Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: kinga
Czw 22 Lis, 2012
implant biodrowy a lampa bioptron/ sollux
balbina53 
balbina53
Mikrus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 12 Lis 2012
Skd: czestochowa
Wysany: Czw 22 Lis, 2012   implant biodrowy a lampa bioptron/ sollux

:-) Witam! Jestem 3 tygodnie po operacji bioderka - oczywiscie po tygodniu znalazlam sie w domu i teraz zdana jestem sama na siebie!
Chce uzyc lampy Bioptron -leczenie swiatlem! Czy macie w tym temacie jakies doswiadczenia? Czy mozna stosowac naswietlanie ta lampa przy naszych implantach??? chce zaleczyc rane pooperacyjna -troche mi sie rozlazi po zdjeciu szwow - z gory dziekuje za informacje! Balbina

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Czw 22 Lis, 2012   

A nie pytałaś lekarza prowadzącego na kontroli? Bo chyba byłaś pokazać rozłażący się szew?

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski
Wysany: Czw 22 Lis, 2012   

Można stosować taką lampę przy endoprotezie :)

balbina53 
balbina53
Mikrus Bioderkus

Doczya: 12 Lis 2012
Skd: czestochowa
Wysany: Sob 24 Lis, 2012   

dzieki! zaraz ja zastosuje ta lampe! A rana nie jest az tak tragiczna zeby jechac 60 km do lekarza prowadzacego! kosmetycznie bede miala tylko troche grubsza szrame!

kieszczyński 

Maximus Bioderkus

Doczy: 11 Sty 2010
Skd: Piotrków Tryb.
Wysany: Sob 24 Lis, 2012   bioptron

Ja/co prawda wiele lat po operacji/dozo naświetlałem sie bioptronen

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław
Wysany: Wto 19 Mar, 2013   Czy można to stosować przy endoprotezie?

Wszedłem w posiadanie aparatu SOLARIS do terapii niskoenergetyczną falą elektromagnetyczną typu piler.
nigdzie w internecie nie wyczytałem, więc może ktoś miał z tym do czynienia.

pytanie jest takie: czy można to stosować przy endoprotezie bezcementowej.

teoretycznie fale elektromagnetyczne nie są wskazane dla metali, ale jest to fala niskoenergetyczna, pobór prądu 20W na poziomie słabej żarówki.
o ile na moją wiedzę z fizyki powinno być można stosować w inne regiony ciała, czy stosowanie bezpośrednio na biodro, np. bliznę nie będzie miało jakiś skutków ubocznych?

kieszczyński 

Maximus Bioderkus

Doczy: 11 Sty 2010
Skd: Piotrków Tryb.
Wysany: Wto 19 Mar, 2013   światło spolaryzowane

Ja używałem lampy bioptron/tez światło spolaryzowane/ do naświetlania uda po bezcementowej endo.Zresztą bioptrona używam często do innych celów leczniczych. /katar,zatoki,bóle pleców..../

ivaanka 
ivaanka
Mikrus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 29 Lut 2012
Skd: kuj-pom
Wysany: Czw 17 Pa, 2013   sollux na biodro z endoprotezą

Ortopeda zlecił mi sollux na oba stawy biodrowe. W jednym mam endoprotezę. Dziś byłam u lekarza rehabilitacji medycznej, który powiedział, że biodra z endoprotezą nie powinnam nagrzewać nawet poduszką elektryczną, ponieważ metal za bardzo się rozgrzewa i w ten sposób mogę sobie "zepsuć protezę ". Szukałam w internecie informacji dotyczących przeciwwskazań do stosowania zabiegów lampą sollux, ale nigdzie nie ma wzmianki o implantach. Czy ktoś na forum posiada wiedzę na ten temat?
Bardzo proszę o pilną odpowiedź.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Pi 18 Pa, 2013   

ivaanka, nie spotkałam się z informacją, że tego typu lampy szkodzą na endo, ale nie spotkałam się również by pomagały :mrgreen:
Jedyną informację jaką mam od swojego operatora to, że przy protezach metal-metal nie powinno się korzystać z sauny. Przegrzewanie tego typu protezy szkodzi i pewnie lampa też za bardzo nagrzewać może protezę.

