Wysany: Nie 08 Lis, 2009 Alergia na nikiel, chrom i kobalt - testy przed operacją
Nie ma zgodnej opinii co do roli wrażliwości na niektóre metale (w tym przypadku nikiel, chrom i kobalt) w powikłaniach po operacji endoprotezoplastyki (i innych z wykorzystaniem metalowych części: śrub, gwoździ i płytek).
Część badaczy określa wpływ uczulenia jako niewielki, inni oceniają, że może odpowiadać za ok. 50% powikłań. Do tej pory nie ma wystarczających wyjaśnień tego problemu.
Jeśli jednak zachodzi podejrzenie alergii na metale, przed operacją należy wykonać odpowiednie testy (tzw. testy płatkowe).
Najczęściej uczulają chrom, kobalt i nikiel. Uczulenie na tytan występuje bardzo rzadko, także u osób z nadwrażliwością na pozostałe metale.
Czy ktoś z Was robił takie testy? Pamiętam, że na poprzednim forum były nawet adresy przychodni, w których można było sprawdzić, czy nie ma przeciwwskazań do zastosowania implantu z domieszką tych metali.
Ostatnio zmieniony przez kinga Pon 15 Lut, 2010, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: Wto 10 Lis, 2009 Re: Alergia na nikiel, chrom i kobalt - testy przed operacją
Nika napisa/a:
Nie ma zgodnej opinii co do roli wrażliwości na niektóre metale (w tym przypadku nikiel, chrom i kobalt) w powikłaniach po operacji endoprotezoplastyki (i innych z wykorzystaniem metalowych części: śrub, gwoździ i płytek).
Część badaczy określa wpływ uczulenia jako niewielki, inni oceniają, że może odpowiadać za ok. 50% powikłań. Do tej pory nie ma wystarczających wyjaśnień tego problemu.
Jeśli jednak zachodzi podejrzenie alergii na metale, przed operacją należy wykonać odpowiednie testy (tzw. testy płatkowe).
Najczęściej uczulają chrom, kobalt i nikiel. Uczulenie na tytan występuje bardzo rzadko, także u osób z nadwrażliwością na pozostałe metale.
Czy ktoś z Was robił takie testy? Pamiętam, że na poprzednim forum były nawet adresy przychodni, w których można było sprawdzić, czy nie ma przeciwwskazań do zastosowania implantu z domieszką tych metali.
ten temat mnie przeraził... bo mi żadnych testów nie robiono nic:(
S to jakieś nowe badania, niczego na pewno nie wiadomo. Protezy stosuje się od dawna, więc moim zdaniem laika, gdyby zauważono ścisłą zależność między obecnością poszczególnych metali a komplikacjami, to testy alergiczne byłyby teraz obowiązkową częścią przygotowań do wszczepienia endoprotezy.
Poza tym, te metale są stosowane też przez dentystów, do wyrobu np. guzików itd. Z tego co się orientuję, to pierwszym objawem jest wysypka wokół miejsca mającego kontakt z metalem. Jeżeli więc ktoś jest uczulony, to możliwe że wcześniej miał okazję dowiedzieć się o tym.
Ostatnio zmieniony przez Nika Sro 30 Gru, 2009, w caoci zmieniany 1 raz
Moja przyjaciółka jest uczulona na wikszośc metali , podejrzewała ze coś jest nie tak bo po założeniu zegarka dostawała swędzącej wysypki tak samo z guzikami, ale dopiero się przestraszyła u dentysty jak po borowaniu zaczęła się dusic .Zrobiła testy i dostała taką książeczke no co jest uczulona.
Nie wiem. Ale uważam, że w każdym przypadku warto wiedzieć, czy jest się uczulonym. I też wielu lekarzy uważa, że uczulenie na ww metale nie ma znaczącego wpływu na możliwość pojawienia się powikłań.
Status: Endo x 1
Wysany: Czw 12 Lis, 2009
Nie chcialabym nikogo urazic, ale ja mam klopot z haslem, ze sie jest uczulonym na metale typu nikiel, chrom itp.. Absolutnie nie twierdze, ze nie ma ludzi na to uczulonych. Ciezcy alergicy reaguja na prawie wszystko. Ale ja, nie bedac alergikiem, robilam takie testy i wyszlo, ze jestem pouczulana na milion substancji, w tym nikiel i chrom, czego w zyciu swoim nigdy nie stwierdzilam. Tak wiec, mysle, ze kazdy, normalny i zdrowy czlowiek na takich testach moze wyjsc na alergika.
Dlatego sadze, ze alergicy musza, a niealergicy powinni miec tytanowe endo. Mysle tez, ze jak ktos cale zycie nie zauwazyl u siebie alergii na rozne rzeczy to i endo mu nie zaszkodzi. Rzecz, oczywiscie, inaczej sie ma z osobami bardzo alergicznymi.
