Wysany: Wto 18 Sie, 2009 Ruch zgięcia w stawie biodrowym - postępowanie terapeutyczne
Problem ze zginaniem nogi w stawie biodrowym (w poz. siedzącej / w leżeniu na plecach) zgłasza wiele osób odwiedzających Forum. Większość z nich skarży się na ból podczas tego ruchu jak i niewielki jego zakres. Moi pacjenci, równie często zadają mi pytanie JAK (? )"wyćwiczyć zgięcie w stawie biodrowym". Proszę, nie oczekujcie łatwych rozwiązań. Pochylcie się nad poniższym tekstem wspólnie ze swoimi fizjoterapeutami. Mam nadzieję, że okaże się pomocny.
Zakładając, że kostnych ograniczeń ruchu w stawie biodrowy - brak i chcąc prawidłowo (!!!!!), i bezboleśnie (!!) wykonać ruch zgięcia w stawie biodrowym (niezależnie od pozycji) należy:
1. zaprzestać (!!!) wzmacniania mięśni, zginających staw biodrowy poprzez skurcz
koncentryczny - to podstawowy warunek
2. uzyskać prawidłowy, maksymalny i możliwy ruch czynno-bierny w stawie biodrowym
3. podnieść napięcie posturalne w tułowiu
4. przetorować stabilną miednicę
5. przetorować umiejętność czynnego, aktywnego ROZLUŹNIENIA zginaczy stawu
biodrowego
6. przetorować ekscentryczną pracę zginaczy stawu biodrowego (w tym mięśnia
czworogłowego) na stabilnej miednicy, zarówno w leżeniu, siedzeniu jak i podczas
chodzenia o dwóch kulach.
U większości osób, dopiero wykonanie powyższego protokołu postępowania pozwala uzyskać prawidłowy, czynny ruch zgięcia w st. biodrowym. Oczywiście jego zakres uwarunkowany jest wieloma czynnikami, czasami niezależnymi od samego pacjenta.....
Powodzenia,
Fizkom
Ostatnio zmieniony przez Fizkom Nie 07 Lut, 2010, w caoci zmieniany 6 razy
W imieniu wszystkich spragnionych prawidłowej fizjoterapii - dziękuję za te cenne informacje. Mam nadzieję, że pacjenci skrzętnie mówią te kwestie ze swoimi terapeutami.
Sugerowałem przecież, że mój tekst przeznaczony jest dla pacjentów i ich fizjoterapeutów. A co dwie głowy to nie jedna........... Myśle więc, że nie będzie kłopotów z rozszyfrowaniem znaczenia słowa "przetorować".
No na pewno nie będziemy chodzić po torach....aczkolwiek kiedyś miałam takie zalecenia jak uczyłam się na nowo chodzić, kiedy byłam po "z" plastyce powięzi bioder to właśnie chodziłam po prostej linii, krawężnikach i torach celem naciągania mięśni i wypracowywania prawidłowego chodu:)
_________________ .... Żaden Anioł nie szybuje samotnie......
....Twoja dłoń w mojej dłoni....bezpiecznie:)
Kubo - jaki niedouk???? Przecież mało kto z nas zna się na rehabilitacji. Zawsze można zapytać osobę, która prowadzi naszą fizjoterapię co to znaczy.
Osoby zajmujące się fizjoterapią , które nas czytają wiedzą napewno o czym mowa.
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 Ruch zgięcia w stawie biodrowym - postępowanie terapeutyczne
Problem ze zginaniem nogi w stawie biodrowym (w poz. siedzącej / w leżeniu na plecach) zgłasza wiele osób odwiedzających Forum. Większość z nich skarży się na ból podczas tego ruchu jak i niewielki jego zakres.
skurcz koncentryczny, ruch czynno-bierny w stawie biodrowym, napięcie posturalne w tułowiu, przetorować stabilną miednicę
--- Czy ktoś może to przetłumaczyć na j. polski zrozumiały dla pacjenta ?
Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 30 Wrz 2009 Posty: 135 Skd: Warszawa
Wysany: Wto 24 Lis, 2009
agus napisa/a:
Fizkom napisa/a:
Wysłany: Wto 18 Sie, 2009 Ruch zgięcia w stawie biodrowym - postępowanie terapeutyczne
Problem ze zginaniem nogi w stawie biodrowym (w poz. siedzącej / w leżeniu na plecach) zgłasza wiele osób odwiedzających Forum. Większość z nich skarży się na ból podczas tego ruchu jak i niewielki jego zakres.
skurcz koncentryczny, ruch czynno-bierny w stawie biodrowym, napięcie posturalne w tułowiu, przetorować stabilną miednicę
--- Czy ktoś może to przetłumaczyć na j. polski zrozumiały dla pacjenta ?
Hmm więc tak:
W naszym układzie mięśniowym występuje kilka typów skurczu:
a) Izometryczny- czyli taki, gdzie nie zmienia się długość mięśnia. Gdy np leżysz na plecach i lekko ok 3 cm nad poduszką podniesiesz głowę i będziesz tak utrzymywać to masz skurcz izometryczny, gdyż przyczepy mięśniowe nie ulegają zbliżaniu.
b) Izotoniczny- jest to skurcz kiedy to mięsień ma stałe napięcie a zmienia się jego długość. Tutaj rozdzielono skurcz izotoniczny na dwa typy:
- koncetryczny- kiedy to przyczepy mięśniowe zaczynają się do siebie zbliżac. Np. gdy zginasz kończynę górną w stawie łokciowym to biceps pracuje koncentrycznie,. gdyz się skraca i jego przyczepy zbliżają się do siebie.
-ekscentryczny- to taki kiedy przyczepy oddalają się- odwrotność poprzedniego. Pracę ekscentryczną można zaobserwować podczas chodzenia i praktycznie w każdej czynności życia codziennego.
Mam nadzieję, że mniej więcej wyklarowało się co oznacza ta terminologia.
Ruch czynno bierny- no cóż praktycznie kanon fizjoterapii. Mówiąc tak obrazowo jest to sytuacja, kiedy to ruch danej kończyny prowadzony jest ,,biernie" czyli bez angażowania w ten ruch twoich mięśni. Czyli ja np. biorę Twój łokieć i ja nim ruszam- zginam i prostuję. To jest wówczas ruch bierny. Komponent ,,czynny" oznacza, że taki pacjent musi czynnie rozluźniac się. Innymi słowy jest to ruch prowadzony rękami terapeuty przy czynnym zaangazowaniu sie pacjenta. Wiem, że trzeba to sobie wyobrazić oraz wiem, że ciężko to wytłumaczyć opisując. Ruch taki przynosi efekt gdy terapeuta poprwadzi go precyzyjnie z pacjentem. Często bywa tak, że pacjent lubi sobie dla siebie niewygodne ruchy kompensować, czyli zastępować przy uzyciu inych mięśni i stawów, dlatego zaleca się by takie ćwiczenie, które bazują na ruchu czynno biernym wykonywać z terapeuta.
Napięcie posturalne- hmmm to już temat rzeka, żeby nie powiedzieć ocean. Postaram się to jakoś tak krótko opisać. Gdy stoisz i nawet nie ruszasz się, pewne mięśnie sprawiają, że Twoja głowa nie poleci do tyłu ani do przodu, że tułów się nie zegnie, że łopatki masz ściągnięte itp. Prawidłowa postawa ciała jest możliwa dzięki współpracy układu nerwowego i mięśniowego. Napięcie mięśniowe jest zależne przede wszystkim od prawidłowej budowy samego mięśnia ale również prawidłowego przechodzenia impulsu z układu nerwowego do efektora czyli mięśnia. Regulacją napiĘCIA MIĘSNIOWEGO STERUJE TAK ZWANY PIEŃ MÓZGU A KONKRETNIE RDZEŃ PRZEDŁUŻONY. Nie wchodźmy w szczegółową neuroanatomię gdyż kompletnie stanie sie to niezrozumiałe. Wazna jest tutaj tak zwana propriorecepcja, na której bazuje PNF. Prawidłowe napięcie posturalne to jedna z części tak zwanego mechanizmu odruchu postawy. Jeżeli np napięcie napięcie posturalne zostanie zaburzone mamy wówczas do czynienia z zaburzonym mechanizmem odruchu postawy. Wówczas np. pojawiają się nieprawidłowe wzorce ruchowe. Pojawia się wówczas często stan tzw. hipotonii posturalnej, czyli osłabienia tego napięcia, niektóre mięśnie nie sa wydolne itp. Wówczas nasz organizm jest w stanie uruchomić przeróżne mechanizmy kompensacji. Inne mięsnie, inne grupy mięśniowe przejmują funkcję mięśni osłabionych tak by ustabilizować ciało, czyli zadziałać antygrawitacyjnie. Często mamy do czynienia też z zaburzoną pracą zginaczy i prostowników- pojawiają sie np. plecy okrągłe. Często kompensuje tułów - wychyla się do przodu lub w tył itp. Pojawia się tutaj dla Was bioderkowców ważne pojęcie- ustabilizowanie miednicy!!!!. Uważa się, że zaburzenia napięcia posturalnego najczęściej dotyczą zaburzeń miednicy. Często z zaburzonym napięciem mięśniowym osłabiają sie mięśnie. Problemem np. u dzieci jest utrzymanie prawidłowej pozycji siedzącej. Podczas siadu i nawet chodu praca miednicy jest bardzo ważna, jeżeli jest zaburzone napięcie posturalne okolicy miednicy wówczas pojawiają się różne kwiatki. Dlatego podczas rehabilitacji zwraca się uwage na ćwiczenia miednicy, utrzymywania postawy. Do tego mniej więcej odnosi się napięcie posturalne.
Stabilna miednica- odgrywa kluczową role w utrzymaniu postawy i całym chodzie. Poniekąd wiąże się z napięciem posturalnym. Samo pojęcie torowania odnosi się bezpośrednio do metody terapeutycznej jaką jest PNF. Bazuje właśnie na torowaniu wzorców ruchowych itp. Ciężko to naprawdę opisac łatwiej pokazać hehe. Torowanie to też jak niektórzy mawiają ,,dotwarzanie ruchu" jednak nie przez pryzmat samej mechaniki lecz poprzez pryzmat układu nerwowego i mięśniowego. Jeszcze łatwiej zrozumiesz to jako ułatwienie reakcji na konkretny bodziec poprzez pobudzanie układu nerwowego w określony sposób.
Mam nadzieję, że poniekąd Ci się wyklarowało o czym my fizjoterapeuci czasami piszemy. Jakby co to pytaj śmiało...
Hmm więc tak:
....
Mam nadzieję, że poniekąd Ci się wyklarowało o czym my fizjoterapeuci czasami piszemy. Jakby co to pytaj śmiało...
BArdzo dziękuję za tak szybką reakcje - trochę zrozumiałam, w resztę się wgryzę w najbliższych dniach, ale i tak to wiksza porcja informacji, niż ta, którą otrzymałam przez cały pobyt w szpitalu.
Czy to tak wielki problem skerowac parę kartek z obrazkami i krótkimi opisami ćwiczeń, ryuchów niewłaąciwych itp. ?
Ja nawet prosiłam o pożyczenie jakieśc broszury, chciałam sama skserować i zero reakcji.
Jeśli mogę spytąc - kiedy po operacji endoprotezy ( skończone jakiś czas temu 70 wiosen ) mogę spróbowac zejśc po schodach przy poręczy lub/ i z kulą ?
Nowy budynek, ale bez ułatwień dla niepełnosprawnych.