Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009 Posty: 2625 Skd: z Polski
Wysany: Wto 11 Cze, 2013
witaj Kris
Jesteś miesiąc po operacji, złączyłeś kolana i biodro wypadło z panewki? Ja po niecałym tygodniu miałam złączyć kolana/nogi i nic się nie stało. Przy samym złączeniu nóg raczej nie powinno dojść do wywichnięcia protezy.
Jesteś teraz w szpitalu, czy jak? Miałeś nastawianą protezę?
Kris, zwichnięcie endoprotezy czasem się zdarza, choć przy dzisiejszej jakości wkładek to rzadkość. Przyznam szczerze że nie słyszałam o zwichnięciu endo. podczas siedzenia, zazwyczaj to upadki, gwałtowne ruchy rotacyjne czy dźwiganie ciężarów. Czy Twoja dyslokacja została potwierdzona przez lekarzy? Jaką mają koncepcję leczenia? Czy rehabilitowałeś się po operacjach?
_________________ Nie ma takiej burzy, która nie minie.
Sam jestem zaskoczony, tym bardziej, że z pierwszą protezą nigdy nie miałem żadnych problemów.
Szczerze mówiąc, to po wymianie drugiego biodra czułem się jeszcze lepiej. Chodziłem i jeździłem samochodem o wiele szybciej niż po pierwszej.
U swojego chirurga będę dopiero dzisiaj wieczorem - zobaczymy co on na to powie.
W szpitalu byłem tylko kilka godzin - lekarz z pogotowia przypadkowo nastawił mi biodro przy przenoszeniu do karetki (ścisnęli mi biodra pasem ortopedycznym)
Kris, odezwij się po wizycie. Samo siedzenie nie powinno być (a raczej jest niemożliwe aby było) powodem zwichnięcia endoprotezy. Musiały zaistnieć inne faktory, które przyczyniły się do takiej sytuacji. O nich możemy podyskutować później jak dowiemy się co się faktycznie stało. Jeśli udało się nastawić endoprotezę, to leczenie nie powinno być operacyjne, chyba że uległa zniszczeniu. Pamiętaj że po takiej sytuacji, historia może się powtórzyć. Pomyśl o prewencji.... mam na myśli rehabilitację.
Wendy, podejrzewam, że niefortunnie stworzyłem dźwignię i dlatego tak łatwo wypadła - siedziałem na krześle (biodra trochę niżej niż kolana <90), pochyliłem się do przodu i skręciłem nogę do środka (kolana do siebie)...
dam znać po wizycie u chirurga - mam nadzieję, że nie podrapałem jej ani nie pokruszyłem - mam podwójną ceramikę, tak jak obok na zdjęciu...
Kris, aby wyłamać endo potrzeba znacznie więcej siły i dźwignia faktycznie znacznie w tym może pomóc ale na prawdę to bardzo niewiele "narozrabiałeś" w stosunku do tego co się wydarzyło.
Pytanie raczej dotyczy tego co ćwiczysz a nie czy ćwiczysz. w tym przypadku potrzebna jest równowaga mięśniowa i stabilizacja stawów biodrowych, a nie siła mięśniowa jaką zazwyczaj katuje się zaraz po wyjściu ze szpitala.
Wendy, masz absolutną rację. Chirurg potwierdził, że całkowicie mi to biodro nie wypadło - ze względu na typ i duży rozmiar mojej protezy niemożliwe by było ponowne nastawienie poprzez ściśnięcie bioder pasem i przesuwanie nogi a tylko operacyjnie.
Nakazana rehabilitacja i ostrożność przez kilka tygodni