Ostatnio zmieniony przez duska Czw 12 Lis, 2009, w caoci zmieniany 1 raz
Mi odpowiedziano że jak sobie chce to mogę na własny koszt wykonać takie badania a oni do wyników się ustosunkują i tyle bo moje drobne obawy o niczym nie świadczą są znikome więc testów nie robiłam ....Niepokoił mnie fakt że kiedyś - pamiętacie lekkie sztućce chyba miedz -miałam po nich zajady i infekcje , nie noszę też żadnej sztucznej biżuterii - uszy tego nie lubiły , nadgarstki swędziały .....ale takich stopów podobno nie stosuje się w protezach więc trzeba być tak na prawdę bardzo uczulonym na metale o czym jak sadzę alergik wie bo musi w życiu codziennym wyeliminować wiele rzeczy i zastąpić innymi materiałami
Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Pon 28 Gru, 2009
Nika napisa/a:
Z tego, co przeczytałam, alternatywą są protezy tytanowe. Uczulenie na ten metal nie jest częstym zjawiskiem.
pasiflora napisa/a:
Dziękuję za odpowiedz Teraz nasuwa się pytanie czy tego typu protezy są refundowane???
ja mam tytanową i wszystko na NFZ
z tego, co pamiętam (co mówił lekarz), to w klinice gdzie byłam operowana, wstawiali endo albo tytanowe albo porcelanowe
Od ostatniego wpisu tu minęło dokładnie tyle co od mojej operacji.
Moja historia jest gdzie indziej. Ale zainteresował mnie ten temat.
Powiem szczerze że poczytałam sporo o uczuleniach i powikłaniach. jestem w kropce.
Ja ok. miesiąc po operacji dostałam wysypki w okolicach podbrzusza.
Lekceważyłam ją trochę bo jestem ogólnie uczulona na kilka rzeczy. Potem zaczeła mi dokuczać więc poszłam do lekarza.
Opryszczka podobno. Nie wyleczyłam nic nie pomagało. Teraz mam iśc do dermatologa...
Ale poza tym. Przeczytałam tam, że wynikiem uczulenia na nikiel, kobalt itp. w protezach może być wysypka.
ja zawsze uczulałam się na kolczyki z niklu, miałam zaraz rany na uszach..
U mnie nigdy wczęśniej tego nie było.
Jest od czasu zabiegu.
czy macie podobne sytuacje??
Ja czekam na wizytę, zrobię testy, które potwierdzą bądź nie uczulenie.
Ale jak to wygląda u was??
Jeśli testy potwierdzą alergię co dalej z tym. ??
Czy od tego mogę mieć również te wszytskie powikłania opisane w swojej historii?
Nie oczekuję odpowiedzi, a jedynie sugestii i uwag co wy na to?
Pozdrawiam
Może komuś przydadzą się moje doświadczenia w tym temacie.
Jestem uczulona na nikiel, chrom, kobalt i pallad. Testy miałam robione w Poradni Alergologicznej Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi przy ul. Św. Teresy 8, tel. 42-6314769, 42-6314737, 42-6314738. Robią tam testy z ukierunkowaniem na składniki implantów, w tym endoprotez (ja miałam na 50 alergenów, brakowało mi miejsca na plecach na te wszystkie plastry).
Trzeba zadzwonić, umówić się i pojechać ze skierowaniem od lekarza np. pierwszego kontaktu (skierowanie do poradni alergologicznej). Trzeba sobie znaleźć jakiś nocleg, bo testy są wykonywane ambulatoryjnie w przychodni ale wyniki czyta się po 48 i 72 godzinach. Są bezpłatne tzn na NFZ a jedynym kosztem jest dojazd i noclegi.
Ja robiłam te testy 5 lat temu (w kwietniu 2007) ale nadal wygląda to tak samo. Trzy tygodnie temu dzwoniła do mnie Pani z tej poradni (nie dosłyszałam czy to lekarka, czy pielęgniarka) pytając czy jestem po operacji i jak się czuję. Powiedziała że śledzą losy swoich pacjentów. Dowiedziałam się też, że przed endo na drugie biodro (niestety, to mnie jeszcze czeka) dobrze byłoby powtórzyć testy jeszcze raz.
Moja endo jest z tytanu, wanadu, niobu i glinu.
Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 18 Sie 2013 Posty: 12 Skd: Katowice
Wysany: Pon 19 Sie, 2013
Istnieje małe (firmy produkujące MoM twierdzą, że znikome) ryzyko zatrucia kobaltem z powodu uwalniania go z protezy metalowej.
Złożony problem i do tego kompletnie nieznany w Polsce.
Może uda mi się coś zmienić w świadomości/ wiedzy lekarzy.