczywiste. Tylko głupcy sie nie boją Wszyscy sie boimy, wymyslamy niestworzone scenariusze jak to bedzie "po" a życie i tak idzie swoja drogą Wiec nie ma co skupiac sie na strachu i obawach. Jesli nie masz wyjścia, a mniemam, ze nie masz, skoro masz juz wyznaczony termin, to daj się temu ponieść..masz trochę czasu wiec walka z nadwagą to rewelacyjna mysl. Dodaj sobie dobrą rehabilitację PRZEDOPERACYJNĄ i wszystko bedzie ok.
_________________ - Kapitanie! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie. To znaczy, że możemy atakować we wszystkich kierunkach!
Zawsze mi wmawiano ze należy tę operację odkładać.
Zadzwiajace jest to jak człowiek przyzwyczaja się do niedogodności życia związanych z dysplazją bioder 9ból, ograniczenia ruchomości)
U mnie wszystko sie nasiliło w zeszłym roku. I to chyba po ćwiczeniach izometrycznych, które praktykowałam w placówce rehabilitacyjnej. Jak się okazuje może w tym temacie przedobrzyć.
(prawdopodobnie ćwiczenia były źle dobrane)
Od tego czasu zmagam się z codziennym bólem, doslownie codziennym. Doszedł do tego ból kolana, co jest normalne w tego typu przypadkach.
Czasem mam wrażenie , że ból w pachwnie może minąć, że mam tam jakąś blokadę ....i że będzie lepiej, tak jak kiedyś (chodź nigdy nie było idelanie).
Czasem mam wrażenie,że człowiek lubi się okłamywać jak ja w tym przypadku....
duska napisa/a:
Witaj Trzydziestka, na forum jest kilka osób operowanych w Piekarach. Pasiflora miala wstawionego bmhra a nie klasyczne endo. A Ty co masz mieć wstawione i u kogo? Pod dr Housa można rzeczywiście podciągnąć kiklu speców
To, że jestes pewna obaw to całkowicie normalne i oczywiste. Tylko głupcy sie nie boją Wszyscy sie boimy, wymyslamy niestworzone scenariusze jak to bedzie "po" a życie i tak idzie swoja drogą Wiec nie ma co skupiac sie na strachu i obawach. Jesli nie masz wyjścia, a mniemam, ze nie masz, skoro masz juz wyznaczony termin, to daj się temu ponieść..masz trochę czasu wiec walka z nadwagą to rewelacyjna mysl. Dodaj sobie dobrą rehabilitację PRZEDOPERACYJNĄ i wszystko bedzie ok.
30 lat to stosunkowo młody wiek. Może można jeszcze zastosować inną metodę niż endoproteza. Wszak medycyna idzie z każdym rokiem "do przodu". Zawsze dobrze zasięgnąć opinii kilku niezależnych ortopedów. A czy odkładać operację? To trudna decyzja i nie zawsze odkładanie w czasie jest dobre.
Niestety , operacja jest konieczna.
Grazyna1950 napisa/a:
trzydziestka napisa/a:
30 lat to stosunkowo młody wiek. Może można jeszcze zastosować inną metodę niż endoproteza. Wszak medycyna idzie z każdym rokiem "do przodu". Zawsze dobrze zasięgnąć opinii kilku niezależnych ortopedów. A czy odkładać operację? To trudna decyzja i nie zawsze odkładanie w czasie jest dobre.
trzydziestka, no to powinnaś jeszcze zbadać możliwość zastosowania u Ciebie bardziej oszczędzającą Twoją kość udową metodę BHR lub BMHR, ale to byś musiała przedyskutować z ortopedą, który stosuje te implanty. Jak chcesz dłużej pogadać, to najlepiej udać się prywatnie - w Piekarach to faktycznie kombajn i lekarze po prostu nie mają czasu na dłuższe pogawędki. Jeśli ma Cię operować Semenowicz, to z nim chyba nawet prywatnie nie pogadasz. Podobno nie jest zbyt rozmowny.
Jestem pod wrażeniem Twojego bloga, Pasiflora.Już mi Ciebie tutaj zarekomendowano.
Wiedza, plus zwięzłość wypowiedzi i humor, sprawia , że dobrze się czyta ten blog.. Wiem , że będę tam zaglądać. Jeszcze mam wiele do przeczytania.
Jest mi bardzo miło Jak masz jakiekolwiek pytania, to służę pomocą.
zozo napisa/a:
powinnaś jeszcze zbadać możliwość zastosowania u Ciebie bardziej oszczędzającą Twoją kość udową metodę BHR lub BMHR
Tak koniecznie zorientuj się czy można u Ciebie którąkolwiek z tych technik zastosować. Te implanty to pomostowa metoda i naprawdę dobrze by było byś się zapoznała czym się różnią od siebie te techniki.
U mnie na blogu całkiem na dole są fotki, które wskazują różnice pomiędzy tymi technikami. Również tu na forum mamy w dziale kapoplastyka opisane te dwie metody.
Wysany: Pon 09 Sie, 2010
Obawiam sie, ze nie możemy Zestaw odpowiednich dla Ciebie ćwiczeń powinien być raczej dobrany indywidualnie przez mądrego rehabilitanta do Twoich problemów. Pomimo tego, że mamy to samo schorzenie to każdy z nas jest inny.. Wybierz się choćby na jedną konsultację, żebyś dostała zestaw ćwiczen do domu i ćwicz. To bardzo ważne, żeby do operacji przygotowac swoje mięśnie. Wtedy "po" jest zdecydowanie większa szansa szybszego powrotu do sprawności..
_________________ - Kapitanie! Jesteśmy otoczeni!
- Świetnie. To znaczy, że możemy atakować we wszystkich kierunkach!