Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: AgaW
Czw 28 Lip, 2016
Dylematy związane z życiem z endoprotezą .
Monika123 
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 27 Lip 2016
Skd: Radom
Wysany: Sro 27 Lip, 2016   Dylematy związane z życiem z endoprotezą .

18 kwietnia miałam zabieg operacyjny alloplastyki stawu biodrowego prawego. Mam załozoną protezę bezcementową, bipolarną, tytanową z krótkim trzpieniem, połowiczną tj. panewka jest moja. Krótko mówiąc w listopadzie 2015 złamałam szyjkę kości udowej ale ponieważ na zdjęciu rtg nic nie wyszło funkcjonowałam z rozpoznaniem zwykłego stłuczenia posiłkując się jedną kulą, dopiero pod koniec stycznia 20016 po wykonaniu TK okazało sie że to zastarzałe złamanie szyjki kości udowej, następnie ponieważ 2 miesiące leżenia nie przyniosły efektu (przykurcz i złe ustawienie miednicy, skrócenie kończyny, martwica i objaw Trendeleburga) założono endoprotezę a przy okazji operator ustawił mnie miednicę w prawidłowym ułożeniu. Mam kilka wątpliwości które budzą mój niepokój, może ktoś z forumowiczów będzie mógł mi podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczna.

1. Już po upływie 2 miesięcy po kontrolnym rtg operator kazał mi odstawić całkowicie kule- po przeczytaniu róznych informacji mam obawy czy to nie za wcześnie i czy nie wpłynie to na stan protezy czy tez ewentualne obluzowanie?
2. Od razu po 2 miesiacach otrzymałam pozwolenie spania na boku operowanym przy czym rehabilitant poinformował mnie że leżeć na boku operowanym można już miesiac po zabiegu jezeli nie bedzie bolało- oczywiscie próbowałam ale ponieważ trochę pobolewało na ogół spałam na wznak z rozstawionymi nogami- mam obawy czy to układanie się na operowanym boku nie zaszkodziło protezie?
3. Czy to normalne że 3 miesiące po zabiegu cały czas pobolewa mnie biodro i udo po zewnetrznej stronie w dzień i nocy, czasem szczypie, kłuje,nie chodzę i nie stoje długo, nie dżwigam.Operator mówi że to moze trwać do roku biorąc pod uwagę to że miałam żłe ustawioną miednicę przez przykurcze i długi okres czasu chodzenia ze złamaniem o jednej kuli, dodaje przy tym że jestem trochę przewrażliwiona i powinnam zapomnieć o zabiegu (oczywiscie przestrzegam zaleceń typu zakaz schylania się, przekraczania 90 stopni, nakładka na sedes, prysznic itp)
4. Jakie można wykonywac samemu ćwiczenia w basenie takim ogrodowym o głębokości 1m a srednica 4,20cm- zastanawiam sie czy jest sens takowy zakupić?pływania żabką i podobnych ruchów kończyn dolnych nie moge wykonywac ponieważ mam problemy z kolanem (brak łąkotek, rekonstrukcja ACL i znaczna chondromalacja).
Ostatnio zmieniony przez kinga Sob 30 Lip, 2016, w caoci zmieniany 1 raz  

29palms 
Bioderkus!!!

Status: Zdrowy szczęściarz
Doczya: 22 Lut 2012
Skd: Poznan
Wysany: Czw 28 Lip, 2016   Re: Dylematy związane z życiem z endoprotezą .

Monika123 napisa/a:

4. Jakie można wykonywac samemu ćwiczenia w basenie takim ogrodowym o głębokości 1m a srednica 4,20cm- zastanawiam sie czy jest sens takowy zakupić?pływania żabką i podobnych ruchów kończyn dolnych nie moge wykonywac ponieważ mam problemy z kolanem (brak łąkotek, rekonstrukcja ACL i znaczna chondromalacja).

Pływanie tzw. żabką przy endo jest niewskazane. Nie tylko zaraz po operacji, ale już na zawsze.

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 28 Lip, 2016   

Tak,odpusc pływanie żabka, swoją aktywność omów z fizjoterapeuta-tak będzie najbezpieczniej.

maaly-22 
3.6.12 29.7.14 11.8.
Gigantus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczy: 13 Lip 2013
Skd: Muszyna
Wysany: Wto 07 Mar, 2017   

Moniko a czy noga puchła i jak długo...czytając Twojego posta wruciłem wszpomnieniami do swoich przezyć i jedno to co mi się nasówa na myśl to po zabiegu moze sa problemy z krązeniem tej nogi z tąd np to szczypanie...Ja po zabiegu endo myślałem ze mam nawrót choroby dny a tu wyniki oki leki odrazu brałem po zabiegu a gdy zacołem chodzić to nawet stopa była lekko odrętwiała pomagało masowanie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: