STUDENT II
kształcenie ustawiczne osób niepełnosprawnych
Cel programu
Celem programu jest wyrównywanie szans w zdobyciu wykształcenia przez osoby niepełnosprawne oraz przygotowanie osób niepełnosprawnych, poprzez stałe podwyższanie kwalifikacji, do rywalizacji o zatrudnienie na otwartym rynku pracy. Wiedza jest obecnie, a także będzie w przyszłości, najważniejszym atutem osoby niepełnosprawnej w konkurencji o zatrudnienie. Program powinien stworzyć warunki mobilizujące osoby niepełnosprawne do kształcenia ustawicznego. Oprócz bezpośredniej pomocy dla adresatów programu, jego celem ogólnospołecznym jest także przełamanie uprzedzeń pracodawców w stosunku do osób niepełnosprawnych oraz unaocznienie osobom niepełnosprawnym, iż sukces zawodowy i życiowy, dzięki wkładowi pracy w naukę oraz pomocy PFRON, jest możliwy mimo niepełnosprawności. Elementem wspomagającym osiągnięcie wyżej wymienionych efektów jest propagowanie w środkach masowego przekazu osiągnięć naukowych i zawodowych osób niepełnosprawnych.
Adresaci programu
Osoby z orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (lub orzeczeniem równoważnym), które są:
1) studentami studiów pierwszego stopnia lub studentami drugiego stopnia albo studentami jednolitych magisterskich studiów magisterskich prowadzonych przez szkoły wyższe,
2) posiadaczami dyplomu ukończenia studiów wyższych kształcącymi się na studiach podyplomowych prowadzonych przez szkoły wyższe lub inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,
2) uczestnikami studiów doktoranckich prowadzonych przez szkoły wyższe lub przez inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,
3) słuchaczami kolegiów pracowników służb społecznych, kolegiów nauczycielskich lub nauczycielskich kolegiów języków obcych,
4) uczniami szkół policealnych,
5) studentami uczelni zagranicznych
6) studentami odbywającymi staż zawodowy za granicą w ramach programów Unii Europejskiej, pobierającymi naukę w systemie stacjonarnym lub systemie niestacjonarnym.
Pomoc finansową w ramach programu mogą uzyskac również osobyz orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (lub orzeczeniem równoważnym), które mają wszczęty przewód doktorski, a nie są uczestnikami studiów doktoranckich.
Formy i zakres pomocy udzielanej w ramach programu
Pomoc finansowa w ramach programu udzielana jest w formie:
a) dofinansowania kosztów nauki
b) stypendium specjalnego za szczególne osiągnięcia w nauce
Przyznane w ramach programu dofinansowanie, może obejmować w szczególności następujące koszty:
1) opłaty za naukę (czesne)
2) zakwaterowania (w przypadku nauki poza miejscem stałego zamieszkania),
3) dojazdów,
4) związane z dostępem do internetu (instalacja i abonament),
5) uczestnictwa w zajęciach mających na celu podniesienie sprawności fizycznej lub psychicznej,
6) zakupu przedmiotów ułatwiających lub umożliwiających naukę, w tym zakupu programów komputerowych, pamięci przenośnej USB, dysków optycznych (np. CD) oraz dyskietek,
6) wyjazdów organizowanych w ramach zajęć szkolnych.
Wnioski o dofinansowanie nauki należy składać w siedzibie Oddziału PFRON, właściwego terytorialnie dla siedziby szkoły w terminie:
1) od 1 do 28 lutego każdego roku realizacji programu oraz,
2) od 10 września do 10 października każdego roku realizacji programu.
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Wto 08 Gru, 2009
ja mogę tylko napisać, że warto korzystać z tego programu
już drugie studia opłacam dzięki niemu
a pieniążki, które dostaję wcale nie są małe
teraz dostałam 2800zł na każdy semestr nauki roku akademickiego
no i poza tym jest jeszcze dużo innych programów PFRON, np dofinansowanie zakupu sprzętu komputerowego, remont mieszkania by dostosować go do wymogów osoby niepełnosprawnej... za pieniążki można sobie np. pięknie łazienkę wyremontować
warto składać wnioski; warunkiem jest orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
Oczywiście, że z PFRONu tylko prawidłowa nazwa brzmi STUDENT II
Tak jak wyżej, a swoją drogą, to trzeba się jakby co śpieszyć, bo za miesiąc podadzą komunikat, ze skończyły się środki i będzie musztarda po obiedzie program Student I, II, czy nawet III odwołany
_________________ .... Żaden Anioł nie szybuje samotnie......
....Twoja dłoń w mojej dłoni....bezpiecznie:)
Wysany: Pi 05 Lut, 2010
Jowi napisa/a:
kinga napisa/a:
Oczywiście, że z PFRONu tylko prawidłowa nazwa brzmi STUDENT II
Tak jak wyżej, a swoją drogą, to trzeba się jakby co śpieszyć, bo za miesiąc podadzą komunikat, ze skończyły się środki i będzie musztarda po obiedzie program Student I, II, czy nawet III odwołany
hmm za miesiąc, to nic nie uzyskasz i tak...bo wnioski się składa raz w roku wrzesień/październik i one są na cały rok szkolny/akademicki
regulamin/przepisy się zmieniły
Pasiflora bo to się składa w wojewódzkich od zawsze wszystko do PFRONu najlepiej w wojewódzkim składać
Chodziło mi o to z tym miesiącem, ze im szybciej się złoży wniosek tym lepiej, bo w poprzednich latach zdarzało się, ze z powodu dużej ilości wniosków program zawieszano. Oczywiste jest, ze raz w roku tylko można skorzystać z takiego rarytasu
_________________ .... Żaden Anioł nie szybuje samotnie......
....Twoja dłoń w mojej dłoni....bezpiecznie:)
Wysany: Sob 06 Lut, 2010
Jowi wcześniej składało się wniosek semestralnie; teraz raz na rok
O zawieszeniu Programu nie słyszałam i nie mogą zawieszać. Możliwe, że była czasowa przerwa między STUDENT I a STUDENT II, ale dokładnie nie pamiętam. Wniosków maja kupę, fakt, ale rozpatrują wszystkie i przyznają dofinansowania tym najbardziej potrzebującym. Ja dostawałam zawsze. Obojętnie czy to był mazowiecki oddział, czy dolnośląski
Jowi napisa/a:
m szybciej się złoży wniosek tym lepiej
Składanie wniosków odbywa się w ściśle określonym czasie, nie ma tak, że się wysyła wcześniej, bo to nic nie da