ivaanka 
ivaanka
Mikrus Bioderkus

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 29 Lut 2012
Skd: kuj-pom
Wysany: Pi 18 Pa, 2013   

Pasifloro, dziękuję za szybką odpowiedź. Rozmawiałam dziś z trzema fizjoterapeutami i każdy z nich z osobna zapewniał mnie, że sollux w żaden sposób nie zagraża endoprotezie. Będę jeszcze drążyć temat. W grudniu mam wizytę u innego lekarza rehabilitacji i jeśli dowiem się czegoś nowego, dam znać.

Wendy 
Bioderkus!!!

Status: Fizjoterapeuta
Doczya: 18 Cze 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Czw 24 Pa, 2013   

ivaanka, lampa sollux nie penetruje światłem tak głęboko aby mogła zmienić ciepłotę Twojej endoprotezy do zagrażającej jej strukturze temperatury. Natomiast takie zabiegi jak ultradźwięki, zabiegi z prądem oraz parę innych nie są wskazane. Jest to wiedza dobrze znana każdemu wykwalifikowanemu terapeucie, więc raczej nie wykonają zabiegu niebezpiecznego dla Ciebie i Twojego nowego bioderka.
Pozdrawiam.

Wiesia187 

Popularus Bioderkus

Doczya: 13 Lip 2009
Skd: kujawsko-pomorskie
Wysany: Pi 25 Pa, 2013   

Czy można brać ultradźwięki , diadynamik , prądy interferencyjne , pole magnetyczne i inne zabiegi prądowe na stawy kolanowe i kręgosłup , jeżeli mam endoprotezy stawów biodrowych . Słyszałam różne opinie na ten temat . Zdania są podzielone . Lekarze przepisują , ale czy nie ma to złego wpływu na endoprotezy? Dziękuję za informacje .
Pozdrawiam .
Ostatnio zmieniony przez Wiesia187 Pi 25 Pa, 2013, w caoci zmieniany 1 raz  

Danuta Kokott 
Danka55

Doczya: 18 Kwi 2012
Skd: Poznań

Lekarz, który operował moje oba biodra (wstawił endoprotezy) dał mi skierowanie na prądy interferencyjne i ultradźwięki na odcinek lędźwiowy kręgosłupa po pięciu miesiącach od ostatniej operacji. Przed poddaniem się tym zabiegom poinformowałam fizjoterapeutów, ale nie stwierdzili przeciwskazań. Magnetorepię (duże koło) miałam już kilkakrotnie po endoprotezoplastyce i to zarówno na biodra jak i na kolana.
Przy okazji mam prośbę o opinię naszych fizjo o aparacie RezonMed - dzieło naukowców Instytutu Teslab Medica. Proszę o info na mojego maila.

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M

Przeciwwskazania do stosowania prądów diadynamicznych to między innymi:
- metale w tkankach poddanych zabiegowi,
- endoproteza
http://www.sanatoriawpols...dynamiczne.html

W sanatorium lekarz specjalista balneologii i medycyny fizykalnej stwierdził, że diadynamik na odcinek lędźwiowy nie (ze względu na endo), ale na odcinek szyjny C - tak i przyjęłam 9 takich zabiegów.
Na odcinek dolny kręgosłupa LS miałam małe okłady borowinowe.

No i teraz nie wiem; czy posiadanie endoprotezy wyklucza całkowicie stosowanie tych prądów na cały organizm, czy na odległe części organizmu mogą być stosowane? :?:

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź
Wysany: Nie 27 Pa, 2013   

Będąc na oddziale rehabilitacyjnym oraz w sanatorium miałam i lampę sollux i pole magnetyczne, na odcinek lędźwiowy kręgosłupa miałam prądy tens. Lekarze i rehabilitanci wiedzieli o kawałku metalu w moim biodrze.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: