Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Program Student II
pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Wto 30 Cze, 2009   Program Student II

STUDENT II
kształcenie ustawiczne osób niepełnosprawnych
Cel programu
Celem programu jest wyrównywanie szans w zdobyciu wykształcenia przez osoby niepełnosprawne oraz przygotowanie osób niepełnosprawnych, poprzez stałe podwyższanie kwalifikacji, do rywalizacji o zatrudnienie na otwartym rynku pracy. Wiedza jest obecnie, a także będzie w przyszłości, najważniejszym atutem osoby niepełnosprawnej w konkurencji o zatrudnienie. Program powinien stworzyć warunki mobilizujące osoby niepełnosprawne do kształcenia ustawicznego. Oprócz bezpośredniej pomocy dla adresatów programu, jego celem ogólnospołecznym jest także przełamanie uprzedzeń pracodawców w stosunku do osób niepełnosprawnych oraz unaocznienie osobom niepełnosprawnym, iż sukces zawodowy i życiowy, dzięki wkładowi pracy w naukę oraz pomocy PFRON, jest możliwy mimo niepełnosprawności. Elementem wspomagającym osiągnięcie wyżej wymienionych efektów jest propagowanie w środkach masowego przekazu osiągnięć naukowych i zawodowych osób niepełnosprawnych.
Adresaci programu
Osoby z orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (lub orzeczeniem równoważnym), które są:

1) studentami studiów pierwszego stopnia lub studentami drugiego stopnia albo studentami jednolitych magisterskich studiów magisterskich prowadzonych przez szkoły wyższe,

2) posiadaczami dyplomu ukończenia studiów wyższych kształcącymi się na studiach podyplomowych prowadzonych przez szkoły wyższe lub inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,

2) uczestnikami studiów doktoranckich prowadzonych przez szkoły wyższe lub przez inne jednostki uprawnione do prowadzenia tych studiów na podstawie odrębnych przepisów,

3) słuchaczami kolegiów pracowników służb społecznych, kolegiów nauczycielskich lub nauczycielskich kolegiów języków obcych,

4) uczniami szkół policealnych,

5) studentami uczelni zagranicznych

6) studentami odbywającymi staż zawodowy za granicą w ramach programów Unii Europejskiej, pobierającymi naukę w systemie stacjonarnym lub systemie niestacjonarnym.

Pomoc finansową w ramach programu mogą uzyskac również osobyz orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (lub orzeczeniem równoważnym), które mają wszczęty przewód doktorski, a nie są uczestnikami studiów doktoranckich.

Formy i zakres pomocy udzielanej w ramach programu

Pomoc finansowa w ramach programu udzielana jest w formie:

a) dofinansowania kosztów nauki
b) stypendium specjalnego za szczególne osiągnięcia w nauce

Przyznane w ramach programu dofinansowanie, może obejmować w szczególności następujące koszty:

1) opłaty za naukę (czesne)
2) zakwaterowania (w przypadku nauki poza miejscem stałego zamieszkania),
3) dojazdów,
4) związane z dostępem do internetu (instalacja i abonament),
5) uczestnictwa w zajęciach mających na celu podniesienie sprawności fizycznej lub psychicznej,
6) zakupu przedmiotów ułatwiających lub umożliwiających naukę, w tym zakupu programów komputerowych, pamięci przenośnej USB, dysków optycznych (np. CD) oraz dyskietek,
6) wyjazdów organizowanych w ramach zajęć szkolnych.

Wnioski o dofinansowanie nauki należy składać w siedzibie Oddziału PFRON, właściwego terytorialnie dla siedziby szkoły w terminie:
1) od 1 do 28 lutego każdego roku realizacji programu oraz,
2) od 10 września do 10 października każdego roku realizacji programu.

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Wto 30 Cze, 2009   

Pasifloro dziękuję w imieniu wszystkich za ważne wskazówki. Popieram!

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Wto 08 Gru, 2009   

ja mogę tylko napisać, że warto korzystać z tego programu :D
już drugie studia opłacam dzięki niemu :)

a pieniążki, które dostaję wcale nie są małe
teraz dostałam 2800zł na każdy semestr nauki roku akademickiego :)

no i poza tym jest jeszcze dużo innych programów PFRON, np dofinansowanie zakupu sprzętu komputerowego, remont mieszkania by dostosować go do wymogów osoby niepełnosprawnej... za pieniążki można sobie np. pięknie łazienkę wyremontować

warto składać wnioski; warunkiem jest orzeczenie o stopniu niepełnosprawności

Audrey 
Ta z ava to ja!:)

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 23 Cze 2009
Wysany: Sro 09 Gru, 2009   

ale to trzeba mieć I lub II stopień, tak? bo ja mam III - lekki, to też mogę wnioskować..?

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Sro 09 Gru, 2009   

Z programu student II mogą korzystać osoby z orzeczonym znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności (lub orzeczeniem równoważnym).

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań
Wysany: Pi 05 Lut, 2010   

Rozmowa przeniesiona z Co dziś robiłaś/eś?
Kinga :)

A o ten program student to nie czasem do PFRON- u ???

kinga 
19III2008 11VII2012

Jowi napisa/a:
A o ten program student to nie czasem do PFRON- u ???

Oczywiście, że z PFRONu :) tylko prawidłowa nazwa brzmi STUDENT II :mrgreen:

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

kinga napisa/a:

Tak jak wyżej, a swoją drogą, to trzeba się jakby co śpieszyć, bo za miesiąc podadzą komunikat, ze skończyły się środki i będzie musztarda po obiedzie program Student I, II, czy nawet III odwołany :-P

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Tak z PFRON-u to jest i to jest Sudent II i ja mam to w 1 pokoju PFRON i PCPR i odesłali mnie do wojewodzkiego

kinga 
19III2008 11VII2012

Jowi napisa/a:
kinga napisa/a:

Tak jak wyżej, a swoją drogą, to trzeba się jakby co śpieszyć, bo za miesiąc podadzą komunikat, ze skończyły się środki i będzie musztarda po obiedzie program Student I, II, czy nawet III odwołany :-P

hmm za miesiąc, to nic nie uzyskasz i tak...bo wnioski się składa raz w roku wrzesień/październik i one są na cały rok szkolny/akademicki :)
regulamin/przepisy się zmieniły :-P

Pasiflora bo to się składa w wojewódzkich od zawsze :) wszystko do PFRONu najlepiej w wojewódzkim składać :D

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Sob 06 Lut, 2010   

Cytat:
Pasiflora bo to się składa w wojewódzkich od zawsze :) wszystko do PFRONu najlepiej w wojewódzkim składać :D
He a tego to nie wiedziałam Kurde tylko mnie ciekawi jak tam dotrzec bo to az do Katowic musze zapylać

kinga 
19III2008 11VII2012

Pocztą złożyć wniosek :D ja tak zawsze robię :)
Potem tylko jadę w celu podpisania umowy o dofinansowanie :D

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

No i kochani widzicie po co mamy te forum, aby doświadczeni ludzie pomagali tym mniej doświadczonym

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Chodziło mi o to z tym miesiącem, ze im szybciej się złoży wniosek tym lepiej, bo w poprzednich latach zdarzało się, ze z powodu dużej ilości wniosków program zawieszano. Oczywiste jest, ze raz w roku tylko można skorzystać z takiego rarytasu :-?

kinga 
19III2008 11VII2012

Jowi wcześniej składało się wniosek semestralnie; teraz raz na rok :-|

O zawieszeniu Programu nie słyszałam i nie mogą zawieszać. Możliwe, że była czasowa przerwa między STUDENT I a STUDENT II, ale dokładnie nie pamiętam. Wniosków maja kupę, fakt, ale rozpatrują wszystkie i przyznają dofinansowania tym najbardziej potrzebującym. Ja dostawałam zawsze. Obojętnie czy to był mazowiecki oddział, czy dolnośląski :D

Jowi napisa/a:
m szybciej się złoży wniosek tym lepiej

Składanie wniosków odbywa się w ściśle określonym czasie, nie ma tak, że się wysyła wcześniej, bo to nic nie da :-|

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: