Status: Inne
Wysany: Wto 15 Mar, 2022 [PYTANIE] Uszkodzenia obu obrabków biodrowych -mpd
Witajcie. Mam mpd i chodzę koslawo.
Mam małe uszkodzenia obu obrabków wg rezonansu dwa lata temu. Dwa lata lata kulalam się po lekarzach którzy kazali nic z tym nie robić. Artroskopię mi odradzano bo wg lekarza było 20 % że się uda... Bo raz że bym miała leżeć z racji iż nie umiem się podpierać na rękach to przez koślawy chód z przykurczami by się mogło wszystko popsuć- nie wolno różnych ruchów robić których ja nie umiem nie robic . Postanowiłam raz pójść prywatnie do fizjo. To był strzał w dziesiątkę. Zupełnie inaczej niż rehabilitacja na NFZ. Każda wizyta sprawiała że byłam luźniejsza. Potraktował mnie jako osobę która trzeba postawić serio na nogi a nie głaskać oo główce jak to zwykle robili na NFZ i się dziwili że jeszcze chodzę... Dowiedziałam się że te uszkodzenia są przez przykurcze. Na początku fizjo ból się nasilił przez 3 miesiące a potem 4 miesiące miałam spokoju od bioder a ogólne efekty są takie że zaczynam powoli chodzić coraz prościej w czym problem? Przyszedł wyjazd i miałam tydzień przerwy. Obrąbki się odezwaly ale potem po fizjo znow się uspokoily. Jednak pojawiła się kwarantanna i dwa tyg wolnego... Domowe rozciąganie nie przynosiło efektu bo tydzień odczuwałam dyskonfort i ból czasem. Teraz mija dwa tyg jak pracujemy nad tym a mi się to odzywa. Jak myślicie....czasu potrzeba po prostu by to ogarnąć? Czy serio artroskopia i szukać operatora mimo ryzyka? Czy z tym da się żyć jeśli się bić nie zrobi? Stresuje mnie to wszystko ,jestem osobą na maxa samodzielna, jeżdżę na koncerty itp. boje sie najbardziej że to doprowadzić może do endoprotezy. A czytałam że przy Endo nie można tak wielu ruchów wykonywać ... Które u mnie są naturalne
Witaj nie wiem jak jest teraz ale z tego co ja się dowiedziałam od Profesora który operował, moje biodro osobie z mpd chodzącej nie wstawia się Endoprotezy że względu na spastykę i nie specyficzne ruchy podczas chodzenia. Bo dojdzie do wywichnięcia.
Tyle informacyjnie. Natomiast mam takie pytanie odnośnie Pani pracy z fizjo jak Pani z nim pracuje? Jakie ćwiczenia Pani wykonuje? I jakie metody rozluźnienia przykurczy stosuje fizjo?
_________________ Żyj tak by jak najwięcej dać z siebie innym
Wysany: Wto 15 Mar, 2022
Robią Endo. Musi być to słaby lekarz na zagranicznych stronach jest dużo opinni stosowania Endo z dodatkowymi zabezpieczeniami z mpd i żywotność to średnio 13 lat przy dużej spastyce. moja jest lekka. Pytałam się lekarza bo panikowalam że będę w czarnej dupie. A lekarz mnie uspokoił, mówił że jeśli jest już zwyrodnienie to trzeba. Bo z takim bólem żyć by się nie dalo. Mimo wszystko jednak ryzyko jest.
Ćwiczenia rozciągające robimy i rozluźniamy mięśnie. No ale mój post dotyczy tych obrabkow. Bo jeśli na Endo przyjdzie czas to wiem kto ją wykona
Nie wiem Pani Natalio czy słaby lekarz bo operował mnie Profesor Czubak z Otwocka. Również mam mpd i chodzę o kulach. Spastyki według moich terapeutów też nie mam dużej. Raczej tu trzeba brać pod uwagę że medycyna idzie do przodu i to co nie było możliwe kilka lat temu teraz jest możliwe. Chociaż też miałam ostatnio doczynienia z osobą z mpd i gdyby chodziła a nie poruszała się tylko na wózku to żaden lekarz gdyby ta osoba chodziła nie zdecydował by się u niej na wszczepienie Endo.
U takich osób mam na myśli osoby z mpd ryzyko wywichnięcia endo jest duże. Lekarz który będzie Panią operować powinien o tym Panią uprzedzić. Ja miałam to od razu powiedziane. Zostałam zoperowana inną techniką operacyjną. Tyle że ja nie miałam problemu z obrąbkiem w biodrze ale gdyby nie ta inna technika operacyjna to Endo nie wchodziło w grę dlatego właśnie że chodzę. Jeżeli wolno mi coś Pani radzić to proszę jeszcze raz przed operacją szczerze porozmawiać z tym lekarzem. Czasem lepiej poczekać niż podjąć pochopną decyzję a potem zwałować. I nie Piszę tego żeby Panią od czegokolwiek odwodzić to po prostu doświadczenie. To co ogląda Pani na zagranicznych stronach nie zawsze jest dostępne w Polsce. tym co Pani widzi na tych filmach bym się nie sugerowała.
Pozdrawiam Bonia
Ostatnio zmieniony przez Bonia Wto 15 Mar, 2022, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: Czw 07 Kwi, 2022
Ogólnie dlatego się bardzo boje bo boli a ja się boje ze coś pójdzie nie tak i będę w czarnej dupie..... Jeśli chodzi o ento to mi jeden ortopeda mówił że robią specjalna panewkę dzięki której biodro ma mniejsze ryzyko zwichnięć bo panewka jest dla osób z ryzykiem zwichnięcia. Nie stosuje się jej często bo jest droga. Mówisz o lekarzu w Otwocku, słyszałam że tam odesłało kogoś z dużym bólem do domu i kazali z nim żyć bo nic nie mogą zrobić. Odradzali mi z tamtad specjalistów
Witam jak pisałam decyzja należy do Pani. Ja sama jestem kilka lat po operacji. Dzięki Profesorowi Czubakowi chodzę inni lekarze nie chcieli się podjąć żadnej operacji gdyby nie Profesor już bym dzisiaj nie chodziła żyjąc z bólem który był nie do zniesienia.
Pozdrawiam Bonia.