Forum Bioderko Strona G³ówna

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Autor Wiadomo¶æ
[OSTEOTOMIA] Jaki sport po osteotomii Ganza?
paulineeeczka 
Posiadaczka 6 śrub
Mikrus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Do³±czy³a: 24 Wrz 2015
Sk±d: BiaÅ‚a Podlaska
Wys³any: Pi± 12 Maj, 2017   [OSTEOTOMIA] Jaki sport po osteotomii Ganza?

Hej! Nie mogłam znaleźć tego co potrzebuję na forum, więc zakładam nowy temat. Przepraszam jeśli źle zrobiłam. Mam 19 lat i miałam 2 osteotomie Ganza. Brakuje mi teraz strasznie sportu, jestem młoda i zawsze aktywna. Teraz jedynie lekkie ćwiczenia, jazda na rowerze i pływam. Przed operacjami jeździłam na rolkach i na deskorolce. Czy mogłabym nadal jeździć? Obawiam się, że rolki za bardzo obciążają biodra, ale chociaż deskorolka. Jak myślicie? A może macie jakiś inny pomysł, jaki sport mogłabym uprawiać? ;-)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Do³±czy³a: 07 Cze 2009
Sk±d: Lubelskie
Wys³any: Pon 22 Maj, 2017   

Doboru aktywnosci wykonaj z prowadzacym Cie fizjoterapeuta.Znajac Twoj stan powie co jest bezpieczne i jesli umie przygotuje Cie do nowych aktywnosci.
Osobiscie b.sobie chwale nordic walking-niekoniecznie to nudne spacery, po przygotowaniu przez fizjo lacze kijki z biegiem :)

Janeczka 
Mikrus Bioderkus

Status: Inne
Do³±czy³a: 17 Lip 2018
Sk±d: katowice
Wys³any: Wto 17 Lip, 2018   

Dokładnie formę aktywności powinien dobrać Ci fizjoterapeuta. Sam możesz narobić sobie krzywdy.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Janeczka, Twoja reklama zostala usunieta z profilu. Zaakceptowalas regulamin forum wiec kolejne proby reklam beda skutkowac blokowaniem Ciebie. Dotyczy to tez uzytkownika Kamcia.

dorotabeata 
2016r., 2017r.
Maximus Bioderkus

Status: Endo x 2
Do³±czy³a: 21 Cze 2014
Sk±d: lubuskie

AgaW napisa³/a:
kijki z biegiem
Biegasz? Pytanie retoryczne.
Sorki, zapomniałam, że nie masz endo.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Wys³any: Sro 18 Lip, 2018   

Tak, nie mam endo ale po Ganzu z racji zabiegu trudniej z tym wzorcem dojsc do ladu :)
Od nieco ponad pol roku cwicze tez regularnie kalistenike progresywna. Zaczelam z innego pulapu niz zdrowi bo jestem po operacji ale mam swoje posepy :) Ta aktywnosc dobral mi terapeuta jak i nadzoruje prawidlowosc cwiczen i postep (sam tez cwiczy).

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Do³±czy³a: 30 Cze 2009
Sk±d: Wielkopolska
Wys³any: Sro 18 Lip, 2018   

paulineeeczka Dziewczyny mają rację wszelkie możliwości uprawiania czegokolwiek konsultuj ze swoim terapeutą.

AgaW my obie dobrze wiemy jak po Ganzie z tym prawidłowym wzorcem ciężko dojść do ładu ;-)

Ankaa92 
Mikrus Bioderkus

Do³±czy³a: 08 Kwi 2018
Sk±d: Niemcy
Wys³any: Pi± 27 Lip, 2018   

Jestem 4 lata po Ganzu i jedyne czego nie robiÄ™ to skakanka, wszelkiego rodzaju trampoliny. Wszystko gdzie muszÄ™ podskoczyć omijam, żeby nie obciążać bioderka :) ) w zeszÅ‚ym tyg przeszÅ‚am 50km po naszych piÄ™knych Tatrach i nawet na sek nie czuÅ‚am siÄ™ „slabsza” od innych. Biegam tez, ale nie próbuje przekraczać granicy kiedy wiem, ze moja operowana strona już jest sÅ‚aba. Najwazniejsze to zapytaj terapeuty, ale tez musisz sama uważać i czuć swoje ciaÅ‚o, np. kiedyÅ› zaczęłam chodzić na zumbe (bardzo nie polecam po Ganz’u)..po drugich zajÄ™ciach myÅ›laÅ‚am, ze ktoÅ› mi nogÄ™ wyrwaÅ‚. Także każdy indywidualnie musi znaleźć coÅ› dla siebie i wiadomo, najlepiej sporty, które nie obciążą bioderka, a na rolkach i Å‚yżwach sama jeżdżę i jest super, nic nie boli, nic sie nie pogorszyÅ‚o, tylko uważaj na upadki! :mrgreen:

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: